Jump to content

Kvalita nafty vliv na spotřebu

mikysedliste

Recommended Posts

Ahoj může mít kvalita nafty vliv na spotřebu? Natankoval sem na čepru levnou naftu a od té doby sem časem vypozoroval že mi šla spotřeba dle palubáku o cca 0.6 litru nahoru,stejná trasa stejný styl jízdy a dávám vif,ale nepozoruju že by auto jelo hůř jen se mi zdá že má motor jako by hrubší zvuk. Že by měli nekvalitní naftu?

No přijde mi logické, že kvalita nafty má vliv na spotřebu. A dlouhodobě samozřejmě i na znečištění/opotřebení motoru. Nižší cena ovšem nemusí nutně znamenat nižší kvalitu. Cena je dána konkurenčním bojem, kvalita pak původem ropy, zpracováním výrobcem, dodavatelem (přepravou, skladováním, aditivy)...

pokud ta nafta, na kterou jezdíš odpovídá normě, tak na spotřebu nemá vliv, ale jsou tu lidi, co tankujou ty nejdražší nafty u Shell, Agip atd. a tvrdí, že jim to bere míň

na palubák se vykašli, reálná spotřeba je vyšší

ozzy56: To tak úplně nemáš pravdu. To, že nafta vyhovuje normě, to je základní předpoklad. Nicméně to o ní říká jen to, že vyhovuje. Prakticky je to podobné jako s pneumatikama. podle normy vyhovuje kdeco, nicméně reálně rozdíly jsou obrovské. Zrovna tedy Shell za připlacení si nestojí, Agip už na našem trhu nepůsobí, síť čerpacích stanic převzal MOL. Prémiová nafta od OMV smysl má, je vyráběna z norské ropy a bez biosložky. I Verva od Benziny je vcelku povedené palivo. Vliv kvality paliva je značný, obzvláště u moderních motorů, jejichž parametry jsou velmi "násilně" upraveny kvůli tlaku na emise a s tím spojenou spotřebu. Proto nepracují v optimálních režimech a palivo ovlivní jejich zanášení a tím životnost. 

I když ale tankuješ třeba ve stejné síti stanic stále stejnou naftu, nemusí být vždy stejná. Může se stát, že jednotlivé šarže jsou vyrobeny z jiné suroviny nebo pocházejí z jiné rafinerie, případně jsou různě smíseny. Každý zásah navíc do chemických vazeb (například odsíření ruské ropy) na kvalitě bohužel nepřidá.

Myslím, že aditivovat již výrazně aditivovanou naftu je na nic, jen náklady navíc, nic to nepřidá. Navíc aditiva jsou navržena pro normovanou naftu, takže pozitivní vliv na již výrazně aditivovanou naftu bude zanedbatelný, spíš může dojít k vlivu negativnímu, kdy se sejdou vzájemně nevhodné složení aditiv. Do aditivované nafty bych přidal maximálně nějaký depresant, pokud je potřeba a v aditivu není.

Hm, že bych taky začal tankovat tu prémiovou a srazil spotřebu krabice z 6,5 litru na 6? :)

Na OMV mám zrovna dost dlouho pifku ze zimy před 5 lety, kdy v -5 bylo v průhledovém okénku pistole mlíko z parafínových vloček, zatímco na stojanu se skvěla cedulka do -20. Od té doby tankuju na OMV jen v zahraničí.

No počkej, -5 by měla mít nafta ve třídě D, tedy vlastně jarní/podzimní. Pokud vím, dnes se v létě dodává B(0), od podzima do jara F (-20), Dčko se skoro nedělá, někteří na zimu aditivují rovnou na třídu 2 (arktická). Já osobně aditivaci na spotřebě nijak výrazně nezaznamenávám, zaznamenávám ji na chodu motoru, dlouhodobě pak na zanášení motoru.

No počkej, -5 by měla mít nafta ve třídě D, tedy vlastně jarní/podzimní. Pokud vím, dnes se v létě dodává B(0), od podzima do jara F (-20), Dčko se skoro nedělá, někteří na zimu aditivují rovnou na třídu 2 (arktická). Já osobně aditivaci na spotřebě nijak výrazně nezaznamenávám, zaznamenávám ji na chodu motoru, dlouhodobě pak na zanášení motoru.

Dlouhodobé zanášení? Rozebíráš motor aby jsi viděl ventily ,spalováky ,písty?