Šalda Posted January 24, 2016 Share Posted January 24, 2016 Před pár dny se mě stalo že jsem "prošlápl" pedál spojky a ten zůstal dole. Auto jsem nechal stát, stalo se to ráno při cestě do práce, a když jsem jel z práce, tak jsem se stavil podívat se na auto, při každým asi třetím sešlápnutí mě pedál zůstal dole a jakoby v něm něco prasklo. Nicméně ten den jsem s autem odjel domů, jen jsem nesměl dát pedál až dolů, ale jen do té polohy kdy tam šel dát kvalt. Když jsem ho dal níž tak pedál udělal křup a zůstal dole, musel jsem ho nohou dát zpět nahoru a opět jsem mohl řadit. Po pár dnech kdy mě auto stojí doma, jsem to dneska zkoušel, jak bez motoru tak i na neutral, a pedál šlape jak má , zkoušel jsem to aspoň 50x a nic. Tak teď nevím čím to je, prvně jsem si myslel že je to lanko, potom nějakej plast co drží to lanko nebo pružinku , ale teď už nevím, navíc jsem si všiml že když jsem auto nechal vrčet na neutral asi 15 minut, tak při zešlápnutí spojky slyším šelest. Je možný že když je to studený tak je to v pohodě, a jak se to ohřeje, tak to začne zlobit? Přece jen se díky teplotě kov roztahuje, nebo nevím jak to napsat. Jedná se o Peugeot Partner 2002 2.0hdi. Najeto mám cca 260tkm a při koupi mělo cca 210tkm, nevím zda už byla spojka dělaná nebo ne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Havlicek.Lukas Posted January 24, 2016 Share Posted January 24, 2016 lankova spojka ? poskozeny samostav na lanku - vymena nutna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Šalda Posted January 24, 2016 Author Share Posted January 24, 2016 Předpokládám že mám lanko když je na tohle auto k prodeji, a samostav nevím kde hledat, ale proč to dělá když je to teplý, teď když to stojí několik dní venku, tak nic? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Havlicek.Lukas Posted January 24, 2016 Share Posted January 24, 2016 ja myslim ze se to zacne zhorsovatale pockej na vyjadreni skusenejsich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Šalda Posted January 24, 2016 Author Share Posted January 24, 2016 Vím že to stejně musím dát do servisu, v pondělí mám do jednoho servisu volat, ale chci vědět čím to asi je. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozzy56 Posted January 24, 2016 Share Posted January 24, 2016 nejdřív by to chtělo podle VIN zjistit typ ovládání spojky ale když v tom křupe a zvedneš nohou pedál a zas funguje, tak samostav lanka (musí se vyměnit lanko-samostav je v něm) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oddie Posted January 24, 2016 Share Posted January 24, 2016 Tohle jsem řešil náhradou lanovodem bez samostavu, s normálním seřizováním, aspoň si to pak člověk mohl seřídit podle sebe. Akorát nejsou na všechny auta k dispozici, možná by se musel nechat vyrobit. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Havlicek.Lukas Posted January 24, 2016 Share Posted January 24, 2016 na berlu / partnera snad jde Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 24, 2016 Share Posted January 24, 2016 (edited) Přesně tohle jsem řešil minulý týden u Xsara Picasso. Skutečně to je lanko se samostavem. Příznaky naprosto stejný a zhoršovalo se to. Výměna je rychlá, asi 15 minut, ale jsou k tomu potřeba dva lidi. Jeden strká lanko dovnitř a druhý ho zahákne do pedálu. Starý lanko normálně přestřihni a vytrhni ven bovden a pak u pedálu vyndat zbytek. U toho pedálu je to tam trošku zacukaný, ale kleštěma jsem to dostal ven. U Picassa jsme sundali levý kolo a kousek platovýho nadkolí, aby k tomu byl lepší přístup. Lanko se samostavem stálo v nákupu asi 800,-. A hlavně - samostav odjistit až bude lanko ve všech úchytech a držácích!! Edited January 24, 2016 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Šalda Posted January 24, 2016 Author Share Posted January 24, 2016 Vin sem můžu dát jak budu doma. Jinak si ale právě neumím vysvětlit že když se mě to v ten čtvrtek stalo, tak mě pedál zůstával dole tak jednou ze 3 zešlápnutí, a teď když jsem to dnes zkoušel doma, tak po těch 3 dnech jsem pedál zkoušel snad 50x a nic, ale je možný že při mačkání pedálu se ten samostav lanka asi dostal do nějaké pozice kdy "drží" jak má. Ještě musím dodat že pedál jde docela ztuha, už nějakej čas, možná rok dva, proti jiným asi 10ti autům co jsem mezitím řídil jde opravdu ztěžka, u jiných to jde jak po másle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozzy56 Posted January 24, 2016 Share Posted January 24, 2016 (edited) ten samostav dělá takové opičky--jednou zaskočí, jednou nee, pedál půjde lehce až po výměně spojky, dá se říct, že čím starší auto (spojka) ,tím jde pedál hůře Edited January 24, 2016 by ozzy56 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 24, 2016 Share Posted January 24, 2016 V tom samostavu jsou takový zoubky, který se jednou prosmeknou a pak se to postupně zhoršuje. Taky zřejmě působí změny teplot a roztažnost materiálu. Pedál spojky líp nepůjde jak píše ozzy56, na hřídeli jak se posouvá ložisko se usazuje postupně bordel a jde to tíž a tíž. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radim.1008 Posted January 24, 2016 Share Posted January 24, 2016 Vidíš, co jsem ti psal už v pátek, že je to samostavem. Pedál půjde tíž a tíž, až se rozskočí ložisko. Přesně takhle jsem to měl já a před měsícem i kámoš. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Šalda Posted January 24, 2016 Author Share Posted January 24, 2016 Tak zkušenosti s prasklým ložiskem už mám z předchozího auta (406) kde jednoho dne to udělalo lup a bylo to. Tady to teda zatím vypadá na ten samostav, a když by to bylo jen tím, tak nechám dát nový lanko a zrovna se domluvím i na výměnu spojky, jak by měl čas, já už když jsem to auto kupoval, před 4mi roky a 50tkm, tak mě prodávající říkal že spojka je na odpis , že to bude chtít novou, a já od té doby jezdím s pocitem kdy ta spojka udělá pá pá :-D Takhle bych ji nechal v průběhu února udělat a byl by klid. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Šalda Posted January 24, 2016 Author Share Posted January 24, 2016 Jinak VIN je VF35FRHYF60433900 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozzy56 Posted January 24, 2016 Share Posted January 24, 2016 je to špatný VIN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Havlicek.Lukas Posted January 24, 2016 Share Posted January 24, 2016 ozzy56 resime to vedle - vypada to ze SB nereaguje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Veverka Posted January 24, 2016 Share Posted January 24, 2016 Šalda má asi nekompatibilní auto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Šalda Posted January 24, 2016 Author Share Posted January 24, 2016 Vin je správně, teď jsem to kontroloval. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozzy56 Posted January 24, 2016 Share Posted January 24, 2016 píše mi to Vozidlo není známo jinak jsem koukal obecně na Partnera s tím motorem a je tam hafo typů těch lanek, podle délky lanka atd., musíš mít přesně to lanko, které tam má být, jiné nekupuj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts