Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Čerpadlo a průtok vody


wojtěch

Recommended Posts

Potřebuji čerpadlo na vyzkoušení studny jestli dokáže dávat cca 60l min v delší době, čerpadlo bude tahat vodu z  cca 5m a pak přímo na zahradu nebo kanálu. V mountfieldu jsem si našel na netu toto čerpadlo http://www.mountfield.cz/ponorne-cerpadlo-na-uzitkovou-vodu-ac-160-1voc1101    já bral graf že z 5m mi bude dávat cca těch 60l/min,  ale prodejce mě přesvědčil, že to je blbost že i v 5m bude dávat těch 185l/min, tak jsem objednal to levnější. 

 

 

ale pořád mi to vrtá hlavou a nevím jestli jsem udělal dobře, že jsem dal na prodejce,

 

Je tu někdo kdo se v tom vyzná?? 

 

díky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hadicí myslím je jí tlakovou ztrátu., tak abys měl na konci té hadice ještě nějaký průtok.

Pro tepelné čerpadlo to myslíš jak? Že budeš odebírat tepelnou energii ze studny a po jejím ochlazení ji vyčerpeš pryč? Pokud se ti TČ vyplatí?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano presne tak vodu budu cerpat ze studny do t.č. a pak ochlazena pujde do druhe studny. Tak potrebuji testnout vykon studny, vim ze kalovkou co mam ji nevycerpu po cca 2h (dele jsem nezkousel) tak to chci vyzkouset timto cerpadlem a nechat to jet treba 14dni.

T.č Chceme to prohnat pres dotace...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je otázka, nakolik to čerpadlo umí trvalý provoz. Něco jiného je čerpadlo Hobby, pro zalití zahrádky, a něco jiného jet např. 12 nebo 24 hodin denně.

 

Q-H křivku je nutné respektovat, čerpadlo samozřejmě nedá obě mezní hodnoty najednou, v tom se prodavač mýlí. V praxi je třeba počítat i s rezervou, aby čerpadlo nejelo "ze všech sil", protože pak brzy něco odejde. A je otázka, jak je udaná Q-H křivka pravdivá.

 

Čerpat ze studny do studny je jiná otázka, protože rozdíl hladin nebude tak velký - sání na výstupní hadici pomůže, pokud ji ponoříš pod hladinu.

 

Zda jet na tepelné čerpadlo, je otázka, když potom zvážíš náklady na servisování - ta firma si výjezdy nechá dobře zaplatit.

 

Pokud se jedná o dotace, tak papírování a kontrol je tolik, že ti to zhořkne. Někdy za tři roky přijde trumbera (který se neuživí tvůrčí prací, jen kontrolováním), zjistí, že jsi mezitím vyměnil čerpadlo za jiné (kvůli poruše nebo za silnější) a dotaci budeš vracet, protože jednoznačně neprovozuješ to čerpadlo, na které jsi dostal dotaci.

 

Nemluvě o tom, že tepelná čerpadla dělají hluk, který obtěžuje sousedy. Ovšem - bezohledný obtěžující tvůrce hluku je v pohodě, a kdo si stěžuje na hluk je hajzl :aut .

 

PS: ze studny do studny: za čerpání podzemních vod se platí dost peněz, a to paradoxně i když tu vodu poušíš znovu pod zem. Zjisti si to, vím, že to tak bylo u Vodáren, kdy čistili nebo provzdušňoval podzemní vrty a museli platit i za tu prací vodu.

Udělal sis výpočet v Joulech, při daném průtoku a daném ochlazení, kolik Joulů za hodinu získáš? Minule jsem to počítal pro kolegu, má tam potůček, a vyšlo mu to sotva 5 kW.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, potřebuji pro děti na tábor čerpadlo co dokáže teplou vodu vytlačit do 3 metrů, ale aby bylo na 12V. Nemáte někdo nějaký nápad za rozumnou cenu?

Děkuji

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na kempinkový vůz nebo loď.

Záleží, zda máš peníze na nové, anebo zkusíš koupit použité, z vraku nebo na inzerát.

Taky záleží, jaký průtok potřebuješ, zda se bude sprchovat 10 sprch najednou, nebo 1 sprcha.Nebo pověř dva kluky, ať to tam nahází kbelíkem.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bude se tím napouštět barel na střeše sprchy, odkud to samospádem jde do sprchy. Zatím to tam nosíme a nebo ručně čerpáme hasičským čerpadlem, ale letos chci dát solární panel, autobaterii a čerpat to nahoru elektricky. Průtok tak 100 litrů za hodinu.

Prachů moc nemáme, takže něco levného.

Upraveno uživatelem MotoMoto
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jaké čerpadlo a s jakým tlakem zvolit na mytí auta na chatě.....převýšení mezi vodou a místem mytí je ca 2.5m.......že bych hodil čerpadlo do vody...k němu pouze hadici a mohl slušným tlakem ostříkat umyté auto..... :papa

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...