Jump to content

Spojka

Šalda

Recommended Posts

Před pár dny se mě stalo že jsem "prošlápl" pedál spojky a ten zůstal dole.

Auto jsem nechal stát, stalo se to ráno při cestě do práce, a když jsem jel z práce, tak jsem se stavil podívat se na auto, při každým asi třetím sešlápnutí mě pedál zůstal dole a jakoby v něm něco prasklo. Nicméně ten den jsem s autem odjel domů, jen jsem nesměl dát pedál až dolů, ale jen do té polohy kdy tam šel dát kvalt. Když jsem ho dal níž tak pedál udělal křup a zůstal dole, musel jsem ho nohou dát zpět nahoru a opět jsem mohl řadit. Po pár dnech kdy mě auto stojí doma, jsem to dneska zkoušel, jak bez motoru tak i na neutral, a pedál šlape jak má , zkoušel jsem to aspoň 50x a nic. Tak teď nevím čím to je, prvně jsem si myslel že je to lanko, potom nějakej plast co drží to lanko nebo pružinku , ale teď už nevím, navíc jsem si všiml že když jsem auto nechal vrčet na neutral asi 15 minut, tak při zešlápnutí spojky slyším šelest. Je možný že když je to studený tak je to v pohodě, a jak se to ohřeje, tak to začne zlobit? Přece jen se díky teplotě kov roztahuje, nebo nevím jak to napsat.

Jedná se o Peugeot Partner 2002 2.0hdi. Najeto mám cca 260tkm a při koupi mělo cca 210tkm, nevím zda už byla spojka dělaná nebo ne.

Přesně tohle jsem řešil minulý týden u Xsara Picasso. Skutečně to je lanko se samostavem. Příznaky naprosto stejný a zhoršovalo se to. Výměna je rychlá, asi 15 minut, ale jsou k tomu potřeba dva lidi. Jeden strká lanko dovnitř a druhý ho zahákne do pedálu. Starý lanko normálně přestřihni a vytrhni ven bovden a pak u pedálu vyndat zbytek. U toho pedálu je to tam trošku zacukaný, ale kleštěma jsem to dostal ven. U Picassa jsme sundali levý kolo a kousek platovýho nadkolí, aby k tomu byl lepší přístup. Lanko se samostavem stálo v nákupu asi 800,-.

A hlavně - samostav odjistit až bude lanko ve všech úchytech a držácích!!

Edited by Guest

Vin sem můžu dát jak budu doma.

Jinak si ale právě neumím vysvětlit že když se mě to v ten čtvrtek stalo, tak mě pedál zůstával dole tak jednou ze 3 zešlápnutí, a teď když jsem to dnes zkoušel doma, tak po těch 3 dnech jsem pedál zkoušel snad 50x a nic, ale je možný že při mačkání pedálu se ten samostav lanka asi dostal do nějaké pozice kdy "drží" jak má. Ještě musím dodat že pedál jde docela ztuha, už nějakej čas, možná rok dva, proti jiným asi 10ti autům co jsem mezitím řídil jde opravdu ztěžka, u jiných to jde jak po másle.

V tom samostavu jsou takový zoubky, který se jednou prosmeknou a pak se to postupně zhoršuje. Taky zřejmě působí změny teplot a roztažnost materiálu.

Pedál spojky líp nepůjde jak píše ozzy56, na hřídeli jak se posouvá ložisko se usazuje postupně bordel a jde to tíž a tíž.

Tak zkušenosti s prasklým ložiskem už mám z předchozího auta (406) kde jednoho dne to udělalo lup a bylo to.

Tady to teda zatím vypadá na ten samostav, a když by to bylo jen tím, tak nechám dát nový lanko a zrovna se domluvím i na výměnu spojky, jak by měl čas, já už když jsem to auto kupoval, před 4mi roky a 50tkm, tak mě prodávající říkal že spojka je na odpis , že to bude chtít novou, a já od té doby jezdím s pocitem kdy ta spojka udělá pá pá :-D

Takhle bych ji nechal v průběhu února udělat a byl by klid.