Přejít na obsah

Žídek

Uživatel
  • Počet příspěvků

    49
  • Registrace

Žídek's Achievements

Mám víc než 10 odpovědí :-)

Mám víc než 10 odpovědí :-) (2/6)

0

Popularita

  1. Chtěl bych vám připomenout, že drobné netěsnosti lze snadno utěsnit práškem do chladiče, které prodávají u kdejaké čerpací stanice. Mám s tím dobré zkušenosti. Na Citroenu bx mně utíkala kapalina z chladiče, tak jsem to tam nasypal a najezdil pak bez problémů přes sto tisíc km, do té doby, než mi Citroen poctivě zrezavěl při nájezdu 415000 km. Pro jistotu jsem vyndal z víka těsnící kroužek. Voda pak nevyvaří, jen se trochu odpařuje. Pro běžnou jízdu plně stačí.
  2. Žídek

    Vytahnout naftu z nádrže

    Já jsem vytahoval naftu tak, že jsem P 405 postavil na rampu, nasadil jsem hadici k filtru nafty, je tam takové čerpadélko na stiskání ro načepování když je špatné startování v zimě, načepoval jsem a dál to teklo samospádem. Ale nefunguje to tak prý všude, někde mají jakousi klapku. V tom případě vytáhnout hadici před čističem, spojit nějakou spojkou a pak nasát. Nějakých deset litrů přečerpáte tím čerpadélkem asi tak za deset minut.
  3. Tak co se týče Citroena. Dal jsem tam jiné pneu, zimní z Peugeota, jiné nemám. A závada odstraněna. To bych nikdy nevěřil, co dokáže pneu dělat. Byla to značka SMPERIT zimní 165/70-14. Teď jsem tam dal nějaké italské no name (značku, musel bych se jít podívat) a jede to pohodově. Dál to nějak pořeším. Asi koupím letní gumy a ráfek pro jistotu vyhodím, nebo se zeptám v pneuservisu, jestli jde ten ráfek zkontrolovat Co se týče Peugeota. Automechanikovi jsem napsal, co mi sdělil Pastorek. Ale ani na čepech a amenech závada neprokázana. Nevím, možná tam poutahoval nějaké šrouby, protože to už prozatím nevrže. Záhada. V této souvislosti chci fÓru sdělit, že Peugeot je na prodej. Kromě závad, které jsem uvedl je v pohodě. Za poloosy a zadní jehlová ložiska ruku sice do ohně nedávám, ale jinak OK jezdí. Co je na autě špatné jsem už napsal podrobně. Dobrý je na něm motor. 1,9 TD, obsah 1904 ccm typ DHY Turbo. Celkový nájezd kolem 238000 km, ale 15 tisíc km po repasi. Tak kdyby někdo potřeboval dobrý motor nebo auto SRDT Break s tažným zařízením na dojezdění, bude k mání. Cenu si představuji 14 000 Kč Protože je auto pojízdné a plně funkční, lze prověřit že nekecám a možno projet. Vždycky líp než někde vymontovat motor z odstaveného auta, který nemožno pořádně prozkoušet. Pak jsou tam dobré brzdy po GO, tóńovaná skla, nastavitelná sedačka řidiče, perfekt autorádio a vůbec vše co k SRDT patří. Jezdí perfekt a důvod prodeje není neopravitelnost, ale chci si koupit Xantii, protože má nastavitelný podvozek a já rád jezdím do přírody. Peugeot je do přírody moc nízký a to je hlavní důvod proč prodávám a nebudu spravovat. Dosud jsem se staral pečlivě a neprodleně opravoval každou blbost. Prodávám spolehlivé auto, na součástky je ho škoda, proto bych byl rád, kdyby někdo koupil vcelku. Ty závady nejsou zase tak hrozné.
  4. Žídek

    Klima 405TD

    Taky mi to nefunguje. Co tam nalít? Nikdy jsem se nestaral o klimatizaci, ale když je o tom diskuze. Jak se vlastně klimatizace udržuje?
  5. Díky za tip. To by mohlo být ono. To vrzání mi připadá jako tření kovu o kov. Měl jsem takový nejasný dojem, jak kdyby to stačilo namazat a mělo by vrzat přestat. Na poloosách jsou přece všechny pohyblivé součástky namazány? Čepy by to mohly být. A vidíš, to mne nenapadlo. Ještě jednou děkuji. Teď to nevyřeším. Automechanikovi jsem poslal SMS s Tvým tipem, aby hned tu poloosu nevymontoval a napřed se přesvědčil, že by se pak mohla vyměnit poloosa, a mohlo to vrzat dál. Ještě jednou děkuji za nápad. Až to bude opraveno, tak dám zprávu
  6. Začnu od konce. Dosedací plocha disku. Nejsou zjevné známky mechanického poškození, to na Citroenu BX. Tuto otázku nechme stranou. Kola vyměním a pak se uvidí. Zkusím aspoň dopředu hodit zimní kola z Peugeotu. Rozměrově pasují, až na jeden malý detail. Citroen má 165-70/14 a peugeot má 175-70/14. Snad mne policajti nevyhmátnou. Jinak myslím že technicky by s tím neměl být problém. Kdyby to pomohlo, tak koupím na Citroena nové gumy a mělo by to být vyřešeno. Co se týče Peugeotu. Vrže při záběru v prudké levotočivé zatáčce. Začínám to řešit, protože zpočátku to dělalo jen při plném zatížení s vozíkem, ale teď to dělá též při prázdném autě. Vzhledem k tomu, že jezdím poměrně dlouhé cesty, mohlo by se mi to někde ve světě rozsypat úplně a tomu chci předejít. Takže, má to už automechanik, jenže ten na mne působil tak nejistě, že si myslím že sám neví co tomu je. Ostaatně, automechanik má zhoršenou pozici. On nejezdí, já s tím jezdím, takže si v tom chci udělat jasno a snad to některému jinému \"pežoťákovi\" též pomůže. Taky bych chtěl znát Váš názor. Nemůže to mít souvislost s dříve popisovanou závadou tady?
  7. Mám dvě auta. P405SRDT a CBX 1.8TD, což je vlastně to samé. Na obou autech mám vadné poloosy. Problém v tom, že to už bylo u dvou mechaniků. Jeden tvrdí, že jsou nevyvážené pneumatiky, že vyvážit a nafoukat aspoň na 2,6. Provedeno. Vyváženo, nafoukáno. Problém přetrvává. To u Citroen BX Auto Peugeot 405. Vrzání v levotočivé zatáčce na plný rejd pod plynem. V rovině jede normal. Jiný automechanik říká, že jsou ty poloosy chyceny obě. V podstatě každý říká něco jiné. Celkový dojem vrakoviště, ale než něco odvezu na vrakoviště, chtěl bych mít jasno, abych nevez na ten vrakáč zbytečně. Když se teda automechanici neshodnou v názorech nezávisle na sobě, no tak abych si tu diagnozu zrobil sám? Jenže tady je všude psáno jak vyměnit poloosu, kde ji sehnat, avšak jak poznat která poloosa je ještě dobrá, to jsem tady nenašel. Tak mi někdo poraďte, dík. Protože při dnešní diagnostice a neshodě v názorech automechaniků je nejlépe si udělat diagnozu sám, protože dost možná je závada někde jinde. Třeba jsou příčinou skutečně pneu, jenže já nemám jiné, musel bych koupit, ač staré jsou ještě dobré. Tak jak se ujistit a správně rozsoudit, který z těch automechaniků má pravdu, když každý říká něco jiné? JAK VLASTNĚ LZE DIAGNOSTIKOVAT POLOOSY? Myslím diagnozu v domácích podmínkách.
  8. Pořád mám 405 SRDT r.v. 1994, ale už je asi konec. Sešlo se mi několik začínajících vad najednou. Pořádná oprava nerentabilní. Na D1 tlučou tlumiče anebo čepy. Při plně naloženém autě začínají skřípat jehlová ložiska torzky (oprava nákladná) V předu vrže při zatáčení patrně kardan, dřív vrzal jen naložený, ale teď vrže taky když je prázdný, závada se stupňuje. Třeba vyměnit olej, má najeto 9500 km Prokvétají spodky dveří 237 000 km Jinak všechno OK. Dojíždím to, jezdím s tím jak s nemocným koněm, než narazím na výhodnou koupi jiného auta. No škoda, ale jak uznáte, spravovat to nemá význam. Vzhledem k tomu, že vlastním, ještě Citroen bx, na který pasují kola z peugeotu, takže další úspora. Když vezmu z P405, nemusím kola kupovat do Citroenu, kde dosluhují. Takže asi buď někomu na dojezdění anebo vrakoviště, popřípadě na součástky. STK do 4/2013 Téma diskuze je tu o tom, kolik nás tu ještě je aktivních se 405kou? Takže já jsem tady ještě aktivní. Kolik jezdí P405 celkem? Všímám si jich na silnicích. Je to podle oblastí. U nás málo, (okrNJ), ale třeba západní Čechy, tam jich jezdí ještě hodně. Tyhle auta se většinou dovážely jako ojetiny, taky můj P405 SRDT je ojetina z Rakouska, takže pokud byl někde specializovaný dovozce, jezdí jich tam více, kolem OKR NJ celkem málo. Já jsem koupil coby ojetinu z okr. ZR
  9. Žídek

    auto veľmi hučí

    Pneumatiky hučí jinak na rozdílném povrchu silnice. Takže pokud Ti to bude hučet stejně při té padesátce na asfaltce, na betonovce, případně na zasněžené silnici, tak to pneumatiky nebudou. Na sněhu anebo ledovce by měly jet potichu. Ložiska kol hučí pravidelně nezávisle na povrchu po kterém jedeš, takže by hučely i na tom sněhu, ale mění intenzitu v zatáčkách. S automechaniky mám různé zkušenosti. Kdysi mi hučelo kolo, ale automechanici nemohli přijít na to které, tak mi tvrdili, že nic nehučí a že je to v pořádku, jen já pořád něco slyším. Až jsem našel automechanika, který měl lékařský fonedoskop. Zjistil to tak, že snímač fonedoskopu upevnil k ložisku a pak se projel s autem. První kolo bylo OK, druhé zadní hučelo, ale pouze při vyšší rychlosti. Ten chlap nebyl ani automechanikem vyučen a opravil to, tak nevím co se na těch automechanických učilištích učí? Jiný automechanik to spravuje tak, že vymění jedno ložisko a pokud to hučí dál, tak vymění další, až to hučet přestane. Poněkud nákladná metoda, když zadní ložisko na ABS stojí přes 4kKč. Určit které kolo hučí konkrétně podle intenzity hučení těžko někdy lze spolehlivě bez toho fonedoskopu ani pootáčením kol na zvedáku, pokud ložisko už není fakt grogy.
  10. Slíbil jsem Vám, že dám zprávu, jak se mi ten ventilátor podařilo opravit. Dopadlo to překvapivě. Pořád jsem se nemohl dostat k té opravě a tak jsem jezdil se skřípotem. Pozdní podzim byl teplý a tak jsem přitopit potřeboval jenom občas. Pouštěl jsem si vrzající ventilátor a najednou koukám, že to vrže čím dál méně. Vrzal už jen v některých otáčkách, když jsem přidal otáček, přestal vrzat, když jsem ubral, začal vrzat ventilátor. Potom vrzal jen v pravotočivých zatáčkách a teď světe div se, nevrže už ani trochu. Tak budu doufat že vydrží, alespoň přes tuto zimu, ale nechci to zakřiknout, tak končím. Slib jsem splnil, zprávu jsem dal, a vy prosím držte palce ať mi ventilátor vydrží foukat minimálně do jara. Dík všem za rady a názory, které mohou pomoct jiným, kteří neměli to štěstí, aby se jim něco opravilo samo.
  11. No jo, ale kde to je? Kde bydlí ten pan Komárek anebo kde má provozovnu? Taky mne zajímá, co ostatní Pežoťáci, co tam dávají? Prostě potřebuji sundat tapecírunk, ale musím myslet na zadní kolečka, než se do toho pustím. Co se týče mechaniky, pokusím se promazat silikonovým olejem, vyčistit kontakty a ošetřit Kontoxem ale co pak? Kvanta úchytek se poláme, jsou už staré 17 let. Musím je nějak nahradit a nemusí to být originály. Klidně tapecírunk provrtám a dám tam šrouby, jenže musí to být uděláno inteligentně. Případné šrouby bych si představoval plastové, když už teda tam dát šrouby. Čas moc nemám, chtěl bych to mít do zimy, protože v zimě dělat s plastama, to je za trest.
  12. Dveře mi už začínají blbnout, například chci otevřít a centrálně se zamknou všechny dveře, tak já musím otevřít okno a klíčem si odemknout dveře zvenku, chtělo by to repasi zámků nebo aspoň promazat, což je třeba obecně před zimou. Jenže je s tím jeden problém. Třeba sundat dveřní tapecírunk ale při tom odejde řada plastových úchytek. Problém je v tom, že je nikde nenabízí, ani značková autoopravna je nemá v nabídce na Peugeot 405, proto mi odmítli opravit zámky, když nemají čím připevnit tapecírunk na dveře zpátky. Chci se tedy zeptat, jak to řešíte? Jestli dáváte nějaké nahrážky? Anebo jednoduše provrtat tapecírunk a pak šroubky přišroubovat tak jak kdysi u starých aut. Napřed bych radši ale využil všechny možnosti sehnat originál příchytky anebo zjistit jestli nemá někdo nápad čím nahradit. Pomalu se začíná nedostávat součástek a připadám si jako za socialismu, kdy jsme všechno sháněli, objížděli mototechny, ničeho pořádně nebylo, ale vždycky se sehnalo když člověk sháněl a měl známosti...
  13. Žídek

    peugeotek netopí

    Nejčastější příčinou špatného topení je neodvzdušněná chladící soustava. Zkus odvzdušnit a pokud to nepomůže, tak to můžeme řešit dál.
  14. Tak jo. Porada téměř u konce. Zkusím to rozebrat, tudíž vyklepnout lopatkové kolo dle návodu Oddieho. Potom snad nějak rozebrat, vyčistit kluzná ložiska a namazat. Já bych zkusil ten SmokieStop od Shellu, protože se mi osvědčil na kluzné čepy. Ovšem je tu další věc. Vrzající ventilátor mám namontován na autě. Vrže jako starý trakař, ale zatím fouká. Opravovat budu můj předchozí ventilátor. Byl vyměněn protože někdy šel a jindy nešel. Autoelektrikář říkal, že to bude asi komutátorem anebo uhlíkama. Možná taky obojí. Krátké uhlíky a vyběhaný komutátor. Tak to někdy dosedne na sebe a jindy nedosedne, proto někdy jde a jindy nejde. Taky to může být, ale to už je můj názor chybnou elektronikou ventilátoru anebo konektorky i když zaoxidovány nejsou. Jaké s tím máte někdo zkušenosti, pokud jste to už měli rozebrané a spravovali? V tom případě si myslím, sehnat třeba úplně disfunkční ventilátor, který bude mít dobrý rotor s komutátorem a vzájemně to prohodit. Anebo přesoustružit, pokud bude soustružit co. Taky uhlíky se asi v prodejně autodílů neseženou, tak kde a z čeho sehnat uhlíky? Jak vidíte, je dost otázek a je na co odpovídat, aby téma bylo kvalitně rozebráno natolik, že by mohlo posloužit amatérovi ke kvalitní práci. Nakonec bych byl rád, kdyby někdo dostatečně blbuvzdorně popsal jak vůbec ten ventilátor z auta vymontovat a jak ho potom namontovat, protože taky v tom se může vyskytnout nečekaný problém. Tak předem dík všem za cenné rady. Žídek
  15. Právě to chci udělat. Diskutuji tady proto, abych nenadělal víc škody, než užitku. Rozebírá se snadno, ale nic při tom nepoškodit a potom to dát dohromady, tak to už je obtížnější a já jsem o tom, než jsem diskuzi začínal nic nevěděl. Teď vím jak sundat to lopatkové kolo a že je riziko polámání, dík Oddiemu. Risknu to. Ale co potom? Co tam najdu? Kuličkové anebo kluzné ložisko? Jak jste četli v diskuzi, mám tady nabídku na ventilátor ze starého typu. Čím se liší od ventilátoru nového typu? Vypadá to, jako bych chtěl jenom kecat a nechtěl ani spravovat. Tady o to vůbec nejde. Spravit to budu muset a pokud si na to netroufnu pro malou manuální zručnost, musím svěřit odborníkům. Jenže, co je odborník? Poznal jsem jich několik. Všichni tvrdili, že to nepůjde promazat, všichni byli ochotni vyměnit ten nový ventilátor za 4 tisíce korun. A jak vidět, půjde to promazat, jenže český odborník potřebuje informace z diskuze na Peugeot klubu, informace musí být podrobné aby odborník z dílny věděl co a jak, ale taky abych já se stal tím odborníkem, který si promaže ventilátor, když si automechanici z autoopravny na tak složitou opravu netroufají. Tak díky všem za dobré rady. Až to bude hotové, tak slibuji že Vám napíši, jak jsem se toho úkolu zhostil a nerad bych nakonec napsal, že jsem něco zbytečně polámal a ventilátor pak vyhodil. Tomu lze předejít jen dostatečnou diskuzí a výměnou zkušeností na našem webu.
×
×
  • Vytvořit...