Jump to content

407 SW 3.0 - Elektricky posuv sedadla spolujezdce

devdem

Recommended Posts

Zdravim, prestal mi fungovat elektricky posuv sedadla spolujezdce, Vsechno ostatni (vyska predku, vyska zadku, sklapeni operadla) funguje, jenom se neposouva ani dopredu ani dozadu. Neni ani slyset motorek, ani zadne cuknuti - proste zadna reakce.

Ma s tim nekdo zkusenost? Chystam se to kuchnout tak jako tak, ale pokud by nekdo tuto opravu mel za sebou, rad si prectu nejakou radu. Diky.

Ahoj, pokud nefunguje jenom posuv, tak pojistka bude OK. Problém bych hledal ve spínači, pokud jak píšeš, je motorek mrtvý. Samozřejmě mohl také odejít motorek. Kdyby byl motorek slyšet, ale posuv by nefungoval, tak by mohl být problém v bowdenu, který převádí otáčení od motorku k převodům posuvu u kolejnic. Je tam čtyřhran jako býval dříve u mechanických náhonů tachometru.

Dik za odpovedi ...

HonzaZ> koukam do servisboxu a vidim tam jenom jeden motor (za 900 Ecek :-)), predpokladam, ze je to zprevodovane vsechno jenom z jednoho motoru, takze pokud funguje alespon neco, mel by byt motor v poradku - doufam. A tim, ze nevrci na posuv bych tedy cekal zradu v tom ovladaci. Zacnu od toho ovladace a pak pujdu dal.

Diky. 

HonzaZ> super fotka - diky - to je presne to, co jsem potreboval videt, nez do toho vlezu. Takze asi zacnu tim, ze sahnu pod sedadlo na konektor, jestli je nasazenej a pak budu pokracovat pres motor naprimo - bez ovladace a pak se uvidi.

btw: pred chvili mi zena hlasila (jedna se o "jeji" auto - ja ho akorat koupil, platim vydaje a staram se o nej ;-) ), ze se ji to nekdy stavalo, kdyz nekoho vezla, ze ten posuv nesel. A po case zase sel :-). A nic mi nerekla, protoze si myslela ze je to jenom nejaka drobnost :-D. Nekdy mam chut ji uderit ;-).

Edited by devdem

• 3 weeks later...

O vikendu jsem se konecne dostal k tomu, abych to kuchnul. Minutu jsem premyslel, jak vyndam cele sedadlo a pak jsem za ten motorek posunu sedadel vzal a vytahl jsem ho z drzaku, oba nahony vyjely z ulozeni v prevodovce kolejnice a mel jsem to cele v ruce. Nahony vypadaji stejne, presto jsem si je radeji oznacil abych je dal zpet na stejnou stranu.

Motorek jsem peclive ocuchal a neprislo mi, ze by shorel. Zmeril jsem odpor mezi obema poly konektoru - nekonecno. zkousel jsem pres nahon s motorkem tocit - slo to lehce. Takze jsem se rozhodl ho rozebrat, ublizit uz jsem mu nemohl.

Je to obycejny komutatorovy motorek s permanentnim magnetem na statoru a vinutou kotvou. Na obou stranach je uzavren plastovymi cely , ktere drzi jenom zapertlovanim. Rozborka je jednoducha: rozpertlovat oba konce a vytahnout obe cela.

Jakmile jsem me v ruce celo s konektorem, bylo jasno - nekdo (vim dobre kdo, ale zene nesmim rikat ze to byla jeji matka - moje nejoblibenejsi tchyne) se svoji tlustou prdeli tak dlouho jezdila po sedadle sem a tam, az se zacaly tavit snad i uhliky. Kazdopadne bylo natavene ulozeni uhliku v takovych plastovych sachtach a tim padem uhliky visely a pruziny je nedokazaly pritlacit na komutator.

Oprava byla easy-peasy: minibruskou jsem obrousil ty nataveniny v uhlikovych sachtach, srovnal jsem uhliky, napruzil medene pruziny, ktere uhliky tlaci, omyl jsem to vsechno lihem, maznul loziska v celech, cele jsem to slozil dohromady a motorek vrci jako novy.

Takze vse dobre dopadlo, dekuji vsem za podnetne rady a kdyby nekdo potreboval odbornika na motorky elektrickych sedadel ve 407, jsem pripraven ;-).

Edited by devdem

- autobusem bych ji jezdit samozrejme nenechal. Takova sketa nejsem ... mam mezi autobusaky par kamaradu

- v kufru ... dobry napad, ale mam i jine reseni: box na lyze je v lete nevyuzity ... akorat bude problem ji tam dostat

anebo proste nastavim sedadlo spolujezdce do nejake univerzalni polohy a vytaham konektory od vsech motorku :-) ... beztak je to auto moji zeny a ja, kdyz uz, v nem jezdim vyhradne na zadnim anebo na prednim levem sedadle ;-).