Jump to content

Záměna převodovky 307hatch vs. 307cc

KingSpade

Recommended Posts

Zdravím a rovnou k dotazu, který se týká výměny převodovky mezi 307 2.0 16v benál (5q) a to samé v 307CC (6q).

A teď, jde o to, jestli jde čistě zaměnit převodovky a kulisu řazení s táhly, nebo je to drbačka co se nevyplatí.

Za druhé, vyplatí se to vůbec, jde mi o to jestli 6q je zpřevodován lépe než 5q, který je spíše do města a dálnicím se vyhnout.

asi to půjde vyměnit bez větších problémů, je to vlastně jeden model, ale nedělal jsem to, takže tak

musíš sehnat převodové poměry jednotlivých stupňů u obou převodovek a posoudit--bývají součástí testů v časopisech--důležitý je i převodový poměr v diferenciálu...(stálý převod)

zpravidla je zpřevodování stejné, jen je přidaný jeden stupeň

Edited by ozzy56

když čučim na poloosy a spojku, tak je snad dokonce u 5 i 6Q stejná = teoreticky pokud nebude zádrhel v nějaké konzole, držáku by to mohlo být plug&play....ale jen co čučim na díly.....    u koncernu se 5 vs 6Q řešilo relativně dost věcí (poloosy, kulisa, starter...)

jen střílím od boku...co výměna 5týho kolečka? nevím jak to mají francouzi řešený, ale u koncernu je mimo obal a dá se nahradit z jinýho kodu převodovky, kdy rozdíl je pak téměř totožný mezi 5 a 6Q, kdy odpadá měnit periferie + člověk ví na čem se svojí převodovkou je....

pežot to má stejně--5ka je mimo obal pod plechovým krytem, ale 6 se tam napasovat nedá

stejnak by to byla furt 5ti stupnová převodovka s dlouhou pětkou, navíc s velkou ,dírou' mezi 4 a 5

Edited by ozzy56

já rozumím, ovšem problém je v tom, že ten šestý převodový stupeň není o tolik delší, aby to mělo smysl...,jinými slovy--pokud porovnáváš pežotí 5ti a 6ti stupnové převodovky, mají to tak, že jednička a pětka (šestka) mají skoro totožné převodové poměry, jen u té 6ti stupnové je jeden kvalt navíc...,prostě když dáš 6Q převodovku na auto, které bylo původně 5Q, klesnou porovnatelné otáčky motoru vůči rychlosti o zanedbatelných cca 200 otáček, nebo neklesnou vůbec...

něco jiného by bylo, dát do původní 5Q převodovky jiný stálý převod (delší) v diferenciálu :myslim těch je taky plno s jinými převod. poměry--jen vybrat takový, aby nebyl třeba zas moc dlouhý :myslim

jenom teoretizuju--takovýma přestavbama se už nezabývám, přešlo mě to :D

díky za info, v tom případě něco řešit tímhle směrem je cesta do neznáma...a popravdě investovat čas a peníze do výsledku který nemusí fungovat, nebo bude polovičatej je nesmysl :roll ono ve výsledku by taky záleželo, jaká by vůbec byla návratnost investice vs úspora spotřeby.....to by asi u 10+ letejch aut bylo nesmyslný

Přesně tak, řešil jsem to taky, dokonce i u miného vozu Xsara N1 a ve finále to nemělo smysl, překopávat celou skřín (převodovku) je práce tak na den a stejně výsledek nebude nic moc.

Kašli na to, benzín je super agregát a když to spojím s 2.0i tak ten požitek, kdy šlápneš a kde jakému troubovi v TDI čmoudu ujedeš v mrku oka za to stojí. A spotřebu neřeš ;)

Spotřebu neřeším, těch 8 litrů v zimě je celkem v pohodě...spíše jde o dálniční rychlost kdy otáčky vozu jsou celkem vysoké...ale naštěstí na dálnicích nejezdím a tu chvilku co třeba jedu rychleji tak vydržím ;)

no tak keď nejazdíš veľmi dialnice tak nemáš čo riešiť, osobne som ľutoval, že nemám diesel iba v období keď som jazdil diaľnice, ale cca 1500 až 2600km na jazdu, to už fakt nebolo zábavné, teraz som rád, že mám ten benzín :)

... a na vysoké otáčky sú benzínové motory stavané, toho by som sa nebál (samozrejme po zahriatí motora)

• 5 years later...