Jump to content

Prasklá pružina 307

Guest

Recommended Posts

Praskla mi levá přední pružina na 307 SW. A dost blbě. Zapíchla se do kola. Naštěstí na místě, právě jsem se chystalk odjezdu. Je taky v háji ložisko uložení tlumiče. Když jsem auto zvedl na hever, tak začaly padat kuličky. Dá se tohle řešit nějak na místě? Nebo odtah? Mám servis půl kiláku od baráku, ale s autem neujedu ani metr aniž bych riskoval ještě větší průšvih. Dá se nějak jednoduše sundat prasklá pružina, nebo ji něčím odříznout, abych ten kousek do servisu dojel? Popřípadě budu řešit odtah za 1200.

To mi připomnělo, že mám v předu taky měněné pružiny. Ale mě praskla těsně za místem kde se zvedá z podložky, takže nesjela na kolo. Když jsem vyjížděl ze dvora, tak po mě zbyl takový tlustý drát na zemi. Když jsem kouknul na pružiny, hned bylo jasné odkud je. S autem jsem jel hned do servisu, protože jsem se právě bál, že ta pružina sjede z podložky. Není totiž uložená v misce, ale jaksi na kuželu (pokud si vzpomínám). Nějak si nedokážu představit, co by se stalo, když by si ji uřízl. To akorát auto půjde dolů. Taky si myslím, že ta pružina tam už nebude držet a bude stále sjíždět na kolo.

Pokud chceš radu od běžného uživatele auta vezmi odtahovku a zamáčkni slzu. Jinak hrozí to, že se ti ta pružina zapíchne do kola v rychlosti a to bude jiný hukot.

Jo zrovna tohle jsem řeši minulý měsíc.....na místě jsem sundal kolo...vyheveroval.....flexou odřízl kus pružiny aby tam zůstala otočka opřená o misku tlumiče.....ten opřený spodek  jsem ještě přidrátoval k tlumiči aby znova nesjel. A s tím jsem tři kiláky dojel v pohodě k servisu.

Jinak ti nezbývá nic jiného než na místě použít stahovák....sundat tlumič a vyměnit....nebo si na to dovést někoho.

Jinak doporučuju vyměnit obě pružiny i s komplet horním uložením.....

Edited by celda1970

Ano, dá se to vyměnit na místě. Počasí alespoň dneska u nás bylo přijatelné. Je třeba mít na to ,,cajk" a vědět jak na to. Je třeba zároveň vyměnit i horní uložení tlumičů (přířina prasknuté pružiny) i na druhé straně + obě pružiny. Základem je stahovák na pružiny.  Jinak servis je servis.

Díky za reakce. Nebudu nic vymýšlet a nechám to odtáhnout do servisu. Má někdo tip na odtahovku+servis v Plzni? Abych jim jen před barákem dal auto a druhý den bych si pro něj přišel.

Jen info pro inspiraci: tady v Křelově je vrakáč, kde mají i odtahovku i dílnu i pružinu (na tom autě mi tak moc nezáleží, jinak by se pružiny měly měnit v páru).

Odtah v Olomouci, jedna stará pružina a dvě nová horní ložiska, nějak kolem 2500 Kč.

Edited by P607Olda

Pokud pružinu zaaretuješ kusem nějakýho drátu, aby se znovu nezabodla do kola nebo nepoškodila hadičky a kabely okolo, tak půlkilák pomalou jízdou v pohodě dáš.

Mě se něco podobného stalo na Fordu Sierra 2km od baráku brzy ráno za tmy. Sundal jsem kolo, pružinu zajistil, nasadil rezervu a dojel další 3km do servisu.

Původně jsem mel v plánu to nějak tak vyřešit. Ale bez stahováku jsem bez šance. Jen jsem pružinu pootočil aby se znovu nezapíchla do kola. V tu chvíli se začaly sypat kuličky z ložiska. Po nasazení kola se pruzina opírá z boku o kolo a s tím nepojedu. Nechci si ještě k tomu všemu zničit pneu. Mám vybranej servis s odtahem. Odtah 1200, pružina cca 1000,ložisko cca 800 a práce možná 500.

Přesně. Vyměníš jednu, do pár týdnů praskne i druhá a platíš odtah znova a nejspíš i práce v součtu vyjde dráž. Ony jsou ty pružiny unavené obě stejně a ta druhá se tím hrcnutím při prasknutí první může i načnout. Navíc při dalším ježdění s vyměněnou jednou je ta nová tvrdší a ta stará to pérování víc odnáší.

Mně se přesně tohle stalo s Xsarou. Je to stejný výrobce. Naštěstí jsem měl dílnu, kde mi to odtáhli zadarmo - dvakrát. Jezdili s plaťákem všude možně, tak se pro to vždycky jen stavili cestou domů. Ale prodělal jsem na tom jednu tyčku stabilizátoru a práci na její výměně - ta se vždycky ohnula. Kdybych dal druhou pružinu vyměnit hned, stabilizátor by se podruhé neponičil.

Edited by Pety

Jednu pružinu jsem měnil nedávno. Říkali mi ať vyměním obě ale byl jsem blbej a nechal si vyměnit jenom jednu. Příště už takovou blbost neudělám a nechám si poradit. Chybama se člověk učí. Kdyby byl čas tak bych určitě sháněl díky za lepší ceny, ale bez auta jsem jako bez nohou. Ale povedlo se mi sehnat odtah za 500 :) To jsem ani netušil že to tak levně jde. A zítra ráno mám auto ready.

No nám praskla jedna a než se vyřešil odtah tak i druhá, obě byli opřené o gumu, takže, vyřezat flexou uplně pryč, auto si sedne na dorazy, pak pokud by to bylo po krásné rovné silnici by se s tím snad dalo i dojet do servisu, ale my jsme využili odtah z povinného ručení, čili zadarmo až do servisu kde to opraví. Pro ten odtah je nutné aby to bylo pojízdné, protože naložení s hydraulickou rukou se nevejde cenově do ceny z povinného ručení.

Nejspíš jsi i ty mohl tech 500 ušetřit

• 2 months later...

Hele chlapí....přední pružiny jsem měnil..uložení taky ale tlumiče ne...dle servisáka vypadají dobře.. :myslim ....ale ca od tý doby když autu šlápnu na dvojku a trojku trochu víc tak mi jde od kol takový jakoby skákání...házení.....je to stejný na zimních i letních kolech.......

Napadají mě jedině ty tlumiče.....že by už byly nahraně a při trakci nestíhaly....?? co myslíte..?? jedině asi jít na test..co..??

A že by auto bylo na předku nějaký extra stabilní taky říct nemůžu....takový lehce plavací... :myslim 

Auto má 176tisíc....jsou v předu i v zadu původní tlumiče....vzadu nové pružiny s 2cm podložkama.