Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Měření lambdy


kovi

Recommended Posts

Nechci Tě od \"kutilství\" zrazovat, ale kdysi dávno jsem se o něco podobnýho pokoušl na Fáčku jednobodu. K dispozici jsem měl Tektronixe 466, 2stopý analog s pamětí. Ale pak jsem dospěl k tomu že je lepší si dojet k \"šikulům\" s diagnostikou (i když se ve své podstatě asi jedná o vícekanálový oscilo z PC) , není nad to, když máš možnost napíchnout víc signálů a vidíš co se v daný okamžik děje a co se jak chová a reaguje a hlavně vědí (tedy asi jak kde) jak to má vypadat. Tam kam jezdím má uložený průběhy mýho auta a může porovnávat jak se co zhoršuje, případně porovnat s jiným autem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Lambda sonda musi davat signal samozrejme aj pri otackach vyssich ako 4500/min. V kazdom pripade mas chybu v uzavretej riadiacej slucke nastavovanie bohatosti zmesi - lambda ( lambda nemusi byt vadna). Neuviedol si na akej hodnote Ti ostava napatie na lambde visiet.

Priebehy na lambde ide pekne merat aj na priemernom pocitaci (500 MHz) a trochu upravenej zvukovke - mas pamatovy osciloskop aky nemaju ani v servise (aj 2 kanaly -t.j. stereo, vzorkovanie napr. 44,1 kHz, ukladanie priebehov atd...). Treba to samozrejme vediet.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

2 kanály mám a 4 save, změřim tu hodnotu a dám vědět. problém ve smičce je, ale nevim kde. všechny sondy jsem měřil a je OK až na podtlakový čidlo, nemám budík a ani nevim v čem se používá abych to sehnal. lamba to určitě nebude, zkoušel jsem i jinou:myslim

[upravil dne 25/11/05 kovi]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ak sa Ti napatie na lambde pri spravnej cinnosti meni od cca 0,1 do 0,8V, maš zirkoniovu lambdu - nepotrebuje napajanie. Ak Ti napatie ostava visiet na 0,6V ( a lambda je O.K.), mas vtedy prilis bohatu zmes - mozne problemy so spotrebou, ale moze byt aj lepsi tocivy moment. Neviem aku mas riadiacu jednotku (ECU), ale obecne musis skontrolovat pri nespravnej cinnosti lambdy - vstupy ecu t.j. MAP senzor, snimac teploty nas. vzduchu, (alebo MAF senzor), snimače otaciek motora, pedalu plynu a teploty motora - to je standardna cinnost. Pozor napr. aj na velky tlak za palivovym cerpadlom a prebijanie baterie ( u starsich ECU ma vplyv na dlzku vstreku a tym i bohatosti zmesi ).

Pozn. Dufam, ze ECU nie je precipovana.

Ak mas emisie v poriadku a nemas zvysenu spotrebu, zvazil by som tuto mravenciu pracu s premeriavanim jednotlivych snimacov. Ziskane info z merania a zhanania informacii Ti vsak velmi pomoze pri pochopeni cinnosti riadenia vstrekov.

Najviac chyb moze byt MAP sensor a teplota nas. vzduchu - sustredil by som sa na tieto snimace. (Ak samozrejme nemas MAF).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

všechny sondy jsou několikrát přeměřený a dokonce jsem je vyměnil, i ecu je jiná a pořád to samý, jediný co je originál je ten MAP podtlak, nemám ho jak změřit. tlak paliva taky OK. zkoušel jsem ho i měnit a nic, pak jsem ho vrátil na předepsanou hodnotu. JO taky jsem zkoušel při volnoběžných otáčkách zaškrtit tu hadičku podtlaku a žádná změna, motor běžel bez jakýkoliv změni, jako bych s nim nic nedělal. a spotřeba je jako u raketoplánu ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ked zaskrtis hadicku senzoru MAP pri volnobehu a nic sa nedeje, je to O.K. V rezime volnobehu ECU nesnima podtlak v sani, riadi sa tabulkovymi hodnotami z pamate. Rezim volnobehu pozna podla uzavretej skrtiacej klapky (potenciometer alebo konc. spinac - podla typu ECU).

Bacha aj na samotne vstrekovacie ventily - tiez ich netesnost vie zamotat hlavu.

Velmi dobrou pomockou v tomto pripade by bola kontrola emisii - da sa z nej vela vycitat. Napis aku ECU mas v priblizovadle.

Vela zdaru v badani !!!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...