Jump to content

Jak vám to v mrazu brzdí?

ozzy56

Recommended Posts

Ja dnes musel do prace s i30 na letnich, zpatky byla legrace...jinak agresivni brzdy ma hyu standartne takže jsem musel pianko, dobry bylo ze vetsina mela vetsi strach se zimnima a brzdili mne takze jsem nebyl za kotvu. Horsi byli vyjezdy z vedlejsi kor lehce kdy se to svazovalo ale adrenalin mam rad a cas od casu neuskodi :)

Není "jedovatost" brzd náhodou v přímé úměře ke kluzným vlastnostem povrchu, po kterém zrovinka uháníš??

nene, tady sice mrzne, ale na silnicích je celkem sucho, jinak si opravdu myslím, že v mrazu jsou brzdy jedovatější :roker , nějaké ty zkušenosti s různýma autama za ty roky ježdění mám, taky s brzdama vzduchovýma a hydraulickýma, kde není v tomto rozdílu, takže moje vysvětlení je spíše ve změně brzdných vlastností brzdového obložení za mrazu :myslim , v době, kdy jsem jezdil jako profesionál jsme to probírali s kolegama a většina přisvědčila, že brzdy jsou fakt jedovatější...,včera jsem si na to vzpomněl a proto dal dotaz i tady, co si o tom myslíte a zda máte popřípadě vysvětlení  :) 

A jak tady funguje fyzika?

Čím více horké až žhavé brzdy jsou, tak rychleji vadnou v účinnosti a když jsou ledově chladné tak tření jenž vzniká mezi kotoučem a deskama je silnější/hrubší.

A už jsem zažil maníky co do aut s ABS+ESP dávali obyčejnou brzdovku než jaká by tam měla být.

Edited by Tony Stark

Já vám nevím, nepozoruji, že by to brzdilo ostřeji. Já mám celoročně brzdy studené, takže efekt přehřátí neznám. Spíše jen nyní po městě častěji šlapu na brzdu, abych vyzkoušel kluznost povrchu v zájmu bezpečnosti provozu.

Já si hlavně, když napadne nějakej ten sníh, dávám bacha, aby se mi moc nenalepil na boty, protože po těch mých hliníkových pedálech či z čeho to je, to pak hrozně klouže  :grr  :roll , jinak se mi ani nezdá, že by to brzdilo jinak, já su spíš v zimě na ty brzdy víc opatrná a brzdím raději dopředu a málo, než abych po nich skákala, co to dá :aut

No já včíra skákal jak to šlo, bo tem vocas v tom bavoru na vedlejší si my myslel, že xDrive za něj bude i brzdit. Toho co jel ve vedlejším pruhu minul snad o 10cm, kdyby ho trefil, tak ho to prsklo do mě. Takhle doklouzal doprostřed křižovatky, a možná měl i plný kalhoty...