Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Domací vodárna - tlak vody


Kloub

Recommended Posts

Mi mezi čerpadlem a tlakovou nádobou máme zpětnou klapky. To aby zbytečně nebyl v čerpadle tlak když nejede. Dá se koupit těsnění a ty vrtulky a vyměnit je. Kolikati stupňové to čerpadlo je? Pac mi máme dvoustupňové a to víc jak 3,4 nenatlaci. Takže pokud máš jednořadé a je už vyběhany tak z něj víc nedostaneš.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

BRIO je v podstatě elektronický tlakový spínač, který ma nastavenou pouze zapínací hodnotu nejčstěji 1,5 nebo 2,2 bar. Vypínací hodnotou je maximální tlak čerpadla. V praxi to funguje tak že když pustíš kohoutek dojde k poklesu tlaku na onu nastavenou zapínací hodnotu a ta jednotka (BRIO) zapne čerpadlo, jakmile zastavíš vodu čerpadlo bude stále čerpat dokud se nevytvoří ustálený tlak v potrubí a v tomto okamžiku jednotka čerpadlo vypne. Takže pokud má čerpadlo maximální tlak 3,5 bar vypne cca ve 3,5barech pokud udělá čerpadlo 7bar bude vypínat cca v 7 barech.

Tyto jednotky je možné používat jak s povrchovým čerpadlem tak ponorným. Spínají čerpadla na 230V a do 1,1-1,5kW podle typu jednotky.

Další typy: WILO - Fluidcontrol, Grundfos - PC 22, BRIO, BRIO TANK, SDK, SK13 a je spousta dalších, všechny fungují stejně.

Výhody : konstantní dodávka vody, ochrana čerpadla proti chodu bez vody, malý instalační prostor.

Nevýhody: háklivé na vzduch ve vodě, neopravitelné ( vevnitř je tišták )

Byť není u tohoto systému nutná tlaková nádoba přesto se doporučuje ji nainstalovat právě kvůli zde zmiňované kavitaci.

 

Klasická vodárna funguje díky tlakovému spínači v nějakém rozsahu 2-3,5bar 1,5-2,4bar je to dáno maximálním tlakem čerpadla a následnou výtlačnou výškou.Součástí je tlaková nádoba, která obsahuje gumový vak. Voda jde do toho vaku a mezi vakem a plechem je nafoukaný vzduch. Využívá se zde stlačitelnosti plynu a nestalčitelnosti kapalin. Vzduchu by mělo být o cca 0,2bar míň, než je zapínací tlak čerpadla.

Výhody: jednotlivé části vyměnitelné ( tlakový spínač, nádoba nebo jen vak)

Nevýhody: kontrola a dofukování vzduchu do tlakové nádoby

 

A teď k tvému problému:

Máš jednodtupňové čerpadlo. Ve vnitř je oběžné kolo, ejektor a difuzor. Sací výška těchto čerpadel je 8m. Sací výškou se rozumí rozdíl mezi sacím otvorem čerpadla a nejnižší vodní hladinou a dále vzdálenost od studny. Horizontální zdálenost se přepočítává 10m vodorovně se rovná cca 1m výškovému. Ten přepočet je hodně orientační. Sání by mělo vždy být takové jaké je v čerpadle, lepší je o dimenzi větší jsou pak menší ztráty. Tyto čerpadla další klapku nepotřebují, stačí pouze dobře fungující sací koš.

Předělání typu spínaní nemá vliv na hodnoty čerpadla. Zkus zkontrolovat veškeré spoje, znovu čerpadlo zavodnit několikrát ( mohla se někde utvořit vzduchová kapsa a pak to málo saje. A nebo opravdu odešla hydraulika čerpadla to je buď oběžné kolo opotřebeno pískem a nebo jsou poškozeny ejektor a difuzor ty mohou být přicpány a nebo deformovány v případě že čerpadlo běželo bez vody a došlo k deformaci těchto dílů teplem. Vyzkoušz funkčnost můžeš i třeba z barelu,

Typ čerpadla je na svorkovnici motoru. Čerpadlo i BRIO je stoprocentě z Itálie. Sigma nic takového nevyrábí jen to možná sestavila dohromady a prodala jako celek.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

dnes jsem mluvil  s chlápkem co se zabývá čerpadlami a potvrdil mé i vaše domněnky. je pravda že se několikrát stalo že v noci čerpadlo nevypnulo kdy mělo a jelo třeba hodinu než se zjistilo že běží, samozřejmě bylo teplé takže poškozené oběhové kolo......

radil mě ať koupím ponorné čerpadlo, že na moji hloubku studny by byla i lepší domácí vodárna na hraně s výkonem a je pravda že 3 čerpadla co jsem měl fungovaly ale výkon nic moc......

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...