distrupter Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 ahoj kluci, potrebuji zkusenost nekoho kdo si podobnym procesem uz prosel. Prodal jsem auto HDI auto se jevilo v dobe prodeje jako vporadku a novy majitel spokojene odjel a dle jeho slov najel asi 500km. Potom mi zavolal ze je auto v servisu s vadnym vstrikovacem. Zatim je vstrik v diesel servisu. Auto ma "najeto" minimalne 250 000. stare je 16 let. Ve smlouve nemam vyslovne zadne zaruky naopak mam tam napsano ze motor odpovida stavu najetych km a stari auta. stejne tak karoserie atd... Logicky auto zpatky nechci. Nevim co bych snim delal. Penize z prodeje jsem uz vyuzil jinde.Ma kupujici narok na nejake kompenzace? Muj selsky rozum rika ze ma proste smulu. Chapu ze je to k vzteku ale to je proste riziko hodne ojetych aut. Mate nejake zkusenosti? Podotykam ze jsem o zavade nevedel a pokud bych vedel tak bych auto nikdy neprodal. Auto normalne fungovalo a dokonce jsem v kupujicim mel zhruba 10km dlouhou testovaci jizdu. Nejsem hajzl na druhou stranu nechci byt blbej a nechat si od kupujiciho srat na hlavu. Koupil jsem uz hodne aut a zadne z nich nebylo bez investic. Tak to proste je. diky za reakce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vasekwalenta Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 Ahoj tohle jsem resil cca 5let zpet...prodal jsem auto a za tyden po najezdu asi 1000km ho chtel vratit zpet neco tam bylo uz nevim co.byla sepsana pri prodeji smlouva a zadnou zaruku jsem mu nedal...auto pred koupi projel a souhlasil...nevzal jsem ho zpet a poslal ho do .....a nic nezmohl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
straki007 Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 Tak se tesim na reakce...... Za mne. Obcansky zakonik rika jasne.Precti si ho. Taky jsem prodal auto a penize jsem si pul roku proste nechal (ikdyz jsme cenove urcite jinde).Panovi se ulomil drzak serva ktery proste ulomit nejde.Ale ulomil se.Proste opotrebenim.Auto jsem si pritahl a panovi to zdarma opravil - vymenil. Pokud nechces mit problemy tak mu sezen vstrik a hotovo. A prvni nazor. Samozrejme cesky narod. Ano posli ho taky do prde..le.Ale pokud pan bude co by jen trocha chytry tak s tebou vybehne. Samozrejme ale na druhou stranu , toto neni duvod na vraceni penez a vraceni auta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vasekwalenta Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 Straki...byl to znamej neboli mene znamej hajzl z prace a ja ho neznal...a pry to takhle zkousel u vice lidi...ale zajimave je ze auto jezdilo bez opravy cca dva roky... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P607Olda Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 ze je auto v servisu s vadnym vstrikovacem Nejsem právník, ale měl tě kontaktovat když se závada projevila a společně jste měli vybrat servis, na kterém se shodnete. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MilanF1 Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 Co mu to dělalo, že hned musely vstřiky ven? Ten tvůj motor měl před 10 dny lepší zvuk jak ten můj, takže nevím, že by se tam něco vysypalo jen tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oddie Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 (edited) Jednomu smradovi jsem před lety nadělil zpátky namaskovanou potkaninu, co sice na zkušební jízdě vypadala OK, ale bylo to zprasené tak, že jsem na to přišel hned po dojezdu domů. Tehdy jsem mu prostě oznámil, že si to vezme zpátky a navalí prachy, a neodvážil se ani ceknout. Na druhou stranu jsem zde na klubu prodal jiné auto, a pán přišel za půl roku s tím, že mu vyletělo těsnění pod hlavou, a že teda nic moc kšeft. Auto bylo prodáno s formulací "jak stojí a leží", tedy bez jakékoliv záruky, nicméně ne z důvodu maskování závad. Vím, že s autem jezdil jeho otec a najel minimum, takže to těsnění zřejmě bylo načaté. Zeptal jsem se ho, jak to chce řešit, řekl si o určitou částku, resp. rozmezí, dostal tu horní hranici - ta spodní podle mě byla na opravu jako kompenzace málo. Takže asi tak. Osobně KUPUJU auta s touto formulací, a prodávajícímu tak dávám záruku, že už o tom autě neuslyší, ani kdyby se mi rozsypalo hned za rohem. Ale musí tomu odpovídat cena. A je na každém, jestli prodá za tento výkup s jistotou, nebo jestli chce maximum peněz, ale držet zákonnou záruku a riskovat, že za ním nový majitel s něčím přijde. EDIT: ještě vlastně jednu reklamaci jsem měl, taky tady na klubu, prodal jsem auto a asi po týdnu mi majitel volal, že mu z toho kape olej, a že mu v servisu řekli, že gufera na klice, převodovka ven a kdesi cosi celkem asi za 10tis. Tak jsem si to nechal přivézt zpátky a opravil to sám, bylo jen špatné těsnění víka ventilů, že to nebudou gufera na klice jsem si tehdy byl jistý... Edited January 12, 2016 by oddie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krtek 2 Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 (edited) tiez si myslim ze mal prist za nim a snazit sa mu auto vratit popripade ina dohoda a nie sup do servisu tam pomenia pol auta a co? ja by sa mu vykaslal na hlavu nekomunikoval to s nim a teraz si ide uplatnit zlavu bohvie aku velku nech si to dokazuje pripadne na sude toto su len moje dojmy ale urcite by som hladal pravne poradenstvo oboznamit sa z moznostami a mam dojem, oprav ma ak sa mylim ze auto v poho jazdilo len nejaky mudrlant v servise mu povedal ze jeden vstrek ma horsiu korekciu a sup podme ho vymenit Edited January 12, 2016 by krtek 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Péťa Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 Nejhorší co může být je nekomunikovat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myšut Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 (edited) kupující si chtěl potvrdit závadu a dojít s papírem ...přece nepříjde jen tak ,že tamto hento....v tom nic špatného nevidím. Jaký servis zvolil,nikdo zpátky neveme. Logicky by se mohl obrátil na autorizovaný servis. Bohužel je zde už výše zmiňovaný občanský zákoník a ten je závazný.Teď se dá jen vycházet ze smlouvy a platných ustanovení.To ,co ve smlouvě není ,se teď logicky bude honit zpětně . Otázka je ,proč sis nenechal smlouvu někým erudovaným sepsat....teď máš na krku kupujícího. Ke stažení jsou vzory na netu nebo se to dá tak ošetřit ,že je kupující mimo mísu ....stav jsem si přebral , s tím a tím ,se vším souhlasím,vše jsem viděl seznámil jsem se ,dodatky ke skrytým závadám , transfer peněz, kupuju bez záruky jako použité....atd když už platím skoro 20 tis za školu zaměření právo a je to tam samý mgr..,koncipient, stačilo se zeptat. Edited January 12, 2016 by myšut Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P607Olda Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 Když se tedy budeme bavit pragmaticky, tedy jaká jsou reálná řešení situace: Čisté řešení by bylo vrátit peníze a on vrátí auto i s původním vstřikem. Servis ať si zaplatí on - měl přijít reklamovat závadu k prodávajícímu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krtek 2 Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 (edited) ano nekomunikovat je najhorsie lebo jedneho dna mu moze domov prist platobný rozkaz zo sudu a bude vymalovane a potom bud zaplati alebo sa pojdu sudit ak sa odvola Edited January 12, 2016 by krtek 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vena garážmistr Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 Oldo ale jak píše tak tohle nejčistější řešení je asi dost nereálné když tazatel píše že prachy použil jinde. Asi to chce s novým majitelem probrat, řekl bych takovým způsobem aby pochopil že teda jako sr.t na hlavu si nenecháš ale že jseš ochotnej k nějaký dohodě. Tak mě napadá když MilanF1 tvrdí že ten motor měl před deseti dny zdravý zvuk co mu říct že auto bylo před prodejem v servisu na diagnostice a tudíž je dost nereálné aby se tak rychle na autě vstřikovač pokazil. Samozřejmě že vše se bude odvíjet od toho s čím nový majitel dojde ze servisu co za závadu na tom vstřikovači diagnostikoval servis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P607Olda Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 (edited) Už jsme se tady bavili o tom, že je třeba mít finanční rezervu. I kdyby si ty chybějící peníze měl půjčit od rodičů (jmenovitě od rodičů, nikoli jinde). Když už ho tak vychovali, že jede na doraz, tak ať pomůžou. Ale nevadí, pište konkretní návrhy, co udělat, jak se zachovat. Je tady někdo, kdo by otestoval to auto? Nebo doporučíte nějaký důvěryhodný servis? Edited January 12, 2016 by P607Olda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pe.Tr Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 Rekni mu ze nemuzes za to jakou naftu tankuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
distrupter Posted January 12, 2016 Author Share Posted January 12, 2016 (edited) Takze pokud to chapu dobre zalezi jen na tom jak se k tomu jako clovek postavim. Z pravniho hlediska napadnutelny nejsem. Auto si brat zpatky nemusim a na servis muzu z dobre vule maximalne prispet. Je to tak? Edited January 12, 2016 by distrupter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oddie Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 Přesněji by se mohl vyjádřit Veverka nebo jiný právník, ale už na prosté vygooglení NOZ a důkazního břemena se najde toto: Pokud se na zboží objeví do 6 měsíců vada, musí nově prokázat prodávající, že za vadu nenese odpovědnost. Jednou z novinek, která ale platí, je přenesení důkazního břemene k prokázání vzniku vady na prodávajícího. Vady, které se projeví do šesti měsíců od převzetí, se považují za existující již při převzetí. Prodávající má ale možnost tuto domněnku vyvrátit a z odpovědnosti se tak vyvinit. Tolik k tomu posílání kupujícího do pr... a podobným nápadům. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pe.Tr Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 No z pravniho hlediska pokud neni ve smlouve uvedeno bere tak jak lezi a stoji, rucis za auto dva roky od prodeje... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek Hurvajz Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 Zpět bych ho nebral, muže být pulka věcí vyměněnejch, nikdy neviš, lidi jsou divný. To je druha stranka věci, třeba hledá jen zaminku jak ziskat slevu, či vracení auta který se mu buhví proč přestalo libit, třeba jen proto že mu Franta od vedle řekl že to bylo drahý, a nebo že mají vstřiky divnej zvuk aby si to nechal v servise proklepnout, no a servis čuchá penize za repas..........................atd Asi bych kalkuloval s tím že cena odpovidala opotřebení auta a navrhnul nějakou dohodu, pokud bude kupujíci ochotný se domluvit Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charlie 1 Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 ano nekomunikovat je najhorsie lebo jedneho dna mu moze domov prist platobný rozkaz zo sudu a bude vymalovane a potom bud zaplati alebo sa pojdu sudit ak sa odvola ten platební rozkaz přijde až po soudu a tam by horko těžko dokazoval,bylo by to soudního znalce a bylo by to na dlouhý lokte.... zas bych z toho nedělal nějakou vědu!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts