david8520 Posted February 24, 2016 Share Posted February 24, 2016 Zdravím, mám problém s vozem Peugeot 106 r.v. 1996. Po nutné výměně všech ložisek, protože už nesnesitelně hučela, se vynořil jiný problém. Začalo to po výměně ložisek a asi po ujetí cca 100 km. 1) při plném levém rejdu a rozjíždění se ozvalo kovové křupnutí, ale né vždy. 2) při jízdě přes nerovnosti se začalo od levého předního kola ozývat bouchání.Pravá strana je OK. Nyní je bouchání tak silné a mám pocit, že mi upadne náprava. Dočetl jsem se zde, že by to mohlo být vrchní uložení tlumiče. Tak bych chtěl poprosit o váš názor a radu. Opravu ložisek mi prováděl kolega z práce, ten tvrdí, že bouchání je od čepu a musí se s ním, prý vyměnit celé rameno, to mi přijde jako nesmyslné a nechci postupovat způsobem, pokus - omyl a investovat zbytečne finance. Předem děkuji za poskytnutí informací a pomoc při řešení problému. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FiFa_cze Posted February 24, 2016 Share Posted February 24, 2016 Mám sice jiné ramena než na klasické 106ce, ale čepy jsou jako náhradní díl, takže ty vyměnit jdou. Taky mi kámoš mechanik, co mi měnil čepy poprvé říkal, že nejdou vyměnit, že jen cely ramena. Nakonec sedl ke kompu a čepy našel, objednal a vyměnil. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MJSytic Posted February 24, 2016 Share Posted February 24, 2016 Ano, na 106 bouchají čepy a případně i silentbloky ramenou. Čep se dá přelisovat. Zrovna nedávno jsme to řešili v jiném vláknu. Osobně doporučuji udělat komplet repas ramenou a neměnit jen čep. Komplet výměna je záležitost jen několika stovek korun. Na výměnu stačí menší lis, kterým většina servisů disponuje Malý návod pro představu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
david8520 Posted February 24, 2016 Author Share Posted February 24, 2016 Děkuji za rady. Myslíte, že lze zcela vyloučit, že ty rány nejsou od vrchního uložení tlumiče? A, že se jedná opravdu o čep? Díky. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hafity Posted February 24, 2016 Share Posted February 24, 2016 Napřed zkontroluj, jestli je dotažen šroub, který stahuje uložení čepu v těhlici.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
david8520 Posted February 24, 2016 Author Share Posted February 24, 2016 Zkontrolováno, je dotažen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozzy56 Posted February 24, 2016 Share Posted February 24, 2016 Děkuji za rady. Myslíte, že lze zcela vyloučit, že ty rány nejsou od vrchního uložení tlumiče? A, že se jedná opravdu o čep? Díky. některé poruchy se přes internet diagnostikovat nedají prostě se musí pod auto a různě páčit a zjištovat vůle, nebo zajet do STK, kde mají tzv. třasák a na něm zjistit, kde jsou vůle, kde je problém, pokud máš pocit, že upadne náprava, řeš to hned, tzn. okamžitě Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
david8520 Posted February 24, 2016 Author Share Posted February 24, 2016 Divné je, že "to" netlouklo a až po výměně ložisek začlo... Bojím se toho, že nechám nalisovat nové čepy a nepomůže to! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozzy56 Posted February 24, 2016 Share Posted February 24, 2016 když se toho bojíš, tak nedělej nic, nebo to prodej a kup něco jiného Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
david8520 Posted February 24, 2016 Author Share Posted February 24, 2016 Díky, já před chvilkou dal auto na hever a zkusil zahýbat tlumičem ve vrchní části a zdá se mi, že je tam vůle, odhadem 3 mm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozzy56 Posted February 24, 2016 Share Posted February 24, 2016 no vidíš, tyto poruchy se opravdu psaním odstranit nedají..., takže vytáhnout tlumič, zjistit co je vadné a vyměnit, jsme schopni dát třeba nákres dílu, objednací číslo dílu podle VIN auta atd., s opravou určitě poradíme, ale akce musí vzejít od tebe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
david8520 Posted February 24, 2016 Author Share Posted February 24, 2016 Díky. Jo, já zapomněl...tlumiče a komplet brzdy jsou také nové, měněno s ložisky. Už jsem domluven a zítra dám auto do servisu. Díky všem za ochotu, zatím AHOJ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
david8520 Posted February 25, 2016 Author Share Posted February 25, 2016 Zdravím, tak závada konečně odstraněna, byla to banální "porucha" povolená kartuše od tlumiče. Ale ta krůta tloukla jako o život Takže jsem si oddechl a už jezdím. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts