Přejít na obsah

Vena garážmistr

Vedení
  • Počet příspěvků

    5 789
  • Registrace

  • Poslední návštěva

  • Vyhraných dnů

    23

Příspěvky od uživatele Vena garážmistr

  1. No a četli jste ten článek o té sanitce pořádně?  To auto je speciál stejně jako každá běžná spalovací sanitka resp. doktorský tedy RV auto. Protože celá " nástavba "  má svoje baterky které zajišťují provoz VRZ a i nabíjení a konzervaci baterií které mají jednotlivé přístroje v sobě. 

    A porovnávat provoz četnického hlídkové vozu a  sanitního vozu v režimu RV je absolutní nesmysl  takhle to může srovnat jen člověk který je zaslepený elektrikou ale o specificích provozu takový aut nemá ponětí.  Zajímavé je že PČR nakoupila pár těch elektrických hyundajek a další nákup nepokračuje a co se ví tak se o tom ani neuvažuje a víceméně se jen čeká až se ty auta odjezdí což moc nejde když to používaj na málo vytížených služebnách spíše jako záložní auto. 

    a tebe @Radovanek důrazně žádám o dodržování pravidel která v tomto vlákně neustále porušuješ vkládáním několika příspěvků po sobě v krátkém časovém úseku. 

  2. Radime k té Tvojí baterce mě taky takhle jednou zkolabovala asi 10 letá zá pár korun Lidlovská nabiječka a prodloužil sem jí život o víc jak rok ano když jsem věděl že nepojedu druhý den ráno tak jsem zapnul nabiječku na udržování ale jak říkám víc než rok to fungovalo bylo to v době kdy jsem měl dílnu doma a nepotřeboval jsem auto nutně a navíc jsem pořád měl k dispozici záložní auto co ž ty máš taky. 

  3. Pokud se budou cukat tady zajeď k jinému dealerovy a tutem to klidně řekni že jdeš zkusit štěstí jinam. Věřím tomu že pokud mechoš seznal že řemen je na výměnu tak to sezná kterýkoliv jiný mechoš taky. Podle té fotky bych jim auto nechal na dvoře ať to řeší. Protože jak píše  BubákGS pokud se ten motor zastavím na nízkém tlaku oleje tak je to důsledek drolení řemene a je to pozdě pro ten motor. 

  4. Ty seš investor a Ty rozhoduješ o tom komu zadáš práci. A je jen na Tobě jaký si s dodavatelem sjednáš podmínky. Ano většina těch firem co dělá na klíč má svoje dozory které zákazníkům " vnutí " s tím že s ním už x akcí dělali takže se navzájem znají a ví co od sebe očekávat a že bude levnější protože dokáže být pružný v čase a blablabla.  A i když budeš mít projekt na klíč tak v tom rozpočtu je kapitola stavební dozor aspoň já to tak měl a bylo na mě jestli ty peníze " nechám " dodavateli nebo si najdu dozora sám. A oni ho zaplatí v rámci toho rozpočtu.  Takže je to jen o tom jaké si na začátku nastavíš podmínky. Protože ať od sebe nebo od známých vím že ty dozorové které dohodí stavební firma jsou řekněme tvárnější vůči té stavební firmě přitom dozor by měl stát za investorem ano může přivřít oko nad drobnostma ale v zásadních věcech by měl být jen na investorově straně a hájit jeho zájmy což dozor který dostane práci od stavební firmy nemusí dokázat protože mu může bejt bližší dobrý vztah s firmou než s investorem protože ta firma mu může dohazovat x zakázek do roka kdežto investor s tím se potká na jedné možná dvou akcích vyjímečně na třech akcích za život.

  5. No hele pokud máš předjednaného dozora tak bych to zkusil tak jakože hele sem na to úplně mimoň mohl by jsi to vzít tak jakože od začátku až do konce aby s tebou byl i u toho připomínkování detailů materiálu atd. přeci jen dozora většinou dělají lidi který se v tom vyznaj.  Co se týče typovejch projektů i když je to velká firma která staví podle nějakých katalogových projektů tak oni ty základní projekty mají udělaný řekněme dost volný aby se to mohlo uzpůsobit přání tebe jako investora. Já sem v r. 2005 stavěl s Ekonomickýma Stavbama jako ne že bych je doporučoval možná že dneska taky je to skoro 20 roků třeba fungujou jinak ale prvotní bylo že nám poslali katalog kde byli nějaký jejich typový projekty s cenovkou hrubým rozpisem materiálu atd. z toho si vyberte 2-4 varianty co by se vám líbilo pak to probereme co by jste chtěli udělat jinak. Takže jsme s bejvalkou leželi v katalogu asi 2 týdny z těch jejich tehdy asi 50 typů jsme si vybrali prvotně asi 10 a to jsme pak zkrouhli na 3 věci mezi kterýma jsme si chtěli vybírat. Nakonec když viděl ten projektant z čeho chceme vybírat vytáhnul  " vyšší level " katalogu kde měli zdokumentované už hotové (postavené) upravované projekty podle zákazníků a ještě tam byli  i varianty jak by se dali kombinovat jednotlivé jejich typy takže z našich třech vybraných sešlo a vybrali jsme si v tom " vyšším levelu " a i to byli schopný doupravit na míru našim požadavkům. Jakože osa střechy je oproti projektu otočená o 90° tak aby rozložení místností bylo vhodné pro pozemek dvě příčky jsou posunuté oproti základnímu typu a jedna z nich je navíc o cca 70 cm prodloužená  no a nakonec se i měnil způsob vytápění z elektrického na pevná paliva takže se rušil přístřešek na auto a dělala se kotelna se skladem paliva. 

      Hlavně když si budeš zvát k pomoci kohokoliv tak ať j to člověk který se ve stavebnictví pohybuje aktivně který zná dnešní materiály a technologické postupy protože není nic horšího než když člověk který má být tvým odborným rádcem plave v soudobých postupech a materiálech. Otec je stavař leta se stavařinou živil postavil barák sobě i dědovy ale nějakých 20 let zpátky oproti tomu co jsem stavěl já a když jsem za ním přišel jestli by mi poradil tak sáhnul do skříně vytáhnul " drahou flašku " k ní na lístek napsal telefonní číslo a řekl tomuhle týpkovi koncem příštího tejdne zavolej bude o tobě vědět až tam pudeš vem tu flašku  on ti poradí líp jak já já sem mimo obor skoro 20 let sice znám většinu norem asi bych dokázal přečíst projekt jestli tam není nějaká chyba ale už neznám materiály a technologie který se dnes používaj tenhle spolužák je v oboru pořád a zná to. 

    A to jestli stavět svépomocí nebi s firmou která udělá všechno nebo většinu na klíč tehdy jsem to nechal všechno na nich . Dnes bych to udělal asi stejně protože na Velikonoce se hrabali základy na Mikuláše se kolaudovalo kdybych to dělal tehdy sám o sobotách a nedělích tak by to trvalo možná o rok déle možná taky i o dva.  Ano dá se tím ušetřit spousta peněz pokud máš známé a kamarády který ovládají řemeslo a výš že je na ně spolehnutí co se týče termínů. Ale pokud takové lidi ve svém okolí nemáš tak je jednodušší všechno zadat firmě mít dobrého dozora kterej bude šlapat po firmě ve věcech který jsou podstatný a ty se věnuj vydělávání peněz aby jsi to dokázala zaplatit. Protože není nic horšího než když stavbu lepíš o víkendech a to ještě když zbydou koruny to je pak běh na ku.va dlouho trať a většina lidí to nedá. 

  6. Když pohledáš i tady po fóru tak odpověď určitě najdeš, protože Aisiny už se tady probíraly.  Jak je psáno výše tak o Aisinech se tvrdí že jsou citlivější na olej tedy na to jaký se použije.  To že za výměnu proplachem servis účtuje nějakou částku no uvědom si že při tom proplachu se je nějaká spotřeba oleje a toho oleje není málo  tuším něco mezi 10-16 litry možná i víc. A i když budeš doma měnit olej a uděláš to poctivě tak ta spotřeba oleje bude dost podobná jako v servisu. 

     

    Nevím jestli se dá sehnat i na Aisina ale třeba na ZF převodovky se dá od různých firem sehnat sada na výměnu oleje kde máš v krabici  filtr většinou i vanu té převodovky a olej který spotřebuješ.

  7. Ano chlap si má plnit sny. Ty jsi šikovnej takže si to dáš dohromady z velký části sám. Jen moje těžce nabitá zkušenost CC neshánej díly z vrakoviště pokud to nemáš za rohem a pokud ho nemáš prověřené. Pokud by jsi chtěl brát tu karosařinu z nějakého eshopu tak znám jeden který je ochotný karosařinu poslat a umí to i českou poštou což je levnější než specíálem PPL . Ale celkově bych do takového auta asi po těch zkušenostech z minulých týdnů kdy se mi na dílně objevila ta bílá 308CC po " lehkém ťuknutí " nešel.  Trochu se obávám jestli letošní sezonu stihneš ale tak výhodoa CC oproti hadrovému cabriu je že se dá provozovat i v zimě.

  8. před 5 hodinami, Charlie 607 napsal:

    Dnes výměna kabinového filtru na Ford C-Max 2008. Teda kdo to vymyslel takhle blbě umístit. Musí se sundat plynový pedál, pak se dají povolit šroubky na krytu filtru. Samozřejmě vše po hmatu a jednou rukou páč druhou už tam nejde strčit. Ale zadařilo se a už zas z ventilace fouká vzduch. 

    To samý má Mondeo a spousta dalších aut. i 407 ale u té stačí ten filtr trochu " polámat a dá se vytáhnout i zasunout nový ale  u těch Fordů to nedáš ani jen s odšroubovaným pedálem musíš ho odpojit i od elektriky.

  9. No asi jsi neřekl to zásadní na jak dlouho plánuješ(potřebuješ) mít velký auto. Já tedy velký auto potřebuju kvůli práci takže to že když jedu někam soukromě tak že vezu spoustu volnýho prostoru neřeším. Ale znám dost lidí který chtěli velký auto ale ve finále skončili u kombika protože si uvědomily že velký auto by potřebovaly na rok a půl dva a že než shánět teď velké byť dost ježděné a za ty třeba dva roky martirium s hledáním vozu podstupovat znova tak pořídili rovnou toho kombika protože ten je pro ně z dlouhodobýho pohledu efektivnější pořídili samozřejmě mladší a dražší auto aby vydrželo déle.  Protože na rovinu pořizovat auto které bude okolo 10 let věku a počítat s tím že ho chci provozovat dalších 10-15 roků je podle mě mimo. Ono uservisovat by nemusel být velký problém ale spíše se obávám jiné věci že jak se všude zelená a tlačí se silou elektro auta že může nastat že dojde k velkému tlaku na omlazení vozového parku a jak nejjednodušeji to udělat ? No prostě se přijme prováděcí vyhláška která stanoví xxxx kritéria při technické kontrole a bude to nastaveno tak že třeba 15 letý auto nebude mít šanci projít myslete si co chcete ale já se této věci reálně obávám a myslím že nejsem sám. Osobně to šacuju že že tak 7-10 roků a bude to tak fungovat. 

  10. No hele já mám 807 100kw(RHR) manuál mám ho cca 10 roků a natočil jsem na to m něco přes 160 kkm.  Za tu dobu 1x kompletní spojková sada, 2x kompletní brzdy kolem dokola, několik předních pružin spolu s horním uložením,1x přední tlumiče a 1x rozvodová sada, 1x sada zimních pneu 2x sada letních pneu vloni jsem dal celoroční pneu  a asi 4x přední rameno to je tak zhruba co jsem dělal jako běžnou údržbu. Za celou dobu mě nenechala nikde stát porouchaná. Letos teda si asi i dík věku a nájezdu začíná tak trochu říkat o zvýšený servis takže na kraji roku padli rozvody a minulí týden mi praskl  ten balonek na přívodu nafty kterej je zároveň zpětnou klapkou aby nezapadala nafta.  Podotýkám že každé auto u mě má dost náročnou službu sice nejezdím extra dálky ale hodně najezdím v příměstském až městském provozu a hodně často s přívěsem ať už s malým (do750kg) nebo i velkým plaťákem svého času jsem tahal i velkou drtičku na větve.  Dneska je na tachometru něco přes 230 kkm. ale nedělám si iluze o nájezdu protože jsem 4 majitel takže spíše žiju s vědomím že auto má něco přes 500 kkm. rokem jeto 2006 takže se na něm trochu už projevuje i zub času a letos tedy i to brzké jaro a auto začíná trochu víc rozkvétat ale zatím to není nic hrozného co by se nedalo vyřešit.  RHR je asi to nejrozumnější volba co se týče motoru nejsem si jist jak by to bylo s automatem ale obávám se že díky roku vzniku těchto aut to nebude hitparáda a bude tam jako v benzínu taky jen 4kvalt což absolutně ničí potencionál toho auta. 

        Bohužel díky tomu kdy se Eurovany přestali vyrábět bude asi dost ořech najít nějaký v celku ucházejícím stavu který by v čase nepotřeboval větších servisních zásahů. Protože dost trpí na přední nápravy jak je to těžký auto tak horní uložení pružina a tlumič je oproti jiným autům opravdu spotřební materiál. Samozřejmě že hodně lidí bude tvrdit že elektrika je taky hodně poruchová ale na to říkám je to Francouz a u těch si elektrika a elektronika žije svým životem a to jak u starších tak nových aut. Jenže auto takovéhle velikosti se dneska nevyrábí a najít za něj adekvátní alternativu je téměř nemožné  pokud se nesmíříš s tím že sice " nové " auto ale bude mít nájezd dost vysoký a věk bude taky spíš vyšší a rozumný člověk by auto v takových km a věku koupil spíš tak jako na dojetí při stavbě nebo jako pracanta. 

  11. No hele v práglu normálně funguje že si popeláři vytahujou popelnice zpoza branky nebo dveří vchodu baráku příp. na sídlištích jsou popelnice v klecích a popeláři si ty klece odmykají sami. Asi by to tedy muselo řešit vedení města potažmo vedení popelářské firmy a ten podnět by musel asi přijít od vícero občanů ale myslím si že řešitelné to je. Na druhou stranu asi raději sneseš že ti někdo hodí do popelnice sáček s nějakým svinčíkem než aby Ti to pohodil před vrátka.  Tady u nás před lety obecní úřad začal razit teorii že lepší když budou do kontíků na tříděný cpát materiál i přespolňáci než by dělali bordel a zakládali černé skládky kolem obce. Snad kromě skla se tříděný vyváží dvakrát týdně což je málo ale podle vyjádření svozové (popelářské) firmy jsou na hranici kapacity takže častější svoz není možný.  

  12. Jo naše máti už taky vyrazila s novou sekačkou měli jsme tady dobře 15 roků benzínovou s pojezdem od Bédy Trávníčka a vloni máti když měl tatík ty potíže rozhodla že se přes zimu pořídí nová sekačka já jsem chtěl benzínovou se startérem aby to máti nemusela roztahovat a máti řekla že bateriovou tak se opět od Bédy Trávníčka jak začali ty předsezonní ceny pořídila zelená baterková s jednou baterkou dnes s tím sekala podruhé. A je nadšená hlavně u nás se seká každý den jeden max. dva koše a to nasekané se hází na dvorek slepicím aby měli co přehrabovat a dá se říct že pokud tráva neroste extrémně rychle tak to úplně stačí že na jednom konci se začne sekat a když se na druhém skončí tak se začíná znova. Ano není to pěstěný trávník ale užitkový.  A dneska teda zkusila sekat trochu víc a jak máme zahradu na tři díly tak na jednu baterku ten jeden díl dá. 

  13. V 6. 4. 2024 at 18:51, Pe.Tr napsal:

    letos si myslim to bude o dost těžší , nestihnem si odhlasovat 3 lidi ve vedeni ? 😁

    Tahle možnost se projednávala na ustavující schůzi současného vedení a víceméně to bylo i " přáním " současného vedení snížit počet lidí ve vedení. Ale po úvaze jak by potom vedení fungovalo a že by se musel ustanovit kontrolní výbor do kterého by bylo nutné delegovat zvolené lidi jsme usoudili že jednodušší bude to nechat tak jak to dosud fungovalo. 

  14. Mirku za mě nepočítej že by dnešní auto vydrželo jezdit 10 roků. Ano chápu že u Vás nebude mít takovej zápřah jako v komerční sféře ale je to prostě fakt že dnešní auta nevydrží to co vydrželi auta stejný kategorie jen o 2-3 generace starší.  Za mě si hlavně dej pozor na to aby ti případný dodavatel byl schopný vyčíslit nutné servisní náklady na rok provozu protože v tom může být zakopaný pes.  Protože pokud bude mít auto proměnlivý servisní interval tak ho to může poslat do servisu třeba 3x za rok a to už se pak asi prodraží.  Za mě bych se velkým obloukem vyhnul  německým trojčatům protože Crafter Sprinter a TGE jedno a to samí akorát tam je trochu jiná cenovka ale co vím tak to není žádná hitparáda.  Ale je fakt že paterčata od PSA (Stelantisu)na tom nejsou asi o moc lépe. Já bych asi váhal mezi tím Fordem a Renckem

  15. V 30. 3. 2024 at 9:12, VojtouNerCZ napsal:

    Do 307 sw pohodlně narvu 2 sedačky s isofixem a sám se krásně vejdu na prostřední sedák.... U 308 sw 1 generace to bude lepší, má 3 plnohodnotné sedáky. Tady jsou naprd ty spojený lavice 

    No jo ale zapomněl jsi napsat že sice jseš trojnásobněj otěcko ale rozměry máš jako mladší dorostenec🤣🤣

  16. No podle mě tam nějak extra velký rozdíl oproti tvojí 307 nebude.  tohle by mohl změřit @Danny308 ten ji má a tuším že i dětský sedačky vozí. Ale asi bych ve tvém případě tak striktně netrval na 308 a podíval se i po 5008 v MPV (první generaci) a tam taky 1,6 / 2,0 Hdi  hledat tam by ti tyhle rozměry mohl oměřit @radim.1008.  Ono taky záleží jak dlouho bude ještě potřeba ten jeden podsedák aby se ti smráďata dozadu vešli. 

  17. @Medvěd tohle bude asi jedna z věcí kde se nesejdeme.  Ano asi dokážu pochopit že z toho nemáš úplně nejlepší pocit když ti syn vypráví zážitky z cesty. Ano chápu že  Váš vztah je řekněme nadstandartní a není to klasický " boj " rodič vs. puberťák. Ale moudrý učitel v AŠ mě naučil a já se toho celý život držím. Nezkoumej do hloubky jak kdo jede proč jede rychle proč jede pomalu proč předjíždí jak předjíždí od to jsou policajti aby to zkoumali pokud nastane karambol zase jsou tu od toho policajti případně správní orgán nebo soudce který bude vynášet trest. Ty si o tom mysli svoje třeba se takový zážitek poděl s kamarády na pivě ale víc neřeš.   Tak trochu něco o tom jak by na světě bylo krásně kdyby se každej staral o sebe.

     

    Jo a to poutání se v buse. Věř tomu že ten jak ty se směješ páe přes pupek už zachránil spoustu životů a to právě v okamžiku kdy šla mašina na bok nebo do kotrmelce ale zachránilo to i spousty i jen blbých zhmožděnin třeba při prudkém brždění. Vím že většina dálkových vozů má i hlídání jestli jsou pasanti zapnutý nebo ne ale málokterý šofér to vyžaduje. Párkrát jsem jel jak dvojka na dálkové lince a zodpovědně řeknu že jedinej kdo měl problém se poutat byli český pasanti cizinci jak si dřepli tak se zakurtovali a nic neřešili zrovna tak jako že jedinej kdo coural za jízda po voze byli zase češi. V tom busu totiž ty pásy mají prioritně podržet pasažéra na sedačce nebo v nějakém blízkém okolí sedačky protože spousta těžkých zranění při boku nebo boudě není způsobena samotnou silou nehody ale tím že se nepřipoutaní začnou po voze neřízeně pohybovat a tím likvidují nejen sebe ale i ostatní cestující.

  18. No @Medvěd víme sami že občas do sebe narážíme každý svými "specifickými " názory " na život a dění kolem nás. Ale v tomhle Ti musím dát za pravdu a jen to trochu poupravím že pořádná pojistka v případě provozu i jen trochu specifičtějšího vozu je k nezaplacení i v běžném provozu. Aniž bych chtěl shazovat něčí názor že co nejlevnější povinné ručení je ideální věc. 

      Já osobně mám na C2 cenově prostřední nabídku povinného ručení a havárku nemám tu jsem měl jen jednou tenkrát na felicitě ale od té doby se i rozsah připojištění k povinnému ručení změnil takže havárku nemám na žádném autě ale mám myslím si dobře nastavené povinné a připojištění k němu navíc neprovozuju tak specifická auta. Na 807 mám nejvyšší možnost povinného + mám připlacenou druhou nejvyšší možnost asistenčky. Do loňska jsem měl asistenční služby bez limitu ale letos jsem ho už dal o kategorii méně.  A proč to mám takhle rozdílně  no protože C2 dokážu odtáhnout odkudkoli kamkoli vlastníma prostředkama za rozumný peníz protože jen půjčím podval a můžu ji odtáhnout 807  stejně tak jako na C2 mají povinné ručení nastavené naši mají " malého H. Accenta"  ale protože nedisponuju autem které by na vleku utáhlo 807 tak tu když je potřeba svěřím odtahovce. I když mám vyzkoušené že třeba přetáhnout malé auto od nás na dílnu  cca 20 km je časově i finančně lepší svěřit taky odtahovce vloni jsem potřeboval po závadě brzdiče přetáhnout Accenta na dílnu a časově to odtahovkou vyšlo stejně jako bych jel půjčit podval a pak ho vracet a za odtah jsem doplácel cca 300 Kč i s diškrecí pro řidiče odtahu. Kdy za půjčení podvalu platím 800 Kč na 24 hod. 

×
×
  • Vytvořit...