Dave_k Posted January 8, 2016 Share Posted January 8, 2016 Koupil jsem 2zásuvku ve tvaru který by se mi hodila (zásuvky zrcadlově k sobě), jenže po rozdělání jsem zjistil, že uvnitř je na jedné zásuvce fáze na opačné straně. viz. obrázek Tak by mě zajímalo, jestli to je přípustné vůči normám a jestli by to případně nemělo špatnej vliv na spotřebič (pračka, sušička)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kveton Posted January 8, 2016 Share Posted January 8, 2016 to je dobrá prasárna, to bych si domu nedal. Ta natočená by ti nestačila? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Péťa Posted January 8, 2016 Share Posted January 8, 2016 Staré rozdvojky také měly na jedné straně fázi napravo. Byla na to výjimka z normy. Ale dnes už to být nesmí. Ta zásuvka je unikát, takovou chci, ukazoval bych ji na pouti. Kde jsi ji koupil? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dave_k Posted January 8, 2016 Author Share Posted January 8, 2016 Prodávají to v OBI. Made in PRC for OBI. Je to zabalený v blistru, takže vnitřek jsem viděl až doma po rozbalení. Šáhnul jsem po ní, že by se mi takhle postavená hodila. Asi jim to tam půjdu vrátit. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ChouLu Posted January 8, 2016 Share Posted January 8, 2016 Norma neříká zda v levo nebo v pravo, ale v celém objektu stejně Osobně doporučuji ABB s natočenou zásuvkou Nemohu si je vynachválit cena vcelku lidová Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
valenta.ivan Posted January 9, 2016 Share Posted January 9, 2016 Niekedy bolo ,že keď je kolík zásuvky hore fáza je vľavo,a keď je kolík zásuvky dole fáza je vpravo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punkac Posted January 9, 2016 Share Posted January 9, 2016 Asi bych informoval ČOI, co to v tom OBI prodávají za hnus. Jak psal Choulák, ta zásuvka popírá veškeré zvyklosti i normy. Kup natočený ABB a máš klid a tohle jim vrať. Valenta.ivan: A co když je na jednom kusu plechu kolík nahoře i dole zároveň? Jak se zachová podmínka, že fáze má být vždy na jedné straně v celém objektu bez vyjímky? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
valenta.ivan Posted January 9, 2016 Share Posted January 9, 2016 To o objekte je správne a myslel som jedno zásuvku.U tejto dvoj zásuvky je to zlé. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FrantaCV Posted January 9, 2016 Share Posted January 9, 2016 (edited) Je třeba něco vědět způsobu rozvodů. Tato zásuvka je zcela v pořádku, ale je určená pouze pro rozvody TNS tedy tří drátové kde vodiče PE (Pracovní) a N (Ochranný) jsou oddělené. U takto provedeného rozvodu je lhostejné zda fáze je na levé nebo pravé straně. Konstrukce spotřebičů s plochou vidlicí vylučuje kontakt s živou nebo neživou, ale vodivou částí a spotřebiče s klasickou vidlicí (s ochranným kolíkem/dutinkou) mají vždy tří žilový připojovací kabel sukostřeným ochranným vodičem - tedy PE. Pokud tu vyfocenou zásuvku připojíš do rozvodu TNC, koleduješ si o úraz el proudem a dá se předpokládat, že některé spotřebiče Ti prostě budou vyhazovat pojistky (jističe). P.S. Zásuvka je plně v souladu s normou ČSN 33 2000 Edited January 9, 2016 by FrantaCV Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dave_k Posted January 9, 2016 Author Share Posted January 9, 2016 (edited) Rozvody jsou 6 let staré, 3žilové. Zásuvka přijde do koupelny (zóna 3) a pro ten okruh je i proudový chránič. Zásuvku jsem bral prostě podle tvaru, který by mi víc vyhovoval. Kdyby nebyla ta, vzal bych tu pootočenou. Samozřejmě žádné certifikační znaky CE nebo GS neobsahuje. To mi připomíná historku od bráchy, když se na to někde ptal, tak dostal odpověď "Pán přijít zítra, všechno budé" Potažmo, je možný u nás tenhle typ zásuvky, kde je možné vlastně tu vidlici s ochranou zasunout taky obráceně? Edited January 9, 2016 by Dave_k Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dano406 Posted January 9, 2016 Share Posted January 9, 2016 To je SCHUKO,či jak se tomu nadává a používají to němci. Stejný případ jen v bledě modrém. Kdybych si to pořídil tak do toho bodu cpát jen plochou dvou žilovou vidlici ,bo mám ještě rozvod dvoudrátově. Zajdi to vrátit do obi,šáhni o něco dál do regálu a vem tu od ABB. Připlatíš cca kilo a budeš spokojený. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FrantaCV Posted January 9, 2016 Share Posted January 9, 2016 1) Pokud máš skutečně 3-žilový rozvod, tak tuhle zásuvku můžeš normálně použít. A s tím proudovým chráničem? Je otázka jaké má "Vybavovací" parametry - ani chránič Tě nemusí ochránit, pokud je špatně zvolen. 2) Ke každému produktu je povinen prodejce doložit certifikát a obzvlášť u takovýchto. Pokud Ti ho prodejce není schopen doložit, tak mu to hoď na hlavu. A jak už tady někdo psal - je zralý na kontrolu ČOI. Pro ilustraci jak psal Dano: http://www.elektrotechnika-shop.cz/5513a-c02357-c-zasuvka-dvojnas-s-natocdutinou-2x2p-pe-16a-250vac-s-clonkami-bezsroubsv---barva-slonova-kost---tango Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozzy56 Posted January 9, 2016 Share Posted January 9, 2016 chlapi, nechci vás na.rat, ale člověk aby pomalu na ty ,,elektro'' linky vůbec neklikal , předpokládám, že tu odpovídají ti, co elektrice dobře rozumí, ale co příspěvek, to jiná ves...,aby se v tom čert vyznal ,osobně elektrice nic moc nerozumím, ale vyměnit zásuvku v bytě, vyrobit prodlužovačku 220V, zapojit zásuvku/zástrčku 380V na chatě svedu podle předpisů, na které straně je fáze měřím vždy... (ze zkušeností) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FrantaCV Posted January 9, 2016 Share Posted January 9, 2016 ozzy - pokud se budeš držet původní normy ČSN 34 1010 - nic tím nezkazíš = fáze nalevo, nula + ochrana napravo. Doba poněkud postoupila a také podmínky a způsoby zapojení se změnily. Potíž je v tom, že je tady tak 50% staveb, které pamatují T.G.Masaryka a je třeba to nějak skloubit. Existují tedy rozvody v normě TNC (staré) TNS (nové) a TNCS (kombinované) a pokud v téhle džungli chceš něco tvořit, tak opravdu musíš vědět co děláš jinak Tě to taky může zabít, v lepším případě Ti jen shoří střecha nad hlavou - příkladů se najde dost. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Havlicek.Lukas Posted January 9, 2016 Share Posted January 9, 2016 Norma neříká zda v levo nebo v pravo, ale v celém objektu stejně Osobně doporučuji ABB s natočenou zásuvkou Nemohu si je vynachválit cena vcelku lidová ja ted koukal na video nejake studovaneho cloveka a a ten rikal ze dnes uz muze byt faze kdekoliv ze je to stejne jedno ze se pouzivaji bud 2 vidlice nebo to je nejak oddeleno osobne bych si tuhle zasuvku taky neporidil Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakubkoSK Posted January 9, 2016 Share Posted January 9, 2016 Ja by som to nekupoval pretože aj keď mám doma TN-S a prakticky by sa nemalo stať v takom prípade nič tak by sa mi to zapojenie voči zvyšku domu vôbec nepáčilo a kupil by som naklonenú hornú napr. od ABB Inu. u nás na Slovensku toto nikde nevidel myslim že sa to tu nedá predávať. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dave_k Posted January 9, 2016 Author Share Posted January 9, 2016 Já bych asi taky nekoupil, kdybych věděl jak je to uvnitř zapojený, ale když už to mám doma tak se ptám zkušenějších jestli si s tím mám dělat starost a vrátit to. A je to i pro ostatní na co vše se dá v obchodech narazit. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakubkoSK Posted January 9, 2016 Share Posted January 9, 2016 Pozri na kvalitu jadra tej zásuvky podľa mňa je to šmejd. Ja kupujem v poslednej dobe len Legrand pretože zásuvky majú mosadzné kolíky a pevnejšiu konštrukciu a vypinače majú všetky druhy a to dosť kvalitne odolne voči UV žiareniu a deťom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punkac Posted January 9, 2016 Share Posted January 9, 2016 Reziduální proud chrániče je většinou 30mA - stačí si změřit napětí obyčejnou vadaskou a už toto způsobí vybavení chrániče v nemocnicích se používají i chrániče citlivější K této dvoj noname zásuvce nemám důvěru, jak někdo psal, že je to německý model. Tomu se mi moc věřit nechce, protože popírá i to co sem z Němecek přišlo a to je to, co psal ChouLu o tom, že je jedno na jaké straně je fáze, ale v celém objektu musí být na stejné. Spíš Polsko nebo Čína. Vhodný někam do Ruska, kde mají ještě třídu ochrany 0 Dále platí, že když je někde TN-C mohu udělat TN-S, ale dále na "trati" už nikdy nesmím N a PE spojit Být revizák, tak na tuhle zásuvku prostě revizi nedám Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dano406 Posted January 9, 2016 Share Posted January 9, 2016 SCHUKO (německé zkratkové slovo Schuko – Schutzkontakt), jestli jsem to dobře pochopil tak je to eu zásuvka, podle normy DIN. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts