Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

je to radar?


Pe.Tr

Recommended Posts

  • O 2 roky později...

Kdo odsud jezdíte po 107 .. ? 😅 (Štiřín, Všedobro., Popo) ty kamery ve Všedobrovicích měřej přesně co..? Okamžitou, nebo jen průměr a jaký směr...? Na netu je z toho takovej paskvil... Podle Kamenice oba směry a okamžitou i průměr.. (to se dá pochopit, děsej dycky lidi víc než je nutný a lžou kde to jde 😁), ale na pdf obj. z Říčan z r. 2021 jen jeden směr (popo - štiřín) a jen průměr...

Čáry sou na zemi 2.., ale kamera "kouká" dycky jen jedním směrem..

@Stifler nechodíš třeba do místních hospod...? 😅 tam vědí dycky všechno.. 🤣🤣🤣

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jezdím tam prakticky denně. Detaily zatím nevím, dodržuju raději poctivě padesátku v obou směrech. Jinak je to měření, které před tím bylo instalované na staré benešovské mezi Olešovicemi a Novou Hospodou. Tam teď dočasně není nic, ale zase se tam brzy měření vrátí, Z tama mi nikdy pokuta nepřišla.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 23. 3. 2023 at 8:59, Weri 605 napsal:

@Stifler nechodíš třeba do místních hospod...? 😅 tam vědí dycky všechno.. 🤣🤣🤣

Jó, kdybych já měl čas chodit po hospodách. :D Včera jsem na toto odpovídal jednomu členovi v místní FCB skupině "Sousedé z Kamenicka", tak sem dám přepis tamního příspěvku se svým názorem (můj názor se nemusí rovnat pravdě):

"Existuje více způsobů měření rychlosti pomocí kamer. Jsou i takové, které změří okamžitou rychlost třeba při vjezdu do měřené zóny a následně i průměrnou rychlost v měřeném úseku. Takže vletět rychle do měřeného úseku a pak zpomalit se taky nemusí vyplatit (byl jsem přímým účastníkem takové situace, naštěstí ne řidičem) - tento systém funguje např. v obci Chlístov mezi Týncem nad Sázavou a Benešovem. Stejně tak například v tunelech na D0 na okraji Prahy nebo třeba teď i na Ládví (mám za to, že totožně i v těch Všedobrovicích, ale tamtudy jezdím spíše výjimečně) fungují kamerové systémy tak, že na začátku i na konci se měří nejen čas vjetí/vyjetí, ale i okamžitá rychlost vjetí a vyjetí. Pozná se to snadno, kamery jsou na vjezdu i výjezdu 2, jedna sejme předek auta na čáře při vjezdu do měřeného úseku a vzápětí druhá opačně otočená kamera sejme zadek auta při vyjetí za druhou čáru v začátku měřeného úseku. Tím se získá prakticky okamžitá rychlost vjetí do měřeného úseku, následuje delší úsek, kdy se jen měří čas, a následuje na výjezdu zase fotka předku auta u jedné čáry na jednu kameru (třetí v měřeném úseku) a o pár metrů dál fotka zadku auta u další čáry na druhou (čtvrtou) kameru, čímž se zase získá okamžitá rychlost na výjezdu z měřeného úseku. Takže se měří vlastně 3 rychlosti - okamžitá na vjezdu, průměrná za úsek a okamžitá na výjezdu. Pokutovat lze za porušení i jen jediné z nich."

Nevím, Weri, jestli Ti má odpověď nějak pomůže, ale v principu, kde je kamera jen jedním směrem, tak měří pouze průměrnou rychlost bez ohledu na počet čar. Čáry mají význam jen v případě, že na ně směřuje kamera a dokáže zpracovat data o přejezdech oné čáry, jinak mi to nedává žádný smysl a nedokážu si představit technickou proveditelnost takového měření, pokud není čára doplněna i kamerou.

Upraveno uživatelem Stifler
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@petrinza Obec z toho nemá nic. Zmínil to i starosta v obecním zpravodaji. Na to jsem ve zmíněné skupině na FCB také odpovídal jednomu členovi, co psal, že nám to tam "cpou ze Říčan". Zde přepis mého příspěvku:

Oni to nikam necpou, na to nemají právo. Ale pokud Kamenice jako obec touží po usměrnění provozu a nemá vlastní obecní policii, která jako jediná je ze zákona (kromě PČR) oprávněna měření provádět, pokud mi neutekla nějaká změna legislativy, tak musí uzavřít nějakou smlouvu s někým, kdo má zájem služby obci poskytovat. Samozřejmě ta smlouva musí být pro poskytovatele výhodná. Pokud se Kamenice zavázala dodržovat uzavřenou smlouvu například ve smyslu, že:
1) obec Kamenice nebude nikomu nic za službu platit
2) obec Kamenice nebude pořizovat měřicí zařízení ze svého rozpočtu
3) Říčany si koupí měřicí zařízení a budou zajišťovat jeho pravidelný servis a údržbu na své náklady
4) výměnou za to Kamenice nedostane do rozpočtu ani korunu, ale veškreré příjmy z vybraných pokut půjdou do pokladny Říčan
5) Říčany nebudou platit dodanou elektřinu pro provoz zařízení či instalace ramen stojanů,
6) .... mohou následovat další podmínky,

tak potom chápu, že taková smlouva je pro Kamenici vlastně výhodná. Nemusí se o nic starat, nic platit (kromě instalace stojanů a elektřiny na provoz), ale zase kromě té klidnější dopravy a přízně místních spoluobčanů ( = voličů) za vyslyšení jejich proseb nic nezíská (ve smyslu finance do rozpočtu obce). Říčanům se taková smlouva taky vyplatí, protože si nákup radarů mohou ze svého rozpočtu dovolit a zároveň vědí, že i při nějaké ceně servisu se jim to pořád finančně vyplatí, aniž by museli vynakládat nějaké zvláštní úsilí a denně posílat výjezd strážníků s mobilním radarem do Kamenice. Říčany mají jistě (na rozdíl od Kamenice) dost slušně personálně zajištěný správní odbor, resp. odbor dopravy, který dokáže rozeslat potřebný počet dopisů "hříšným" řidičům.

Opět připomínám, že se jedná jen o můj soukromý názor, který nemusí mít s pravdou nic společného. :papa 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 23 minutami, Stifler napsal:

@petrinza Opět připomínám, že se jedná jen o můj soukromý názor, který nemusí mít s pravdou nic společného. :papa 

Já myslím, že to tak bude. 

Starosta o tom radaru mluvil i na Zastupitelstvu, byť výhody a nevýhody až takto nerozebíral. Odpovídal tam taky na dotaz, proč nefunguje ten ukazatel rychlosti ve Štiříně u Štiřínské stodoly - sosal elektriku z lampy a do ní jde proud, jen když lampa v noci svítí. V noci se sice dobíjel i akumulátor, ale tenhle režim tomu systému nesvědčil.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hele v navaznosti na toto se zeptám, v obci Moutnice je měření rychlosti, toto info udává cedule při vjezdu, a na sloupě jsou dvě kamery které koukají každá na jeden směr provozu, čáry na silnici nejsou. Měří to rychlost nebo ne? Ž to dokaže nějaký soft přímo z videa bez čar na vozovce je mi jasné, ale nevim jestli se to i takto používá.

Upraveno uživatelem Radek Hurvajz
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V obci Lužice u Šternberka v Olomouckém kraji je radar, který zobrazuje SPZ vozidla, ale jestli i měří rychlost to nevím. Když jsem jel s kolegou tak to ukázalo SPZ, ale nevíme jestli jel kolega rychleji než 50, ale nic na firmu nepřišlo a už je to víc jak půl roku. :myslim:papa

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Radek Hurvajz v databázi čeho? Radarů? No, nevím, jak moc spolehlivá taková databáze může být, ale u nás v obci Horní Jirčany na pomezí okresů Praha-východ a Praha-západ je na výjezdu ve směru na Hlubočinku dvojce semaforů na přechodu pro chodce a na oba směry jsou namířeny kamery s infrablesky a v navigacích se to zobrazuje jako radar (např. Mapy.cz to zobrazují správně, ale mám za to, že minimálně u TomTomu jsem viděl, že to ukazuje rychlostní radar). Jsem si stopro jistý, že to radar není, ale je to jen foťák na průjezdy na červenou. Tak by mě zajímalo, kdo rozhoduje o umístění a popis radaru do databáze.

@Pepito dovolím si svůj sourkomý názor - jakýkoliv radar, který Tobě ukazuje rychlost nebo třeba i RZV, není způsobilý měřit rychlost za účelem získání důkazu pro správní řízení. Nemá na to potřebnou kalibraci a "licenci". Takže takové radary jsou a budou vždycky jen informační pro řidiče, aby si mohl srovnat rychlost. Ve správním řízení by to jako důkaz neuspělo, resp. jakýkoliv právník by ten důkaz rozbil, ale nemám žádné informace, že by se to někde v praxi uplatňovalo.
 

Ohledně těch radarů, resp. kamer bez namalovaných čar na silnici si nejsem jistý právní průchodností takového řešení. Že by to technicky udělat šlo, to je mi jasné, ale aby to šlo ustát i ve správním řízení...tím bych si tak jistý nebyl. Zaprvé - virtuální čáru si může každý "namalovat" v Photoshopu na fotku, kam chce. To bych určitě jako hříšník napadl v řízení. Za druhé - řidič by měl vždycky vědět, že vjíždí do měřeného úseku. Tu čáru (ať už přes celý jízdní pruh nebo jen malé na krajích) by prostě měl vidět a vědět, kde začíná a kde končí měřený úsek, aby mohla být naplněna jedna z podmínek skutkové podstaty přestupku. Ale je to jen moje domněnka a určitě bych se na to odkazoval a klidně nechal zjudikovat formou řádných a mimořádných opravných prostředků, pokud se to už v minulosti někde neřešilo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 1 hodinou, Scratch napsal:

Tak zrovna tam jsou ty radary dost profláklý (i když teda chápu, že pokuta za překročení o 5 km/h překvapí a nepotěší)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

já to měl loni za 700 v Havířově za rondlem, o tom radaru vím a stejnak jsem tam jel šílených 58 km/h 🙈, a tak to ma byt, tak je to spravne--kdo chce lítat ať platí , předpisy se mají dodržovat nejen tam, kde je radar nebo policajt:roker

už se těším na ty červené bodíky :aut

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...