Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Rumunským Banátem pěšky nebo na kole (nová a docela šokující informace)


Recommended Posts

Vzhledem k tomu, že tato část Rumunska, kde již cca 150 let žijí Češi, se velice rychle vylidňuje a též proto, že k této oblasti mám letité vztahy, rozhodl jsem se v květnu 2008 uspořádat z mé strany zřejmě poslední organizovaný týdenní pobyt spojený s návštěvou pěti českých vesnic.

Program akce pošlu zájemcům individuálně, zatím jen v kostce takové lákadlo, které by Vám mělo pomoci v rozhodnutí.

Jedná se desetidenní akci se zajištěným ubytováním a stravou přímo v rodinách (3x Sv. Helena, 2x Rovensko, 1x Eibenthal,1x Bigr, 1x Gernik). Mezi vesnicemi jsou cca 20 km přesuny po značené turistické značce (cyklisti to budou mít dobrodružnější - budou se orientovat podle mapy) s tím, že je vždy nutné jakkoli se dostat do místa určení, kde bude zajištěno ubytování a večeře. Půjde/pojede se na lehko, bagáž se poveze v mikrobusu, který nás bude doprovázet - večer plánuju pokec s domácími a pak posezení v hospůdkách s kytarami a zpěvem.

Na středu vychází pro obě dvě skupiny společná pěší túra kaňonem řeky Nery, jedná se o cca 25 km krasovým říčním kaňonem.

Akci plánuji v termínu 2. - 11. 5. 2008, cenu odhaduji cca na 6500/os včetně dopravy a jídla, co následně propijete a eventuelní suvenýry jdou samozřejmě z Vaší kapsy (cena se může trochu lišit podle ceny nafty a ostatních plateb, domnívám se ale, že 7000 by měla být maximální suma).

Chce se někdo přidat??

Na zkušenosti s Banátem se ptejte Kurta, snad byl loni spokojený.

[upravil dne 31/7/2011 od Medvěd]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Původně zaslal: Driver

To nezní špatně, nejsem zrovna vyznavačem "válecích" dovolených na pláži apod, tohle by se mi líbilo. Akorát je to celkem ještě dost brzy abych řekl ano/ne. Medvěde kolik je času na to se rozhodnout?

Času je tolik, dokud se nezaplní 3x mikrobus (tzn. 3x7 = 21 lidí)

V případě velkého zájmu by se dal ještě mikrobus přiobjednat, ale cyklistů musí být konečný počet tuším 15, což je počet kol umístitelných na vlek.

Jinak spát se bude v rodinách po skupinkách, abyste neměli pocit, že spolu nutně bude muset být všech 20 lidí ve dne v noci.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Původně zaslal: Medvěd

Na zkušenosti s Banátem se ptejte Kurta, snad byl loni spokojený.

To se nedá popsat, to se musí zažít. Báječní lidé (jak místní, tak i v naší výpravě), nádherná krajina a skvělá atmosféra. Vzalo mě to za srdce, tahle výprava. Přál bych všem, kteří tam pojedete, alespoň takový zážitek, jako jsem z té výpravy měl já.

Zlým jazykům: umírat se tam nejezdí. Vlastně se dá říct, že když jsem to přežil já, přežije to kdokoliv. ;)

Ani nevím, jestli jsem Ti, Medvěde, poděkoval. Jestli ne, tak děkuju!!

Stálo to za to. A děkuju i Helče, která mi po celou dobu výpravy zodpovědně a starostlivě hlídala foťák. :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 týdny později...

Ještě několik volných míst, program zde:

Rumunským Banátem na kole i pěšky

(ale zřejmě naposledy s Medvědem)

Jak už jsem s některými z Vás řešil po telefonu, v létě jsem se seznámil s člověkem vlastnícím 2 mikrobusy Ford Transit a vlek na 20 bicyklů, který mi nabídl bezkonkurenční cenu za dopravu na 10ti denní pobyt v Banátu. Protože jsem se následně dohodl i s Hadem, jehož velkým přáním bylo uskutečnit ještě jednou pěší přechod spojnicí benátských vesnic, chystáme tedy na Vás společně

VELKOLEPOU AKCI S PLNÝM SERVISEM

tzn. že budete pouze nalehko bez bagáže bezstarostně putovat od vesnice k vesnici, kde budete mít vždy zajištěné ubytování, večeři a snídani (bagáž na Vás bude vždy čekat na místě – jeden mikrobus pojede jako doprovodné vozidlo, může tedy vzít na palubu i slabší, zraněné nebo jinak choré kusy).

Tolik tedy úvodem a nyní k programu tohoto velkolepého klání:

Pátek v odpoledních nebo podvečerních hodinách odjezd z Prahy (pro zájemce z plzeňska – Tranzity vyjíždějí z Rokycan, předpokládám, že by nemusel být problém nabrat plzeňáky někde na začátku města, dejme tomu u TESCA).

Cesta do Banátu trvá cca 15 hodin, takže do Svaté Heleny dorazíme v sobotu odpoledne (v případě zájmu se můžeme na hodinku zastavit v centru Temešváru). Protože cesta do Svaté Heleny je pro naložená auta poněkud náročná (a též mám zkušenost, že pasažéři se po dlouhé cestě rádi projdou bude Vás čekat cca 5 km pěší přesun od Dunaje do vesnice – odměnou Vám bude to, že okamžitě po ubytování na Vás bude čekat teplý oběd. Zbytek odpoledne bude volný program s možností procházky ke Kulhavé skále a krápníkové jeskyni Vranovec. Po večeři se zřejmě odebereme do místní hospůdky, kde doufám utužíme kolektiv za přispění místních pochutin a Vašich hudebních nástrojů.

V neděli po snídani je možno navštívit mše v obou místních kostelech, po mši se pokusím domluvit prohlídku místní školy. Po obědě bychom se rozloučili s domácími a auty se přesuneme do Eibenthalu – pokud bude někdo z cyklistů žhavý na provětrání svého oře nenáročným terénem (cca 80 km podle Dunaje) může klidně vyrazit už dopoledne nebo kdykoli během dne, při nejhorším ho někde cestou „sebereme“. Podle zájmu bychom se mohli sjet podívat do Baile Herkulane (/Herkulových Lázní) nebo se přímo ubytovat u domácích v Eibenthalu, povečeřet, poklábosit a večer zakončit tak jak bude zřejmě pravidlem u kytar v hospůdce.

V pondělí po snídani začne již klasický přesun - pro pěšáky je to 25 km po žluté značce, cyklisti si cestu do Bígru rozhodnou sami podle mapy (lze zakoupit v Čechách – KIWI nebo určitě v hospůdce v Heleně). Odpoledne se sejdeme všichni v Bigru, kde se ubytujeme, najíme a spočítáme první puchýře a odřeniny. Večer předpokládám zase v hospůdce.

V úterý nás všechny čeká nejnáročnější přesun z Bigru do Rovenska (pro pěšáky – když nezabloudí – je to 30 km!!!, cyklisti si cestu zase objeví sami dle mapy). Po ubytování a večeři budeme již mít repertoár na zbytek večera natrénován.

Ve středu čeká celou naší sestavu pěší túra – cca 25 km kaňonem řeky Nery. Protože ale na počátek cesty pojedeme auty cca 3 hodiny, je třeba se připravit na brzký ranní budíček. Tato cesta je opravdu krásným a po úterních převýšeních i nenáročným zážitkem. Večer se vrátíme zpět na Rovensko, ke svým domácím a do naší minulý večer prověřené hospůdky.

Ve čtvrtek čeká pěšáky cca 16 km přesun do Gerniku (podle mě se dá i na kole), cestou POZOR na psi u salaší, jsou ostřejší. Večer ubytování, večeře . . . . .

V pátek přesun zpět do Svaté Heleny (cca 16 km – také bez problémů na kolech), cestou odbočka k Turecké díře (jeskyně) a kdo nebyl už před týdnem v sobotu může ke Kulhavé skále a krápníkové jeskyni (doporučuju baterku). Večer se vrátíme k našim domácím z prvního večera a po večeři můžeme debatovat co jsme kde viděli, zažili atd.

V sobotu ráno sjedeme na trh do nedaleké Moldovy a podle počasí se vyjedeme vykoupat na ostrov uprostřed Dunaje. Zakončíme obědem u rybářů v Coroninách (alternativně bychom mohli sjet na návštěvu k srbským krajanům – zatím ale nevím přesné podmínky).

V nočních hodinách bychom vyrazili směrem k domovu, v neděli bychom se mohli zastavit na krásném hradě Visegradu a v Esterhomu, odpoledne nebo v podvečer návrat do Prahy.

Důležité upozornění pro cyklosekci – vzhledem k tomu, že Banát je krasové pohoří, doporučuju spíš než treková kola kola HORSKÁ – ale možná se to i na treku dá, co já vím????????

Doufám, že Vás tento program dostatečně nalákal, myslím, že 10 dní s plným servisem za 6500,- Kč není nijak přemrštěná suma.

(Když si vyměníte za Leie 500 Kč na osobu, myslím, že budete mít problém je utratit)

Zatím ještě nemám 100% potvrzené ceny, proto je možné, že se díky zdražení nafty zvedne celková cena akce - maximum ale odhaduju na 7500,- celkově

[upravil dne 11/1/2008 Medvěd]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 měsíce později...
  • O 3 týdny později...

Akce měla sice pár trhlinek (jak v Rumunsku bývá zvykem), ale v sobotu při odjezdu jsem měl pocit, že všichni účastnici byli spokojeni.

Děkuji tímto tedy všem účastníkům (samozřejmě na tomto serveru zejména Oddiemu, Vixovi, Driverovi a jeho bráchovi Martinovi) za projevené dostatečné množství tolerance k občasným výpadkům a odchylkám od slibovaného servisu, bylo mi s Váma všema fajn.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak vítejte zpátky! :)

Koukám, že se taky líbilo, to je hlavní.

K té dopravě - to je normální Rumunský MHD, koneckonců jsou taky v EU, ne? Nám při cestě zpátky jen přebíhaly kravky přes silnici.

A Nera je jak se tak dívám pořád stejná, jen \"o něco\" studenější - my jsme se v ní totiž koupali bez bund. :cool::D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 roky později...

Zejména pro Ty, kteří tam někdy byli, dávám tento šokující odkaz:

http://www.banat.cz/vetrne_elektrarny.htm

Ač většinou nemám s rozumným pokrokem problém, z této zprávy jsem poněkud smutný a jsem přesvědčený, že to je další krok k návratu našich krajanů z Rumunska zpět do české kotliny, kterou jejich předci před několika desítkami let opouštěli s vidinou lepší budoucnosti.

[upravil dne 31/7/2011 od Medvěd]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...