Přejít na obsah

ElektronikCZ

Uživatel
  • Počet příspěvků

    278
  • Registrace

Příspěvky od uživatele ElektronikCZ

  1. Zdravím, po dvou letech jsem si našel jeden večer chvilku a dokončil pohyb podsvitu podle rafiček. Jelikož je auto zrovna odstavené a dělám na něm jeden pokus, který zde později dám jako další návod, testoval jsem to se simulátorem na PC. Zajímavost je, že v tomto případě procesor co to ovládá simuloval BSI pro origo desku budíků a dával jí info o otáčkách a rychlosti, v autě to samozřejmě funguje naopak a data naopak přijímá. Ale přestože by se tam našlo pár věcí co doladit, podle mě to vypadá velice efektně. Dále doplním info na co se tu někdo ptal, používám procesor ESP8266 kvůli zabudované wifi, a adresovatelný led pásek WS2812B rozstŕíhaný na jednotlivé segmenty. Příště bych možná volil spíš BT než wifi (až budu dělat to samé pro V6). Další funkce co jsem přidal je, že intenzita podsvitu je synchronizovaná s tlačítkem +/- na přístrojovce. Krátká videoukázka:

     

  2. Sice s křížkem po funuse, ale téma jsem našel až teď. Letos jsme se s taťkem a jeho 306 cabrio na roadshow v Třebíči stavili, a stejně jako minulý rok si tam odchytli @Verýsek, o které jsem doteď nevěděl že je i zde na fóru. Tímto bych jí chtěl poděkovat za perfektní svezení a pokec, a už se těším na příští rok :) Jen mě mrzí, že se nepovedla vyhrát soutěž o PSE... :D 

  3. Zdravím, jdu sem s dotazem, zda se o to někdo pokoušel, než začnu objevovat ameriku. Chtěl bych předělat infračervený dálkáč na rádiový z posledních 306. 

    Otázky zní:

    Zkoušel to někdo? Je to řešené zvlášť jednotkou, jako v 406 předface? Má někdo pinout? 306 hdi to asi bude mít v bsi.

    Pokud se mi nepodaří sehnat z 306, zkusím sehnat jednotku s klíčkem z 406 a napasovat tu. 

     

    Ano, můžu koupit jednotku s klíčenkou za 300kč z číny, ale chtěl bych pokud možno origo řešení zabudované v origo klíčku

  4. Tak ono to samozřejmě jde, ale musí se přes dekru a stojí to hodně peněz, bere se to jako "nové auto" a podléhá to jakési homologaci, ale úplně expert v tomhle tématu nejsem. Výměna v motoru v rámci značky jde také, viz. BMW, kde si můžete zažádat o povolení přestavby na silnější motor který se do stejného modelu dával, třeba E46 z 318i na 330i. BMW vám to většinou povolí, když dáte i odpovídajíci brzdy apod., a pak si to na základě písemného povolení necháte zapsat. Stejně to šlo kdysi i u Š120, ale dnes škodovka povolná není, a většina značek také ne. Bohužel kdybyste chtěli dát do E48 V8 z E39, to už by vám bmw taky nepovolilo :D Dle mého by v tomhle měl být zákon měně přísný, nebo by aspoň mělo zapsání úprav vycházet levněji a jednodušeji, jako to je v některých zahraničních státech.

  5. Tak ono to na papíry nejezdí, že ? A těžko říct jestli by to na stk vůbec poznali, jestli mění XUD za DW. 
    https://www.205gtidrivers.com/forums/topic/147398-engine_work-peugeot-205-hdi/?page=2 

    Tady jsem našel téma kde někdo zastavěl HDI do 205, podle všeho to pasuje na původní držáky i převodovku, jediné co musel upravit byl gumový držák u převodovky, výfuk, a brzdový válec. Samozřejmé v jednotce zrušit immo. Nakonec pán ale použil převodovku z HDI, kde měnil diferenciál z původní aby mu pasovaly staré poloosy. Problém mu tam pak způsobil radiátor, který musel posunout kvůli alternátoru více dopředu, a intercooler. Vlákno končí s autem v kuse, ale nějakými drobnostmi na dodělání, ovšem pojizdné. Takže tolik moje krátké přetlumočení, a můžete sami usoudit jestli byste se do toho pouštěli nebo ne. Zabudování XUD by bylo podstatně jednodušší. 

    V 22. 3. 2022 at 11:54, poldiss napsal:

    Do tý 306 to asi bude docela brnkačka, tam je to auto tomu trochu víc uzpůsobený :D mám kdyžtak navíc TDčkovej blok, turbo, sání a myslím že i intercooler, tak kdyby sis sehnal hlavu a čerpadlo, tak ti to klidně nechám.

    Mám teď rozpracovanou omegu a jednu 306, a v létě plánuju udělat podstatnou rekonstrukci 406ky, ale budu koukat po inzerátech na hlavu a čerpadlo, a kdyby se nějaká za rozumnou cenu naskytla, a pokud opravdu poskytneš zbytek věcí, tak do toho z hecu jdu. Je ten blok kompletní/funkční, nebo proč se vlastně ten motor rozdělával? Nejradši bych to dal do 205 nebo 309, ale další auto kupovat teď nebudu :D A je asi jedno jestli swapuješ XUD z 205 nebo z 306, když začínáš se stejným motorem.

  6. 306 1.9D máme, tak kdyby někdo měl navíc 1.9TD a chtěl ho v rámci tohoto experimentu věnovat, klidně to krok za krokem zdokumentuju co je k tomu potřeba :D 309 to sice není, ale postup bude cca stejný.

    Jinak samozřejmě nepředpokládám, že by to zakladatel vlákna opravdu někdy začal, nebo dokonce dotáhnul do konce, ale věřím tomu že se někdy v budoucnu někomu bude vlákno hodit, i když tyto dotazy je lepší směřovat na zahraniční komunitu, kde je podobných přestaveb nespočet.

    Nevím co přesně jste na té 205 dělali, ale poloosy už jsou pakárna, i když s trochou odhodlání se to samozřejmě dá. S různě dobrými výsledky podle dostupného vybavení

  7. K tomu intercooleru ti ale nahoře nebude proudit vzduch, protože to auto na to nemá uzpůsobenou kapotu. Samozřejmě to bez něj poběží ale to mi nepřijde ideální. S chlazením máš pravdu, to bude chtít posílit. Ovšem s tím zbytkem nesouhlasím, pokud má v autě 1.9D, tak je blok motoru víceméně identický. Neváží znatelně víc, váha vzroste o váhu turba a intercooleru, vejde se to do 10kg. Kabeláž bude hodně podobná. Motor usadí na původní převodovku a nemusí poloosy vůbec řešit. I kdyby, tak si myslím že by původní poloosy do případné jiné převodovky pasovaly, protože jak již bylo řečeno, ty převodovky jsou záměnné. Servo může přehodit, protože bloky budou mít stejné úchyty.

    Ten výfuk může být na stejném místě, ale spíše nemusí, záleží z kterého auta to je.

  8. Bloky motoru jsou víceméně stejné, a převodovky pasují. U 306 se často používají převodovky z HDI kvůli lepšímu odstupňování. Jen pro zajímavost, převodovky pasují i mezi diesely a benzíny (XU/XUD). Jediný problém je tedy opravdu výfuk. V případě nejistoty doporučuji pročíst zahraniční fóra, například v Británii se takovým věcem věnují mnohem více.

    Inženýr nemá důvod pro každý motor vše vymýšlet od základu, a snaží se co nejvíce dílů zachovat společných, kvůli šetření peněz.

    Ještě bych doporučil TD z 306, protože z 406 už pravděpodobně bude mít elektronicky ovládané čerpadlo. Taky budeš muset přesunout intercooler, protože 306 ho mají nahoře nad motorem, a neproudil by ti k němu vzduch. Asi by se dal napasovat intercooler z 406, tam je u chladiče. 

    Ale jak tu často bývá řečeno, pochybuji že vůbec začneš, natož abys to dotáhl do zdárného konce, protože na těch drobnostech se neznalý člověk zasekne.

  9. Tak jsem se po delší době rozhodl to obměnit, a koupit něco jiného než Peugeot. Po předchozím BMW byly požadavky jasné, výkon nad 150kW a zadokolka za rozumnou cenu, a tahle Omega to myslím splňuje celkem dobře. Samozřejmě bych to nebyl já,k dybych koupil auto na kterém není žádná práce :D Pánovi jsem psal na inzerát už před rokem, ale nějak to tehdy vyšumělo. Pán se mezitím rozhodl proti prodeji a inzerát stáhl, a napsal mi asi před čtvrt rokem, zdali mám stále zájem. Po asi 3 měsíčním domlouvání je zde výsledek :D Takže s autem mám už teď celkem historii. 

    Je potřeba pořešit koroze, a spousta různých drobností, ale motor, a celkově základ je zdravý, zespoda chycená není. V plánu je samozřejmě jako vždy si ji doladit k obrazu svému, a uvést ji do pěkného stavu.

    image.thumb.png.022897d7ccba7c7d18fc43506a9ba7a5.pngimage.thumb.png.021262983866d8a3b9cf1881545bce0b.pngimage.thumb.png.d0248be1216d92be3e0f1f4c4a788bf4.png
     

     

  10. Na internetu je spousta shopů kde je za 700, ale všude píšou vyprodáno. Zkusím se zeptat přímo v peugeotu jestli ještě nějaké nemají. Jinak holt vrakáč. Táhlo mi chodilo dobře, ale membrána už to prostě po letech vzdala.

  11. Já bych právě čekal že swirl by měl výkon v určitých režimech jízdy v nízkých otáčkách zvyšovat, pokud opravdu uzavírá sání půlce ventilů, ale hádat se nebudu protože nemám možnost to otestovat.

    Klapky jsou momentálně na volno, byly chycené kusem drátku do otevřené polohy, i když si myslím že ten drátek dávno vyklouzl.

    Spotřeba je tím pádem asi normální, ale ten nefunkční swirl tomu asi neprospěje.

    A ano, myslím ten ovladač. Ten právě z vrakáče radši nechci, ale nic mi asi jiného nezbude. Sice říkáš že se na tom nemá co pokazit, ale často právě ta membrána uvnitř praská. Pak ti tudy uniká podtlak, a turbo nereguluje - auto je mrtvé nad 3tis otáček. Když si pročteš fórum, řešilo tady takové problémy více lidí, ale vždy jim tam někdo tvrdil že swirl to způsobit nemůže, že ten přece s turbem nesouvisí. 

  12. Ve zkratce: Kde koupit swirl? Všude vypadá že vyprodáno. Řešili jste to nedávno?

    Slohovka pro trpělivé dole

    Jdu si zase pro radu :D Když jsem koupil svoji 2.2, byla to úplná chcíplina, když pominu ostatní problémy tak auto jelo tak do 3 tis. otáček a pak ztratilo výkon. Zjistil jsem že to bylo špatnou SWIRL, kterou unikal podtlak a tím pádem turbo nenaklápělo lopatky. SWIRL jsem vyndal a hadičku zaslepil, a auto najednou ožilo. To mi vydrželo asi den, a pak turbo začalo pískat jako supercharger a než jsem dojel domů tak se úplně vysypalo a z výfuku dýmovnice. :D Holt to měla předchozí majitelka na ježdění po městě a turbo se rozhodlo že má dost. Pak jsem auto hodil do stodoly, a 3 měsíce se na něj nešáhlo. Nedávno jsem vyměnil turbo, čepy, tyčky stabilizátoru, nápravnici ošetřil a přelakoval a zastavěl šestikvalt, plus nějaké další drobnosti. Od té doby jsem najel asi 1500km a celkem v pohodě. Ale pár věcí se mi na autě nezdá. Přesedlal jsem do něj z 2.0 HDI, a přijde mi že ta byla v nízkých otáčkách živější, a taky měla při stejných rychlostech o hodně menší spotřebu.

    Tím pádem moje otázky zní:

    Může špatný swirl způsobovat že motor je úplně mrtvý do cca 1500 otáček? Pak se sebere a jede celkem pěkně. Upřímně si nepamatuju jak se auto chovalo před výměnou turba. Ta 2.0 se dala celkem podtáčet, tomuhle se to ale nelíbí. 

    Je normální průměrná spotřeba 6.9l/100km? Při stejných rychlostech (cca 130kmh) měla 2.0 okamžitou spotřebu 5l/100km, u té 2.2 mi svítí běžně 7-8l/100km, občas 6. U 2.0 jsem měl průměr 5.3l/100km, a to jezdím celkem sportovně.

  13. S tím sáním si moc nepomůžeš, na pohled to je řešené origo celkem dobře. Leda bys chtěl otevřené sání aby šlo víc slyšet turbo, ale to bude mít spíš negativní výsledek, podle toho jak to uděláš. Jinak jak říkali ostatní chyba bude někde jinde

  14. S laditelnou jednotkou počítám a už jsem o ní psal, zkušenosti s nimi nějaké mám a už mi na ní motor běžel.

    Asi začnu koupí celého auta s tou 2.2 jak říkáš, vezmu obsah motorového prostoru a zbytek prodám. Mezitím ještě budu shromažďovat informace ze zahraničních diskusí.

    114kw sice není nějak málo, ale to bych si oproti 2.0i 100kw co mám třeba ve 206cc moc nepomohl. S přeplňováním by už to byly zajímavější čísla

×
×
  • Vytvořit...