Jump to content

SSD a XP

wojtěch

Recommended Posts

Máte někdo zkušenost s SSD diskem a win XP? na netu jsem něco našel ale nějak z toho nejsem chytrý... u některých jsem četl komentáře, že k němu nejsou ovladače na XP.. 

chtěl bych zrychlit start notebooku asus eee, na kterém mám diagnostiku, je tam pouze 1gb ram a větší dát nejde (ram je integrovaná), tak mě napadlo koupit 120gb ssd disk. kingston je za nějakých cca 1300kč. 

Myslím, že ovladače k němu rozhodně nebudou, ale je to spíš otázka řadiče, takže kouknout na stránky výrobce disku a uvidíš zda je podporovaný pro XP. Osobně si myslím, že to je ale blbost že těch 1300 je víc jak polovina ceny Netbooku.

Jsi si jistý, že je v tom notebooku opravdu ta paměť integrovaná? Některé série ji integrovanou měly a některé ne. K SSD - ovladače jsou "stejné", akorát je potřeba mít XPčka nainstalovaná v režimu AHCI(nikoliv IDE). Pro tvé použití bych se koukl v podstatě po tom nejlevnějším ssdčku, výkonnější stejně nevyužiješ (noťas má jenom sata2 a nová ssdčka sata3).

ano 100%, měl jsem to rozdělané měl jsem i koupenou RAM, že tam dám větší a jak jsem to rozdělal tak jsem zjistil že ji není kam dát,a podle serie jsem pak dohledal, že je opravdu integrovaná. 

kouknu v biosu jestli mám přeplé na IDE nebo AHCI,   

ještě jeden dotaz, stačí pak udělat klon nebo mám raději novou instalaci komplet udělat. 

Nevím jak na NB, ale na klasickém PC jsem po přidání ssd už párkrát XP instalovat a v pohodě.

Spíš mi potom přišlo, že k výraznému zrychlení stejně nedošlo...

Existují programy které systém na ssd přehodí, ale neřekl bych že je to dobrý nápad - udělal jsem novou čistou instalaci a ok.

Já to normálně naklonoval a vše jede bez problémů. ;)

Zrychlení jsem nijak moc nezaznamenal, ale zmizela z přenosného zařízení součástka citlivá na větší otřesy, míň žere baterku, míň topí a to se hodí. :roker

Edited by Dave_k