Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Nefunkční roleta v kufru P807


Makeš

Recommended Posts

Zdravím všechny vlastníky autobusů. Rád toto fórum poslední dobou sleduji a pročítám, v lecčem mi již pomohlo. V celkově již osmiletém vcelku spokojeném provozu P807 mi situace nyní dovedla k tomu, že zde zkusím dát dotaz.

 

Nefunguje mi navíjecí roleta v kufru a to tak že se přestala navíjet vlastní plachta rolety. Zcela zde nepůsobí žádná síla vnitřní pružiny rolety, nemyslím však že by byla prasklá. Došlo k tomu tak, že při jedné manipulaci s roletou když jsem ji měl vyndanou z její pozice v kufru, se mi vycvakla trubka s navinutou plachtou z pravé strany plastového úchytu, kde je pouze pružné uchycení zajišťující od-aretování ve zmačklé pozici rolety. To už se mi předtím stalo několikrát, trubku s plachtou jsem do koncovky nasadil, zacvaknul a ta opět bezproblémově fungovala. Nyní však ne, přestože evidentně nedošlo k žádnému poškození, nedaří se mi ani po mnoha pokusech roletu zprovoznit. Do levé části kde je v trubce schovaný mechanismus navíjení se mi nedaří bez násilí dostat abych zjistil, jestli je pružina vypadlá či co se mohlo stát.

 

Cena nové či použité rolety je docela vysoká na to abych ji pořizoval, když si nejsem vědom žádného poškození, bohužel však do toho není vidět.

Nenašel jsem k tomu nic zde na fóru, nefunkční roletu  si dokáží dle jejich fóra opravit vlastníci Mazdy 6, jejich postup však nelze uplatnit, protože se nedokáži přes koncovku do trubky dostat.

 

Předem díky za jakkékoliv vyjádření.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 týdny později...

Vyřešeno - odpovím si tedy sám a pro informaci tomu kdo by měl stejný problém zde popíši postup nápravy:

 

1. Bylo nutno sundat - odmotat a z drážky vytáhnout plachtu rolety.

2. V prolisech na konci trubky s pružinovým mechanismem zmáčknout dvěmi plochými šroubováky plastové zajištění vnitřního mechanismu a vytáhnout. Náročná operace pro dva lidi a nejprve bude zřejmě ještě nutné jednotlivě vymáčknout plechové dílečky - krytky z těchto prolisů cca 2x4mm aby bylo vůbec možné zmáčknout vnitřní plast.

3. Po vytažení zjištěno dle předpokladu že torzní pružina není prasklá, že sjela z koncového uchycení - takže opatrné nasazení.

4. Natočení pružiny ve správném směru ještě před vložením mechanismu asi na 10otáček -při větším natočení se mi jevilo že se pružina již docela dost vlnila a možná by již měla opět tendenci vyskočit.

5. Na trubku natočit správně plachtu rolety.

6. Nasadit trubku s plachtou do krytu rolety s pravou pružnou koncovkou.

7.Vložit opatrně mechanismus s torzní pružinou do trubky a zacvaknout.

8. Vložit roletu do auta a vyzkoušet funkci.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...