Jump to content

Pero klikové hřídele prosím dotaz 2.0i 100KW

Speedy306

Recommended Posts

Zdravím všechny s velkým dotazem ohledně mé 307. Dnes jsem šel měnit rozvody na CC a v garáži jsem nevěřil svým očím a teď tu na serviceboxu hledím, že to tak má opravdu být?

Mohl by mi někdo zkušenější říct to je tam opravdu jen jedno pero (č.70) a kolo od rozvodů tam drží napůl silou dobré vůle?

Naposled když jsem si dělal rozvody na 306 cabrio 97KW tak to byla paráda o ničem nebylo pochyb, všude aretace,pero asi 5cm dlouhý, ale tu jsem povolil řemenici a když jsem s ní kousek pootočil, abych se srovnal na rysky fixou, zjistil jsem že už netočím rozvody, tak jsem každé kolo pootočil rukama a když jsem sundal řemenici + pero zjistil jsem že kolo na pohon rozvodů nemá pero, tak jsem si říkal aha, ital měnil rozvody v pátek a já měl víc štěstí než rozumu, ale podle schéma v serviceboxu to fakt je dobře, dvě drážky, ale jedna bez pera?? Kdyby aspoň teda od řemenice nemělo pero, ale od rozvodového kola? To má být nějaká finta, aby se lidi báli a nedělali si to sami?

Děkuji za připomínky k dotazu ať zas něco vím:)

post-21134-0-68629700-1454445961_thumb.j

Edited by Speedy306

Nepíšeš rok výroby. Na klice a řemenici bylo několik modifikací u motoru EW10. Třeba řemenice s tlumením byla upevněna na náboji a teprve ten náboj je upevněný na klice. Pero bylo jedno, společné i pro ozubené kolo rozvodu. Předpokládám že i u Tebe bude to pero společné pro rozvodové kolo a řemenici.

http://petrila.net/repair/2/206/info/gb/b1et02k3.htm

Ozzy56: já se přiznám, že se odmítám s touto metodou smířit, dokud by mi někdo nedal vysvětlení proč, když na mém 307SW ten sám motor, měl dvě pera a nevím jestli origo, nebo ho tam někdo dodal (kupoval jsem 220.000km najeto)

Kacaba12: Právě že nevidíš :) Já vidím dvě drážky, dvě kolečka, ale jedno pero a i ve výpisu je č.70 pouze 1Ks

Edited by Speedy306

V tom odkaze co jsem dával je ta modifikace popsaná. Rozdíl je, zda máš na výfukové vačce kolo pro rozvody pevné nebo s tlumením (gumou). Pokud z gumou, nedává se na kliku kolečko pro rozvody s přesným výřezem pro klínek ale s vůlí. Tak aby jsi mohl rozvody donastavit na klice.  Ten klínek přesahuje jak pod rozvodové kolečko, tak pod řemenici ale pouze pod řemenící je klínek přesný. Na rozvodovém kole je výřez mnohem širší než šířka klínku. To si můžeš ověřit.

Proč to tak syrský inženýr ve Francii vymyslel nevím.

V servis boxu na obrázku jsou dvě péra teda pokud dobře vidím . Každé kolo má svůj klínek. Ještě jsem nedělal motor bez klínku na rozvodovém kole. 

Renault (i jiní) většinou nemá klínek na klice, ale musíš mít speciální přípravek co se strká do bloku motoru a tak zaaretuješ kliku.