Jump to content

PC nechce bootovat z DVD

lape

Recommended Posts

Zdravím.Mám tady svoje staré PC co jsem dal ségře.Volala,že nenabíhá,takže jsem tam zajel a věc se má tak,že po zapnutí naskočí logo Win XP,chvilku rachotí v HDD a pak se comp resetuje a vyskočí hláška o nečekaném ukončení a výběr způsobů spuštění,ale ať vyberu cokoliv,tak nenaběhne.Ani nouzový režim,ani poslední známá konfigurace,prostě nic,takže jsem chtěl udělat čistou instalaci win,jenže i když v BIOSu přepnu bootování z DVD mechaniky,tak to jede z HDD,když HDD úplně zakážu a nechám jen mechaniku,tak to vypisuje at změním zdroj boot,nebo vložím boot medium,ale vím,že to DVD je boot.Používal jsem ho nesčetněkrát,nehledě na to že tady mám jak XP tak 7 a nereaguje to ani na jedno.Zkoušel jsem i jinou mechaniku a nic.Neví někdo jak se tím prokousat a dostat se k čisté instalaci?

Pri boote z DVD na niektorých mechanikách treba stlačiť kláves keď je na obrazovke hláška, ktorá tam je pár sekúnd. Hláška ale nemusí byť vidieť ak sa hneď po boote ešte nezosynchronizoval obraz na monitore. Ďalšia vec ma napadá, či ide skutočne o DVD a nie CD mechaniku a či nemá problém s čítaním napálených DVD (teda ak to nie je originál).

Obě dvě zkoušené mechaniky jsou DVD.Obě dvě jsou funkční.Problém s DVD nemají.Třeba v comaderu se bez problémů obsah DVD zobrazí .O hlášce vím.Boot jsem dělal nesčetněkrát.Měla by tam být hláška Stiskněte libovolnou klávesu pro instalaci win z dvd,nebo něco takového a pokud se to nezmáčkne,tak to začne valit z HDD,ale tady pokud zakážu úplně boot z HDD a nechám jen mechaniku tak naskočí,že mám vybrat jiný zdroj bootování i přesto,že je nastaven boot z mechaniky.Prostě se to chová jakoby tam mechanika nebyla.Když dám na první místo v boot mechaniku a na druhé HDD,tak to mechaniku přeskočí a hned to jede z HDD.Jinak PC se nějak rozjelo,ale nevím co to způsobilo.Vyndal jsem HDD a připojil do druhého PC abych se mrkl,jak to s ním vypadá.Pak jsem ho dal zpátky do původního PC a rozjel se CHKDS,opravil pár věcí a PC teda jede,ale bootovat z mechaniky stále nechce,prostě ignoruje jakékoliv pořadí v biosu a jede jen z HDD,takže nevím jak to budu řešit,až se to podělá úplně a bude opravdu potřeba reinstal.

Edited by lape

Někdy tyhle restarty při Bootu zpusobí jen špatný kontakt kabelu, takže odpojení a znovupřipojení to srovnalo.

Ted bych odzkoušel tu mechaniku, třeba i s uplně odpojeným diskem, muže být problem se switchem pokud je ještě na IDE kabelu. nebo připadně vyzkoušej jinou, třeba je nějaká nemocná

Jak píše Radek. Jestli je to IDE, tak u ní přehoď "jumper" na AUTO a měla by se chytit. Nebo jí v seznamu zařízení v BIOSU vidíš???

Případně bych dal do "továru" desku. Buď je tam "jumper" na vymazání paměti, nebo vyndat na chvilku baterku a celý bych to nastavil pěkně znovu :myslim

Nevím, jak moc je to relevantní, ale na jedné mojí základní desce, je skoro jedno co si nastavím v BIOSu napevno. Podstatné je spustit "Boot manager" (možná se to jmenuje nějak jinak, ale už nevím jak) a tam si vybrat z čeho se bude bootovat.

No buď jede podle seznamu, co je nastaven v biosu, nebo pokud ručně vyvoláš nabídku (nějaká klávesa F*), tak ti to dá vybrat. 

V podstatě musí být splněno několik podmínek. PC musí mít mechaniku připojenou, musí vědět, že jí má připojenou, musí být povolená a nastavená pro "bootování" a v bootovacím žebříčku musí být na místě před HDD. Pak už to musí frčet :myslim

Takže jsem se vrátil z práce a vezmu to postupně.AHCI nastaveno,na to jsem se díval hned,jak to nechtělo bootovat.Mechaniky mám dvě.Jedna je IDE druhá SATA.Fungují obě.Deska je ASUS M3A-H/HDMI.Má jen jeden IDE konektor,tam je připojen HDD.Nejdřív jsem to zkoušel s DVD mechanikou SATA,když to nešlo,tak jsem zkusil připojit IDE mechaniku a výsledek stejný.V BIOSU mechaniky vidím,ale jak už jsem psal,nastavím na prvním místě boot z mechaniky a na druhé dám HDD,tak to prostě toto nastavení ignoruje a jde rovnou na HDD.Nikdy dřív to nědělalo.Vždycky to jelo jak má,tedy první to bralo z DVD,jakbylo nastaveno v BIOSu.Zkoušel jsem boot i z flashky a nejde.Nastavím flashku na první místo a po rst comp místo bootu zamrzne na logu desky.No nic,díky za tipy.Comp jede,tak ho předám a až nastane problém,tak se t ím budu muste nějak poprat,teď už mě nebaví s tím laborovat.

Taky tady mám jeden MB, který se tvrdošíjně brání nabootování z DVD(CD) i USB flash. Evidentně má "nakopnu EPROM". Mechaniky (HDD,CD....) sice detekuje, ale ignoruje nastavené pořadí. 

Mě pomohlo použití externí USB DVD mechaniky. Jen (tedy alespoň v mojí verzi BiOSU) je nutné natavit pořadí BOOT zdroje a ještě také povolit v rozšířeném nastavení USB BOOT.

P.S. To je možná příčina toho, že Ti při pokusu o BOOT z falsh PC zamrzne - jak píšeš.

Nemá to UEFI.To je starodávná deska,ještě s klasickým BIOSem,ale zdá se mě,že položka secure boot,tam taky někde je.No teď už jsem comp odvezl,ale někdy,až se mě sem zase dostane to zkusím omrknout.

Edited by lape