Sagic Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 Pořídil jsem nový bazén, protože starý s nafukovacím límcem dosloužil. Koupil jsem v Mountfieldu nový - plechový s fólií s tím, že jsem ho chtěl částečně zakopat. Dnes jsem začal kopat, bazén je 1,2m hluboký a cílem bylo ho 0,7m zakopat. Udělal jsem zkušební výkop do 70cm jenže jsem narazil na spodní vodu a hladina se mi ustálila 40cm pod povrchem a nevím si moc rady co s tím. Bydlíme pod kopcem, takže se voda stahuje, ale ve 40cm jsem ji tak úplně nečekal. Má cenu kopat těch 70cm, respektive myslíte, že je možný to nějakou drenáží odvodnit, když voda je už ve 40cm? V létě, když kopali kanalizaci tak v 1,2m bylo sucho, ale to bylo v celý republice Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OK406 Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 Můžeš umístnit bazén na jiném místě? Bylo by to lepší, než zasahovat do pramenu spodní vody a narušit ho. Máme na zahradě spodní prameny (2) a neradno si s nimi ,,zahrávat". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagic Posted March 5, 2016 Author Share Posted March 5, 2016 Zahradu mám v mírném svahu a ve výkopu to sáklo ze strany svahu. Jinak nad náma je slušný kopec, kolem samý pole a my jsme až dole, takže si myslím, že ať kopnu kde kopnu, tak na spodní vodu narazím a jiné místo to moc řešit nebude. Teď je zahrada celkem silně podmáčená po tom, co odtál sníh a ještě do toho pršelo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OK406 Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 Rozuměl jsem Ti, že si narazil na pramen spodní vody. A ono se jedná o dešťovou vodu ze svahu. Je to tak. Dříve byli na kopcích meze, remízky, které zabraňovali stékání vody ze svahu po dešti a sesuvu půdy. Pokud je to takto, a víš, že jde pouze o tuto vodu, tak vykopad díru o cca o,5 hlubší a udělat drenáž tjz. vysypat štěrkem a pískem. Pak sehnat textílii proti pronikání vlhkosti, která se dává například při stavbě silnice. Tu pak zasipat pískem a zarovnat. Na to teprve dát (zapustit částečně) bazén. Budeš mít jistotu, že při dlouhodobých nebo přívalových deštích nedojde k podmáčení či jiným škodám. Možná, že bude mít někdo jiný lepší nápad. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagic Posted March 5, 2016 Author Share Posted March 5, 2016 (edited) Pramen to doufám není, je to jak píšeš do 40 cm to bylo v pohodě, když jsem šel hlouběji, tak ze stěn výkopu začala prosakovat voda na straně od svahu. Někde jsem našel, že na straně svahu by se měla dát drenážní trubka omotaná goretextilií po obvodu výkopu, jenže nevím, kam bych tu trubku vyvedl, kanalizaci na dešťovou vodu mám 25m daleko. V létě mi kopali kanalizaci 3m daleko od současného výkopu a bylo tam sucho do 1,2m hloubky, proto usuzuju, že je to táním sněhu a deštěm (půda je nasycená). Ani jsem dnes nepotřeboval krumpáč, šlo to krásně jen rýčem. Edited March 5, 2016 by Sagic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charlie 1 Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 nechceš to kopání nechat až bude sucho,to budeš taky betonovat desku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagic Posted March 5, 2016 Author Share Posted March 5, 2016 Desku jsem původně dělat nechtěl, původní plán byl zhutnit štěrk, na to vrstvu prosátého písku. Stěny bazénu, kde bude zapuštěn - nopová folie a obsypat suchým betonem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OK406 Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 (edited) Víš, jaké je půdní složení? Co máš za zeminu? Jíl, hnědozem ? Podle toho co píšeš, usuzuji, že se jedná o stékající vodu ze svahu, který je narušen tím, že není proti průniku vody jištěn přírodním zdrojem (zábranou) tjz. mezí, remíze, kamením. Pokud bezpečně neprovedeš drenážování plochy, nemyslím pozemku (trubkami, husím krkem a pod.), tak počas deštů a nebo náhlých lijáků bazén ,,utopíš" nebo se okolo něj a nebo předním ve směru ke svahu, vytvoří ,,bahniště" a ani tráva ti tam neporoste. Jedná se o typický podsvahový problém. Drenážování pozemku nemá cenu, jelikož není zamokřen a a ni není na něm spodní voda. Jedině to udělat, jak jsme napsal na začátku. Možná, že by pomohla i fotka pozemku. Musíš myslet do budoucnosti, jelikož bazén nemáš na dva tři roky. Pokud by si byl na kopci, tak stačí písek a textílie. Musíš dát dospod drenáž tjz. kamení =štěrk. Pak písek, nejlepší říční né kopaný. Pak textilní látku. Okolo bazénu dát dlažbu (zámkovou, betonové desky a pod.), která je vzdušná a za mokra suchá (propouští vodu)=nedělá bahno, narozdíl od zhutněného písku (zeminy). Voda by vše odplavila. Edited March 5, 2016 by OK406 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myšut Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 voda neodplaví jen 1 věc - odhlinění - směs drceného vápence , to je jak beton Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OK406 Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 To máš pravdu, že by to voda neodplavila, ale to by musel mít okolo bazénu velkou plochu, aby se okolo netvořilo bahno či mokřina. Lepší je vzdušnější materiá, přes který voda přeteče a na povrchu je sucho a vespod díky kamení (štěrku + textílii) prosákne. Těžko radit, když se neví složení půdy, sklon svahu + délka, co je na svahu a pod. a také, zdali se netvoří na svahu půdní eroze a vrchní část zeminy (skrývka) společně s vodou nestékají pod svah. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagic Posted March 5, 2016 Author Share Posted March 5, 2016 (edited) Ten pozemek zase takový spád nemá, jinak je to ulice do kopce, kde jsou v jedné řadě baráky. Původní bazén je vidět na přiložené fotce, kopat chci na tom samém místě. Okolí bazénu je zatravněné, původní podloží pod bazénem jsem měl srovnané pomocí vrstvy písku. Zemina se spíše blíží jílu, sypká černozem to určitě není. Edited March 5, 2016 by Sagic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Péťa Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 Radku, to je ta silnice od Janouchu nahoru na Bohdašín? Tam nemůžeš mít tolik spodní vody. Sice to je blbý (1 sezona bez bazénu), ale počkal bych na lepší počasí a udělal to pak. Pod bazénem stačí tvrdé podloží (když tam budeš mít hodně písku, bude to nepříjemné a dělat vlny) a okolo přesně jak píšeš. Mám to také tak a v pohodě. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OK406 Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 Mohu poprosit o fotku od bazénu na svah? Děkuji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagic Posted March 5, 2016 Author Share Posted March 5, 2016 Ještě jedna z napouštění starého bazénu. Původně pozemek plynule přecházel do roviny. Kvůli rovné ploše pro bazén se udělal malý břeh asi 30cm (je to vidět na hadici. Teď kopu na rovné ploše vytvořené pro původní bazén s tím, že jsem chtěl mít horní hranu bazénu ve výšce toho původního břehu a tam jsem chtěl mít rovnou plochu se vstupem do polozapuštěného bazénu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagic Posted March 5, 2016 Author Share Posted March 5, 2016 Radku, to je ta silnice od Janouchu nahoru na Bohdašín? Tam nemůžeš mít tolik spodní vody. Sice to je blbý (1 sezona bez bazénu), ale počkal bych na lepší počasí a udělal to pak. Pod bazénem stačí tvrdé podloží (když tam budeš mít hodně písku, bude to nepříjemné a dělat vlny) a okolo přesně jak píšeš. Mám to také tak a v pohodě. Jo, to je ona, jsem 2. barák od spoda. Mně ta voda nevadí při kopání, ale když teď tak vylítla nahoru tak mám obavy co to bude dělat, až tam bude bazén. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OK406 Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 Děkuji za foto. Myslel jsem, že je to horší dle tvého popisu. Pokud mohu doporučit, tak bych udělal pod plot hlubokou a pevnou podezdívku a tím se z 95% zbavíš svahové vody + odplavnění skrývky. Ale to u tebe nehrozí, jelikož je tam ,,přírodní" travina. Netřeba ji kosit či upravovat často. Ta je jako filtr a svým kořenovým systémem drží zeminu (skrývku) proti posunu a i vodu zadržuje. Pokud sis jistí na 100% že není pod bazénem spodní voda (např. v létě jnení zelení pruh trávy a nebo proutkař nic nenašel a pod.), tak vykopej jámu ve velikosti co máš tjz. o 1-2 metry širší, než je průměr bazénu, tipuji 3,6 m. Do spod nasypej kamení + štěrk = nejdříve hrubý a pak jemný. To zasyp pískem, nejlépe říčním. Jsou v něm kamínky a ty odvádí vodu. Polož textilní látku, která propustí vodu, ale zpět již ne a vše zarovnej pískem (do roviny). Lehce uhutni a můžeš dát bazén. Pokud by měl bazén odtok dole na dně, tak si můžeš udělat odtokovou kanalizaci = roury z pvc a vyvést je mimo bazén pod zemí., Vykopal by si stružku, uložil roury a zasypal. Okolo bazenu doporučuji dlažbu, aby bylo ,,sucho" a nedržela se voda. Távu doporučuji hustou, né parkovou smě. Nejlepší je luční či krmná. A nesekat až na doraz a né často. Nechat cca 2-3 cm vysokou. Díky podezdívce se nebudeš muset bát svahové vody a a ni v buducnu, že by Ti šla na barák. Bohužel, má to jeden háček a to jsou počáteční investice. Ale ty se vyplatí a výsledek poznáš hned po dešti. Na fotce je vidět, že přímo pod svahem je strouha. Pokud ano, je funkční? Není zanesená! To je vynikající přírodní drenážní zabezpečení = levné! Je třeba jednou za čas ji vysekat a pročistit, pokud by tam nějaký blbec dělal černou skládku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagic Posted March 6, 2016 Author Share Posted March 6, 2016 Tak do rána stoupla voda ve výkopu ještě o 3cm viz foto, takže je víceméně rozhodnuto. Dám drenážní trubku a svedu to do dešťové kanalizace. Sice je to kopání 20m daleko, ale současně s tím tam svedu i okapy, které jsou doposud volně na pozemek. To by mělo prospět celému pozemku, který je na jaře silně podmáčen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OK406 Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 A niní mokro na celé ploše pozemku? Jak to bylo jiných letech? Taky bylo na jaře také mokro na zahradě? Toto nevypadá na spodní vodu. Voda je čistá a ,,klidná". Je umění dobře odvodnit pozemek (drenáž). Ohledně dešťovévody, tu bych raději svedl na druhou stranu směr k plotu (silnice), aby netekla na zahradu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dave_k Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 Já bych teda měl strach, že by při větším množství vody (tající sníh, lijáky) ten bazén mohl taky pěkně "vyplavat" nahoru. Spodní voda je prevít. Drenáže určitě a případně betonová deska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OK406 Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 Velká voda + tání, tak to bych strach neměl, jelikož za humny má strouhu (viz foto) a ta vše ze svahu odebere. Pokud je funkční a není zanesená. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts