Jump to content

306 WJY - nejspíš vypínací ložisko???

xbata

Recommended Posts

Zdravím, švagr jel s naší 306 a najednou problém. Líčil mi to: prostě jsem chtěl přeřadit, ve spojkovym pedálu luplo a už se nevrátil.. Ještě se mu povedlo tam vrazit kvalt a na ten dojel až domu. Měl jsem za to, že je to lanko, protože to už bylo načatý.. po výměně ale beze změny.. To "táhlo" co čimí z převodovky je volný, dá se s nim kroutit tam a zpátky a taky tahat nahoru a dolu. . Je to vypínací ložisko? Jak moc složit je jeho výměna? dokážu to s pomocníkem udělat na dvorku? Rád si všechno dělám sám.. Otec vždycky s něčím jede rádo by ke známému mechanikovi a ve finále, když člověk vidí co s tim dělal, má člověk chuť mu jít pochc..t vrata.. nejsem mechanik, ale když se ta spojka nechtěla sama vracet a ten dotyčný to vyřešil pérem (jak se spartakiádního lehátka) napnutým mezi táhlem spojky a chladičovou stěnou... Tak to už tam bylo asi něco špatně dýl, ne? Jen jde o to, jestli se teď nenapáchala další škoda a nebo je to jen to ložisko.. 

No nic.. teď teda čím to je? může být? 

vypadá to na ložisko protlačené do přítlač. talíře :myslim bude to chtít sundat poloosy, převodovku a prohlédnout...,podle popisu je to na výměnu komplet spojky, nee jen ložiska,  dá se to udělat i na dvorku (i když v této zimě nevím nevím :) ), doporučuju při opravě postupovat podle knihy Jak na to-- tam je výměna spojky popsána...

Zaprvé bych změnil servis.

Za druhé si myslím, že se ložisko rozsypalo a čeká tě výměna. A když budeš mít dole převodovku tak výměn zrovna celou spojku. Taky jsem to tak měl, akorát já ještě mohl řadit, ale ty zvuky, co se z toho linuly...

A udělám to sám? Převodovku jsem vyndaval jen na multikáře. Někdo mě strašil poloosou, ramenem a já nevim čím ještě, že musí pryč.. Ale já myslim, že kdybych si to připravil, týden se živil špenátem a vzal si k ruce kámoše se svalama, dalo by se to vytáhnout nahoru, ne?

Pardon, nevšiml jsem si toho prvního komentáře. Ty poloosy asi zní logicky, no.. Díky

Edited by xbata

Udělat se to dá na dvorku i v jednom, kór u prcka jako je 306. Akorát v zimě a s*ačkách by se mi to dělat nechtělo. Poloosa musí ven min. levá, na to je samozřejmě třeba vyháknout čep ramene z těhlice, ale nevím, co je na tom za "strašení", to jsou triviální věci. Vytahovat převodovku nahoru je zbytečné, ale jak myslíš, v tom případě budeš muset sundat celý držák. Já bych to nedělal, není důvod.