Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Úprava na xenony


nanux

Recommended Posts

Ahoj, tak minulý víkend jsme se s kamarádem pustili do montáže HID xenonové sady (H1 6000K) na svého stříbrného lvíčka a jak už jsem Vám to tady někde nasliboval, přikládám nějaké to info spolu s obrázky (berte to prosím jako popis od amatéra než nějaký vyspělý manuál)...

Celá úprava trvá asi hodinku (možná to budete mít rychleji, my jsme to dělali poprvé a tak jsme si s tím spíše hráli). Začnete s tím, že si do gumových krytek světel uděláte díru - spíše menší, zvětšit se dá vždy - aby jste mohli výbojku protáhnout později do lampy. Co se týče vlhkosti, na kabelech je už od prodejce z každé strany gumové krytky těsnící guma, kterou je dobré přejet bezbarvým silikonem aby lépe doléhala:

400x300http://img247.imageshack.us/img247/6844/krytkapruchodkaex8.jpg[/img] Tento obrázek není pořízen mnou, tudíž se předem omlouvám za ©

Když máte toto hotové, sundáte z výbojky ochranný kryt a můžete vložit do lampy s následným zapojením na stávající H1 patici. Další věc je správně umístit ballasty (startovací trafa), měly by být uchyceny pevně, aby sebou při jízdě po nerovnostech nemlátily o kastli (dobrý je to něčím vystužit). Já jsem je umístil sem:

400x300http://img132.imageshack.us/img132/8587/s5001548mb1.jpg[/img] Levé světlo

400x300http://img182.imageshack.us/img182/8131/s5001547xd6.jpg[/img] Pravé světlo

Když jsou ballasty přichycené, můžeme je napojit na kabeláž, která vede od výbojky (viz. obr Levé světlo). Ještě jednou radši vše zkontrolovat - zapojení, uchycení apod. - mno a je to hotové, už to jen otestovat...

Při zapojování jsem udělal foto rozdílu mezi klasickou H1 a xenonovou výbojkou ze sady. Je to hodně špatně vidět, pač jsem to dělal telefonem, ale tak třebas to poznáte:

400x300http://img137.imageshack.us/img137/8784/83jc0099cf2.jpg[/img]

Níže jsou už fotky po komletním zapojení, tak můžete zhodnotit jak svítí xenonová přestavba vs vaše klasické žárovky (pro ty, kteří nemají origo xenony už od prodejce):

400x300http://img146.imageshack.us/img146/9052/s5001540zr3.jpg[/img] Foceno za šera - mírně shora

400x300http://img357.imageshack.us/img357/7990/s5001550de2.jpg[/img] Foceno za šera - přímo

400x300http://img357.imageshack.us/img357/8701/s5001562ot2.jpg[/img] Foceno v noci - mírně shora

400x300http://img357.imageshack.us/img357/883/s5001563xj7.jpg[/img] Foceno v noci - přímo

Mám je sice chviličku, ale už jsem si na ně tolik zvykl, že bych si tam klasické žárovky z5 nedal. V noci je to opravdu slast, dálkové využívám o dost méně než dřív a protijedoucí si zatím nestěžovali... Myslím si, že to k tomu auto patří, je to zase o něco elegantnější. Co se týče dotazu ohledně detekce vadné žárovky, žádný problém nenastal, tudíž jsem ani nemusel zakoupit modul pro řešení palubáku... Mno a to je asi tak vše, doufám že Vám tenhle topic nějakým způsobem osvětlí, zda-li ano či ne xenonům a že jsem na nic nezapoměl. Kdyby byly připomínky, vítám... Ještě uvidím co mi na to řeknou na STK, ale to je až za rok. Teď začínám přemýšlet o dodatečné instalaci parkovacích senzorů, které si tam bývalý majitel také nedopřál, ale to až někdy přístě :aut

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

to Matuska: Rádio mi hraje stále stejně dobře, takže rušení je asi zanedbatelné (pokud nějaké je)...

to AnotherOne: Jednak jsou přichycené pomocí šroubů, které již v motorové části jsou, dále potom oboustranně lepící páskou. Jinak ano, zkoušel jsem mít zapojenu jen jednu a hlásilo to chybku, tudíž předpokládám, že když se výbojka odrovná, palubák to zahlásí...

[upravil dne 5/5/08 nanux]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jinak trošku reklamy... Sada xenonů použitých na mé 407 je zakoupena od člena Fx, cena sady je 2800 Kč, k sadě jsem si dokoupil náhradní výbojku za 300 Kč, jinak je za 650 Kč... moduly pro řešení palubního počítače vyjdou na 300 Kč, ale jak už jsem výše zmínil, nejsou potřeba ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Původně zaslal: nanux

Jinak trošku reklamy... Sada xenonů použitých na mé 407 je zakoupena od člena Fx, cena sady je 2800 Kč, k sadě jsem si dokoupil náhradní výbojku za 300 Kč, jinak je za 650 Kč... moduly pro řešení palubního počítače vyjdou na 300 Kč, ale jak už jsem výše zmínil, nejsou potřeba ;)

Mal iba jeden kus alebo to predáva bežne?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak xenony nainstalovány...

Dovolím si přiložit alternativní návod, třeba pomůže.

Takže:

- největší problém bylo, kam umístit ballastu k levému světlu. Nic se mi nezdálo dostatečně sexy, nakonec jsem to vyřešil vyvrtáním díry a nalisováním matky. Držák ballasty jsem ohnul o 90 stupňů a přišrouboval.

Díru jsem vrtal sem (ta nová dírka vpravo):

imag0036hv4.th.jpg

Pak se procvakne díra do gumové krytky světel.

Na rozdíl od předpisatelů nedoporučuju díru dělat jen tak podle oka, protože se můžou krabatit a někde může vzniknout netěsnost. Ucpávky mají vnitřní průměr 20 mm, díru považuji za optimální o průměru 18 mm. Díru jsem udělal pomocí naostřené trubky, asi postačí taky vyvrtat vrtákem do dřeva (nezapomeňte tu krytku podložit dřevem!). Viz obrázek:

imag0038wd4.th.jpg

Krytkou protáhnete světlo a dráty. Jde to snadno a výsledek vidíte tady:

imag0040ki7.th.jpg

Pak jsem nalepil gumu pod držáky ballast a ballasty přišrouboval.

Následovala instalace výbojek místo žárovek a konečné propojení kabelů.

Na závěr jsem stáhnul kabely svorkami, aby neplandaly (v úplně nejhorším případě se může dostat kabel od pravého světla do řemenice).

No a celý výsledek vypadá takto:

pravé světlo:

imag0041du5.th.jpg

a levé světlo:

imag0042wv1.th.jpg

No a na závěr prosba: nechte si prosím seřídit světla.

Snad vám to pomohlo.

[upravil dne 12.5.2008 jyrka_v]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za alternativu, jen se zeptám zda-li jsi při instalaci použil alespoň něco z mého návodu? Jinak s těmi ballasty, samozřejmě je více možností kam a jak je umístit - 407 má v motorové části u světel více místa než některé jiné modely, záleží na tom, jak moc si s tím chce člověk hrát. Co se týče vytvoření otvoru do gumových krytek, nepsal jsem že by to měl někdo dělat \"podle oka\", počítal jsem s tím, že každému docvakne že se tudy protáhne jen výbojka a tudíž nemusí díru dělat nějak zvlášť velkou. Navíc pomocí např. bezbarvého silikonu ucpávky výborně ke krytce přilnou... Co jsem já osobně zapomněl je stáhnutí kabelů za pomoci svorek, takže to chválím :super

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 měsíce později...

Konečne som sa dokopal k tomu, aby som si nahodil aj ja xenóny. Svieti to krásne, mám však jeden problém - PP nehlási keď je odpojená výbojka, nedetekuje teda jej vyhorenie. Pravdepodobne je to tým, že ballast stále zostáva funkčný v obvode a to sa PP javí akoby tam bola žiarovka s nejakým odporom.

nanux: píšeš, že si mal zapojenú len jednu a PP ti hlásil chybu. Odpojil si ballast alebo samotnú výbojku? Ak si odpojil ballast mohol by si skúsiť odpojiť len samotnú výbojku a teda nasimulovať jej vyhorenie, hlási ti to niečo? Ďakujem vopred za odpoveď.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...