Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Křtiny a Výpustek


Recommended Posts

Tak jsem byl pracovně na dva dny ve Křtinách (kousek od Blanska). Spali jsme přímo na zámku a ubytování mi přišlo velice kvalitní - na lepší posteli jsem prostě už léta nespal (mám rád tvrdší spaní a proležené postele s pseudozdravotními matracemi, na kterých se spí na většině hotelů mi prostě nevyhovují. Cena 1025,- Kč (dvoulůžák 1390,- Kč)

za noc sice může působit draze, ale podle mně to za to fakt stojí.
Co se jídla v Zámecké restauraci týče - všichni jsme se olizovali (a že někteří účastníci konferencí mají jazýčky obzvláště citlivé). Já měl krkovici na černém pivu a masisko se úplně rozpadalo - na dotaz servírce, jak dlouho to  maso měl kuchař naložené jsem byl ujištěn, že naložené prý vůbec, ale údajně 8 hodin pečené.

Protože jsem měl přes den volno, vyrazil jsem se po prohlídce ohromného kostela ve Křtinách (stavitel Santini) podívat k nedaleké jeskyni Výpustek. Jeskyní jsem už viděl spoustu, ale tahle ještě v roce 2001 sloužila aramádě jako protiatomový kryt. První část prohlídky se tedy prochází podzemními kasárnami, až se dostanete do jeskynního komplexu, kde měli za 2. světové války jakousi podzemní továrnu. Výklad byl absolutně SUPER a návštěvu Výpustku jednoznačně dopobručuju.

Upraveno uživatelem Medvěd
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Měli jsme relativně kousek od Křtin chalupu a když jsem byla malá a bejvala přes prázdniny s babičkou na chalupě, tak jsme jezdili každou neděli do tamního kostela na mši. Nejvíc si z toho pamatuju vždycky tu zimu, venku krááásně teplo a v kostele snad 15°C :D  kosa brrr...

joo kde sou ty časy :cool:

Do Výpustku jsem se ještě nedostala...

Upraveno uživatelem Aluška
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Medvěde je uvedu na pravou míru, kdo kostel stavěl: Jan Blažej Santini Aichl

Nezaměňovat s Italským stavitelem Raffael Santi

 

nemají spolu nic společného a dělí je pár set let.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

to je stary znamy jev, ze kdyz se pece maso na 90 a treba 6 hodin, ze to je proste zradlo :D. Osobne nesnasim vareni stylem, hura kure do trouby na 250 stupnu a vyvar prece udelame z kureciho stehna v papinaku :D. Vzdy kdyz pecu kachnu, tak mi to tech 6-7 hodin trva :), kruta 10-12 :)

 

nicmene az budu pobliz, tak jidlo klido vynecham a vyrazim rovnou do podzemi :)

Upraveno uživatelem Scratch
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já přece žádného Santi nezmiňuju, jasně píšu o staviteli SANTINIM :myslim

Raffael Santi, známý také jako Raffael Santini či  Raffaello Sanzio da Urbino nebo jen Raphael (28. března nebo 6. dubna 1483, Urbino6. dubna 1520, Řím), byl italský malíř a architekt v období vrcholné renesance. Spolu s Michelangelem a Leonardem da Vinci je považován za nejvýznamnějšího výtvarného umělce té doby. Jeho dílo mělo vliv na vývoj malířství hluboko do 19. století.

Světoznámý architekt a když se kdekoliv řekne Santini tak každý myslí tohoto. Proto jsem to uváděl na pravou míru, protože s tím Čechem nemá nic společného. Toho Aichela myslím nikdo nezná.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...