Jump to content

106 1,4D bubny

Cyrďák

Recommended Posts

Mám prosbu kde se dají nejlevněji koupit zadní bubny,zatím jsem našel za 800 kus já jen že na punto mě stál kus 400.Pak mám problém ty bubny sundat auto stálo 2 roky a je to trošku hoodně  zabržděné.106 vypadá pěkně,tak je mi líto dát do šrotu když je bez koroze a motor si jen přede.Předem děkuji za rady.Ještě určitě prolezu forum.

Nenapsal si, o jaký typ 106 se jedna + rok výroby + kolik je počet šroubů (typuji 4). Koukal si se na bubny u badisaka? Brzdový buben pod 800,-Kč seženeš nový. Brzdy jsou jediný, co zastavý vozidlo!!!

Zřejmě budou přizezlý pakny, takže to bude chtít i nové. Pokud je buden ,,vyježdění", tak je na kraji ,,rantl" a ten je nutno obrousit (flexou). Pak jde buben dobře nandat i sundat. Vlastní zkušenost.

Edited by OK406

R.v 1993 1.4D má 4 šrouby.Já spíš přemýšlím že ten buben budu muset sundat flexou nejde s ním vůbec hnout drží jak přivařený.Někdo před 2roky zatáhl ručku a jeto v háji.Budu určitě dávat vše nové včetně lanovdů,paken a prasátek akorát se mě zdá těch 800 za buben ranec za kus.Na ty autorozvody jsem koukal.

Edited by Cyrďák

• 2 weeks later...

Záleží jaký máš systém brzd, jestli bendix nebo něco jiného, pak tam je nějaký samostav, ten se musí povolit - buď je tam páka ozubená - tam se musí ten ozubenej protikus odstrčit a páku pak zatlačit jakoby  od středu k okraji bubnu, nebo tam bude samostav ozubené kolečko a tím pak plochým šroubovákem otáčet.  Obojí se dělá přes díru pro šroub kola. Pak hodně zdaru při stlačení paken. Jakmile tohle máš, seš na dobrý cestě buben sundat. Mlácení kladivem po bubnu mu moc neprospěje - tady bych byl opatrnější. Strjda gůgl ti obrázkama napoví jak vypadají ty samostavy, nebo kniha jak na to - sou tam fotky a postupy. Pakliže to nepujde sundat ručně, tak tříramený stahovák zajisté pomůže.

Počítej, že pokud nový buben tak i nové ložisko - to staré dostat ven taky nebude ideální - je tam velice malý rantlik za který se to dá vylisovat, hlevně to nelisuj za střed toho ložika.

Ony bubny sou docela důležitý prvek brzd - jejich průměr, jak moc sou sjeté. Asi bych nešetřil a dal i nové bubny (osbně už je mám taky nachystané i s ložisky), žijeme jenom jednou. Hlavně když mám děti, taky bych si to asi hodil, kdybych je zabil, kvůli tomu že sem šetřil pár stovek na brzdách.

Trošku hooodně počítám :) že v budoucnu bude veterán 1.4D,5 dveří se moc nevidí.Jinak jsem se trošku posunul celé jsem to prolil WD a brzdovou kapalinou ,nyní se kola točí.Tak snad jsem blíž k sundání bubnu.

kupovat na auto 1993 fungl nové bubny je nesmysl :myslim , to spíše vrakáč a pak třeba líznout na soustruhu (podle potřeby), bubny budou pasovat i z jiného auta PSA

kupovat na auto 1993 fungl nové bubny je nesmysl :myslim , to spíše vrakáč a pak třeba líznout na soustruhu (podle potřeby), bubny budou pasovat i z jiného auta PSA

Vrakoviště ,soustruh a je z toho cena nového bubnu . Za stovku bych ten buben ani neupínal. Jenom neš to srovnáš aby to trošku chodilo.

Vrakoviště ,soustruh a je z toho cena nového bubnu . Za stovku bych ten buben ani neupínal. Jenom neš to srovnáš aby to trošku chodilo.

A proto sem mu psal, že bych dal rovnou nový buben. Tak nějak nechápu ten palec dolů u mého příspěvku :D

Jenom cesta na vrakáč + cena bubnů + soustružník a cesta k němu a nejistý výsledek, že to soustružník dobře uchytil a pak výsledná tloušťka. To rovnou nový bubny a bude je mít až do sešrotování.

A proto sem mu psal, že bych dal rovnou nový buben. Tak nějak nechápu ten palec dolů u mého příspěvku :D

Jenom cesta na vrakáč + cena bubnů + soustružník a cesta k němu a nejistý výsledek, že to soustružník dobře uchytil a pak výsledná tloušťka. To rovnou nový bubny a bude je mít až do sešrotování.

To byl mobil

no nevím nevím ...jetý bubny....např. vrakáč Polom za NJ směr Hranice n.M....tam to 100pro seženeš ,vtip je v tom ,že to tam bude stát 50 kč kus ...ale je to na autě, a na tom autě je navíc třeba 406 na střeše ...takže to tam bude někdo 2 hodiny dolovat zarostlý ze země a komplet rezavý....?je to kolikrát vybržděný ,že ani s novou paknou nedosáhneš brzdného účinku.

Utopený čas a náklady s nejistým výsledkem.....včetně cesty

tuzingy typu nadvaření nějakých zmijí s COčkem na vnitřek bubnu a nadstavování to , nebo zvětšení COčkem rozpěry na pakny....soustružení starých věcí.....to je bullshit

jsou to brzdy ,na tom se nešetří.....

Jsou levný weby jako autopatrs a podobně ,dojde to rovnou domů na adresu....

existují i výprodeje na todle,včetně paken, reguláky brzd - stojí taky od 250 kč kus ,věci za který se vyhazuje na TK .....origo to stojí na auto pomalu 5 tis ,druho výroba 3ku a přitom je to kostka na 4 holendry za 3 kilča univerzál..

Edited by myšut

Příčina, proč jde špatně sundat zadní buben je i v tom, že je na začátku bubnu z vnitřní strany ,,rantlík", který je třeba flexou zarovnat. Pak už jde buben nandat i sundat dobře. Pokud jdou bubnu moc vyjeté, tak je lepší dát nové.

pokud pujdou nove bubny, je treba pocitat s tim, ze k nim musi byt i nova loziska, takze stejne se za buben s loziskem nedostanes pod 1000Kc/ks

Brzdova prasatka budou taky nejspis KO, takze to je tak 250kc/ks a sada oblozeni cca 300kc/ks

Pocitej tak trojku na komplet opravu, aby to za neco stalo

:myslim Když ten buben vyndám tak to ložisko nevyndám z bubnu kladivem?Příští  sobotu budu pokračovat v sundání bubnu,nyní mám další poznatek auto dozadu přibrzďuje dopředu nikoliv a ručka kupodivu funguje jak má.Lze prasátka rozhýbat razantním sešlapováním pedálu?Pokud by se je podařilo rozhýbat  asi by ty bubny šli pěkně dolů.