chuck11 Posted March 10, 2016 Share Posted March 10, 2016 Máte někdo zkušenost s elektronickým odstraňovačem vodního kamene. Stala se mi ne moc pěkná věc a to, že had v bojleru napojený na ústřední topení mi ze strany ohřáté vody prorezivěl z nárostu vodního kamene.Po otevření bojleru jsem se zhrozil jak velký nárust kamene a krapníků i ze stropu tam je. Na internetu jsou na prodej různé elektronické odstraňovače vodního kamene jen k nim nemám moc velkou důvěru. Nemáte někdo s něma zkušenost jestli to opravdu funguje? Bojler budu muset pořídit nový, uvažuju už radši o nerezovém provedení(pozink byl předchozí). Mněl by být horizontální objem cca 200l napojení na ústřední topení. Nezajímal se náhodou v poslední době o bojlery někdo z Vás. Myslel jsem, že prozatím teplou vodu pořeším rezevrním zapojením na záložní el.ohřívač vody Tatramat (naposledy byl použit před 5lety) bohužel selhal i on. Proto narychlo hledám radu i zde. Bez teplé vody nejde doma moc dlouho vydržet. Předem velký dík za rady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Laďa Posted March 10, 2016 Share Posted March 10, 2016 Třeba ti to pomůže http://www.peugeot-club.com/topic/104002-jaky-bojler-pro-ohrev-vodyý-bojler-pro-ohřev-vody/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xaon Posted March 10, 2016 Share Posted March 10, 2016 Resil jsem pred 6 lety ochranu bojleru, jsme v krasove oblasti a voda je tu slusne tvrda. Take jsem koukal po elektronickych ci magnetickych udelatorech a nic me nepresvedcilo. Procet jsem ruzne informace na netu, dospel jsem k zaveru ze nejlepsi bude snizit teplotu v bojleru na 65C vic to nehreju,pak jde tvorba kamene zasadne nahoru. Pravidelne kazdy rok menim v bojleru katodu, bejva temer sezrana, nema celistvou strukturu, je jak houba.Mam smaltovany bojler z Drazic a po 6 letech je v poradku. Take jsem pridal na vstup studene vody do domu filtr 20 mikronu, ten je kazdy rok zacpany necistotama ktere jinak vydrou sedla armatur. Jsem zvedavy jestli nekomu ty elektromagneticke odstranovace funguji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punkac Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 (edited) http://forum.tzb-info.cz/100845-elektronicky-odstranovac-vodniho-kamene/vsechny-prispevky diskutující tam píší, že hodně záleží na konstantní rychlosti proudící vody trubkami. Což prostě nezaručíš už z podstaty používání TUV v domě. Půlka píše, že magnety ano, ale jen v laboratorních podmínkách. Druhá půlka odkazuje spíše na chemickou úpravu vody. Osobně bych do magnetů nešel Spíše bych si do kalendáře poznamenal datum, že mám jednou za rok zkontrolovat anodu v bojleru Edited March 11, 2016 by punkac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ferinko2 Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 (edited) Ja mám elektromagnetický zmäkčovač.....15 rokov bez problémová prevádzka výmenníka TUV.....vo varnej konvici minimálna tvorba kameňa,aj ten je ako mazľavá hmota,ktorá sa dá umyť bez použitia kyslej chémie. Ak je to reklama tak to zmažem http://www.aquatech.sk/sk/elektronicka-uprava-vody Edited March 11, 2016 by ferinko2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chuck11 Posted March 11, 2016 Author Share Posted March 11, 2016 Díky všem za rady přikládám foto jak vypadal bojler po otevření zevnitř :blicismajlik Teď sehnat nějaký kvalitní nejlépe nerez, s kterým už nebudou problémy Pokud by jste věděli o nějakém 200-250l za rozumnou cenu dejte vědět. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chuck11 Posted March 11, 2016 Author Share Posted March 11, 2016 . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
obiwanken Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 Ahoj, pracujem v tejto oblasti. Tak ti napisem moje poznatky. V praci mame priblizne 120 kusov doskových vymenikov (nerezovych). To znamena ze voda sa ohrieva pri prechode výmenníkom. Ku kazdemu vymeniku su napojene dva elektricke "odstranovace" vodného kamena ( tusim EOVK 2) na privode vody a na cirkulacii TUV. Po 12 rokoch sme museli vsetky tieto vymeniky posielat na chemicke odstránenie vodného kamena (do firmy v Ziline), pretoze uz boli takmer neprechodne. A poviem ti ze demontovat takyto pocet bola robota na 3 mesiace. Takze vodny kamen sa usadzuje aj na nerez ! Co by som v zivote nepovedal. Ale napisem aj druhu stranu mince, asi pred 3 rokmi sme instalovali asi 4 vymenniky. Kde ale neboli "zapojene" EOVK. Elektrikary sa na to vykaslali. A tieto vymenniky boli zanesene uz asi po dvoch rokoch. Takze tieto odstranovace maju nieco do seba, ale vodny kamen neodstrania. Skor ho "rozbijaju". Mne odisiel bojler na jesen (plynovy) teraz idem na stary elektricky a cez leto ma tiez caka kupa nového. Ako prevenciu chcem pouzit filter na hlavnom privode. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chuck11 Posted March 11, 2016 Author Share Posted March 11, 2016 obiwanken-díky za reakci,víš už jaký filtr použiješ na přívod Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
obiwanken Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 Rozmyslam nad SILIPHOS, chcem sa este poradit pri kupe bojlera. Cena je celkom prijatelna: http://www.mojavoda.sk/siliphos-zmakcovaci-filter tiez cena naplne: http://www.mojavoda.sk/siliphos-zmakcovac Tiez uvazujem nad: http://www.vodotech.sk/e-shop/uprava-vody/filtre/red-dot-nadoba-s-filtrom Tu som si neni isty ci to pomoze na vodny kamen, ale zase netreba dokupovat napln. Samozrejme ked to bude aktualne, tak budem musiet najst aj referencie od reálnych uzivatelov, a prestudovat nejake tie diskusie. ) aby som nekupil nejaku blbost. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dave_k Posted March 12, 2016 Share Posted March 12, 2016 (edited) Já osobně bych volil smaltovanou nádrž. Cenovka je skoro jako ocelová a na smaltu se opravdu kámen nedělá. Dneska se to bere stejně jako lednice a pračka coby spotřební zboží, takže zvolit variantu s dobrou výdrží a rozumnou cenou. Nerez je na dlouho, ale taky si to nechají zaplatit. Deskový výměník bych s bojlerem moc neporovnával. Ty desky jsou dost blízko u sebe a usazuje se to tam daleko rychleji. P.S. chuck11: Jak dlouho jsi tento bojler měl a jaký výrobce? Edited March 12, 2016 by Dave_k Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chuck11 Posted March 12, 2016 Author Share Posted March 12, 2016 Dave_K - Bojler by mněl letos v léťe 30 let, výrobce made in home. Dnes už takové možnosti bohužel nejsou,jinak by se vyrobil znovu PS. Dneska se to bere jako spotřební zboží??? To mi nemluv ani ve srandě. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dave_k Posted March 12, 2016 Share Posted March 12, 2016 (edited) 30 let je na bojler požehnanej věk. Vždyť to je spotřebič jako vše ostatní. S klesající cenou klesá i výdrž, aby se vydělalo na kvantitě. Staré lednice taky vydržely 25let. A dnes...? Počítej cenovku 8-10 tis. ,-. Úpravu vody bych řešil podle toho jakou tam u vás vodu máte. Edited March 12, 2016 by Dave_k Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chuck11 Posted March 13, 2016 Author Share Posted March 13, 2016 Do 8 tisíc se vlezu se záložním na elektriku(ten odešel i když byl použit max. měsíc za celou dobu). Hlavní bojler napojený na ústřední topení splňující aspoň několik požadavků začíná cca od 30 tisíc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dave_k Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 Tak o těch požadavcích jsi se moc nerozepsal. Jen, že má mít 200 litrů, má být horizontální a má mít možnost ohřevu z topení. S těmito požadavky vyhovuje např. tento Tatramat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chuck11 Posted March 16, 2016 Author Share Posted March 16, 2016 Jo to se omlouvám, jsem spíše pro nerez provedení(smalt pokud by byl za hodně dobrou cenu).Objem jsem navýšil aspoň na 250l.Horizontální verzi chci z důvodu, aby mněl bojler revizní otvor,přes který ho můžu kontrolovat případně čistit zevitř od usazenin kamene atd.Ohřev musí být přes ústřední topení. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pecino Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 Mám smaltovaný 300L vertikální z Dražic a zase tak drahé to není, akorát ten horizontální se dělá jen do 200L. http://www.topeninejlevneji.cz/cz/e-shop/1191274/c75812-drazice/drazice-110760811-okcv-200-ntr-neprimotopny-ohrivac.html Jinak i ten horizontální (na výšku) má dole revizní otvor přes který lze bojler vyčistit. http://www.dzd.cz/cs/ohrivace-vody-bojlery/zasobniky-teple-vody/stacionarni-0-6mpa/s-bocni-prirubou Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dave_k Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 Všechny bojlery mají přírubu ve které je termostat a topné těleso. K tomu smaltu. Už jsi někdy v keramickým hrnku viděl vodní kámen? Udělá se lehkej šlem a to je vše. U kombinovanýho bojleru bude asi největší bolest topné těleso a topný had. 250l bojler je pro 3generační barák. Kdyby bylo místo, tak bych možná volil variantu 2 menších bojlerů v sérii za sebou, s tím, že první by byl čistě kombinovanej jako předehřev a druhej už elektrickej, když potřebuješ tolik teplý vody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chuck11 Posted March 21, 2016 Author Share Posted March 21, 2016 Dave_k - smaltovaný jsem mněl ten záložní elektrický Tatramat 125l,bohužel prorezivěl - proto jsem ztratil ve smaltu důvěru odolnosti . V místě uložení hlavního bojleru je výška stropu jen 2100mm,po připojení potrubí by mi dole nebo nahoře nezbylo ani dostatek místa na výměnu anody, nemluvím o tom jak bych prováděl kontrolu přes revizní otvor. 250-300l byl i původní je to pro 4 dospělé osoby a jedno dítě tak akurát,teplá voda se používá neustále jak na koupání,nádobí,umývání atd. V létě se topí ústředním kotlem jen na vodu tak 2x týdně,takže bojler slouží i jako zásobník. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzavel Posted March 21, 2016 Share Posted March 21, 2016 Kvalitní změkčovač/upravna vody stojí celkem dost. Možná je výhodnější jednou za čas udělat chemické odvápnění. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts