KingSpade Posted January 19, 2016 Share Posted January 19, 2016 Zdravím a rovnou k dotazu, který se týká výměny převodovky mezi 307 2.0 16v benál (5q) a to samé v 307CC (6q). A teď, jde o to, jestli jde čistě zaměnit převodovky a kulisu řazení s táhly, nebo je to drbačka co se nevyplatí. Za druhé, vyplatí se to vůbec, jde mi o to jestli 6q je zpřevodován lépe než 5q, který je spíše do města a dálnicím se vyhnout. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozzy56 Posted January 19, 2016 Share Posted January 19, 2016 (edited) asi to půjde vyměnit bez větších problémů, je to vlastně jeden model, ale nedělal jsem to, takže tak musíš sehnat převodové poměry jednotlivých stupňů u obou převodovek a posoudit--bývají součástí testů v časopisech--důležitý je i převodový poměr v diferenciálu...(stálý převod) zpravidla je zpřevodování stejné, jen je přidaný jeden stupeň Edited January 20, 2016 by ozzy56 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kibi Posted January 19, 2016 Share Posted January 19, 2016 když čučim na poloosy a spojku, tak je snad dokonce u 5 i 6Q stejná = teoreticky pokud nebude zádrhel v nějaké konzole, držáku by to mohlo být plug&play....ale jen co čučim na díly..... u koncernu se 5 vs 6Q řešilo relativně dost věcí (poloosy, kulisa, starter...) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KingSpade Posted January 19, 2016 Author Share Posted January 19, 2016 díky za koment. Ono teď to točí na 5q pří 4000ot. nějakých 140kmh, a aby to nebylo přídáním 6q jen o 500ot. méně, to je pak zbytečná investice a hlavně drbačka. Nehledě na to sehnat 6q. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozzy56 Posted January 19, 2016 Share Posted January 19, 2016 pežot to právě řeší co největší unifikací, podle mě se výměna nevyplatí, přes finance určitě Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kibi Posted January 19, 2016 Share Posted January 19, 2016 jen střílím od boku...co výměna 5týho kolečka? nevím jak to mají francouzi řešený, ale u koncernu je mimo obal a dá se nahradit z jinýho kodu převodovky, kdy rozdíl je pak téměř totožný mezi 5 a 6Q, kdy odpadá měnit periferie + člověk ví na čem se svojí převodovkou je.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozzy56 Posted January 19, 2016 Share Posted January 19, 2016 (edited) pežot to má stejně--5ka je mimo obal pod plechovým krytem, ale 6 se tam napasovat nedá stejnak by to byla furt 5ti stupnová převodovka s dlouhou pětkou, navíc s velkou ,dírou' mezi 4 a 5 Edited January 20, 2016 by ozzy56 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KingSpade Posted January 19, 2016 Author Share Posted January 19, 2016 takže nápad to byl zajímavý, ale bez řešení problému zpřevodování Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kibi Posted January 19, 2016 Share Posted January 19, 2016 ozzy: myslel jsem to tak, zda není jiný kod převodovky s jným převodovým poměrem = prostě přehodit 5kolečko se synchronem a tím získat to podstatný = dlouhej poslední kvalt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozzy56 Posted January 20, 2016 Share Posted January 20, 2016 já rozumím, ovšem problém je v tom, že ten šestý převodový stupeň není o tolik delší, aby to mělo smysl...,jinými slovy--pokud porovnáváš pežotí 5ti a 6ti stupnové převodovky, mají to tak, že jednička a pětka (šestka) mají skoro totožné převodové poměry, jen u té 6ti stupnové je jeden kvalt navíc...,prostě když dáš 6Q převodovku na auto, které bylo původně 5Q, klesnou porovnatelné otáčky motoru vůči rychlosti o zanedbatelných cca 200 otáček, nebo neklesnou vůbec... něco jiného by bylo, dát do původní 5Q převodovky jiný stálý převod (delší) v diferenciálu těch je taky plno s jinými převod. poměry--jen vybrat takový, aby nebyl třeba zas moc dlouhý jenom teoretizuju--takovýma přestavbama se už nezabývám, přešlo mě to Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kibi Posted January 20, 2016 Share Posted January 20, 2016 díky za info, v tom případě něco řešit tímhle směrem je cesta do neznáma...a popravdě investovat čas a peníze do výsledku který nemusí fungovat, nebo bude polovičatej je nesmysl ono ve výsledku by taky záleželo, jaká by vůbec byla návratnost investice vs úspora spotřeby.....to by asi u 10+ letejch aut bylo nesmyslný Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KingSpade Posted January 20, 2016 Author Share Posted January 20, 2016 Taky díky za rozsáhlé info a přesvědčení že je to zbytečné;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tony Stark Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Přesně tak, řešil jsem to taky, dokonce i u miného vozu Xsara N1 a ve finále to nemělo smysl, překopávat celou skřín (převodovku) je práce tak na den a stejně výsledek nebude nic moc. Kašli na to, benzín je super agregát a když to spojím s 2.0i tak ten požitek, kdy šlápneš a kde jakému troubovi v TDI čmoudu ujedeš v mrku oka za to stojí. A spotřebu neřeš Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KingSpade Posted January 23, 2016 Author Share Posted January 23, 2016 Spotřebu neřeším, těch 8 litrů v zimě je celkem v pohodě...spíše jde o dálniční rychlost kdy otáčky vozu jsou celkem vysoké...ale naštěstí na dálnicích nejezdím a tu chvilku co třeba jedu rychleji tak vydržím Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
307rg Posted January 23, 2016 Share Posted January 23, 2016 no tak keď nejazdíš veľmi dialnice tak nemáš čo riešiť, osobne som ľutoval, že nemám diesel iba v období keď som jazdil diaľnice, ale cca 1500 až 2600km na jazdu, to už fakt nebolo zábavné, teraz som rád, že mám ten benzín ... a na vysoké otáčky sú benzínové motory stavané, toho by som sa nebál (samozrejme po zahriatí motora) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moral3z Posted March 3, 2021 Share Posted March 3, 2021 Využiju toho vlákna. Nedokázal jsem najít, zda je možné na mou 307 2.0i (RFN), převodovka 20dm37, napasovat jakoukoli převodovku z 2.0i. Nedaří se mi sehnat přímo s tím označením za rozumný peníz... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozzy56 Posted March 3, 2021 Share Posted March 3, 2021 myslím, že Ferry má nějaké tabulky převodovek, kam která může jít Moral3z 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts