Jump to content

206 - správná funkce ESP

Ducatista

Recommended Posts

potřebuju radu, dnes při jízdě po zmrzlé silnici jsem si několikrát všimnul, že na dvojku při prudším přidání se mi protáčí kola, ale ESP se nerozbliká a nepřibrzdí je. Přitom na palubce kontrolka chybné funkce nesvítí, ani na displeji to nic nepíše, DIAG mi ukázala že krom nějaké prkotiny u autorádia je auto absolutně čisté a bez chyb. Funguje nebo nefunguje mi teda ESP?

U Coupe totiž při snaze proklouznutí kol se rozbliká kontrolka a kola se neprotočí. Myslel jsem, že ESP je automaticky i kontrola prokluzu.

Díky

Pokud se roztočí obě stejně, tak ASR nezabere. Zkus to s jedním kolem na ledě a druhým na asfaltu.

Krom toho, nejsem si jist, zda u toho blikne kontrolka. U nás se to projevuje jen tím, že náš kopec vyjedem s jistotou, a rozdíl od minulých aut, kdy se kola častěji protáčela a bylo to umění. (Porovnávám 5 let s ASR u manželky i mne s předchozími cca 10 lety).

Edited by P607Olda

no ještě jednu zajímavou věc jsem zjistil - když jsem mačkal pod volantem tlačítko ESP, tak to vůbec nijak nereagovalo... :myslim

přitom ESP v autě určitě je, potvrzeno i servisákem (mladým Nečasem) viz. tohle téma http://www.peugeot-club.com/topic/90547-206-16-hdi-cvaknuti-a-kopnuti-do-plynovyho-pedalu-vyreseno/?hl=kopnut%C3%AD

Já jsem si s tím taky "hrál" když napadlo.. já teda u 407 když přidal plyn, tak to klouzlo a pak to vždy jakoby udusily brzdy nebo elektronika.. ale primární funkce ESP je zvládnutí smyku v zatáčce například.. když se ti auto utrhne.. tim bych začal.. najít nějakej plac se sněhem a volantem to jakoby poslat do smyku a sledovat jestli to auto samo srovná.. je to i citelné, jak kola různě brzděj.. Ten prokluz je spíš ASR.. Je možný že 407 na displayi zabliká ESP ikdyž jde o ASR a na 206 ho nemáš.. 

Edited by xbata

volal jsem do Peugeotu a bylo mi řečeno, že 90% aut který mají ESP mají i ASR, ale že je možné, že moje kára je v těch 10%, který ASR nemají. Nicméně je prej divný a nejspíš špatně, když se mi po zapnutí/vypnutí nerozsvítí/nezhasne tlačítko ESP, kterým by se funkce měla dát zapnout/vypnout.  Tak fakt nevím :myslim

S tím já neporadím.. Jediné, co vím, že za jízdy to občas vypnout nejde.. chce to aby auto stálo.. U mě na 407 to vypnout jde, ale člověk to musí chvíli mačkat než se to povede.. možná mi to už taky blbne.. Každopádně zkusil bych to s tím smykem.. pak poznáš, jestli ti ESP funguje.. P.S. neni možný, že je jen prasklá pojistka od ESP/ASR? Určitě se k tomu nějaká pojí.. 

podíval jsem se do SB a tam je tohle, tzn. to chápu tak, že opravdu to auto má ESP, ale nemá ASR:

PROTIBLOKOVACÍ SYSTÉM ABS - PROTIBLOKOVACÍ SYSTÉM KOL ABS

ŘÍZENÍ - POSILOVAČ ŘÍZENÍ BEZ PROMĚN ÚČINKU

PŘEDNÍ ZKRUTNÝ STABILIZÁTOR - ZKRUT TYČ PŘED PRŮM 22

HLAVNÍ BRZDA - ELEKTRONICKÉ ROZDĚLENÍ BRZ TLAKU

BRZDA TYP - PŘED KOTOUČE S CHL DRÁŽKAMI/ZAD KOTOUČE

ODPRUŽENÍ / ZAVĚŠENÍ - NORMÁLNÍ PÉROVÁNÍ

DYNAMICKÉ ŘÍZENÍ STABILITY - SE SYSTÉMEM ESP

PŘIDRUŽENÁ VARIANTA BRZDOVÉHO SYSTÉMU ABS - TEVES MK60

ŘÍZENÍ (FUNKCE) - ELEKTROHYDRAULICKÉ ŘÍZENÍ S POSILOVAČEM

PEDÁLOVÉ ÚSTROJÍ (TYP) - HLINÍKOVÉ PEDÁLY

Ještě jsem se podíval do rozkresleného schémata a tam se tlačítko pod volantem jmenuje PŘEPÍNAČ ESP - tzn. dá se vůbec to ESP vypnout? Proč ale to tlačítko nic nedělá a auto na to nijak nereaguje, to mi není jasný.

Edited by Ducatista

Pokud nemáš ASR, tak při přidání do kopce se Ti ESP nerozbliká a ani auto nijak reagovat nebude. Být tebou, zajel bych na větší prázdné zasněžené parkoviště, pokusil se uvést auto do smyku. Třeba i cuknutím za ručku. Jestli ESP funduje poznáš. V kolech bude chrupat a auto nepůjde do smyku. Pak zmáčknout tlačítko a pokus opakovat. Tak poznáš, jestli ESP funguje, a jestli funguje i po zmáčknutí tlačítka. Pokud je chyba v tlačítku, kontrolce, nebo jinde, by z tohoto pokusu mělo jít vyvodit.

Takhle bych postupoval já.

U mě,

Při prudkém rozjezdu blikne ESP mezi budíky bez nějakého citelného omezení.

Při zklouznutí na sněhu svítí ESP mezi budíky, je citět jak šahá na brzdy.

Při jízde na sněhu do kopce při ztrátě adheze ESP mezi budíky, ztráta výkonu motoru než se chytnou kola.

Vypnuté EPS - při překročení 50km/h se zapne.

ASR bych zkusil tak, že najdu zamrzlou kaluž, postavím se jedním kolem na kaluž a druhým na asfalt a zkusím akceleraci, na větší plyn. Pokjud tam ASR není, tak se kolo značně protočí a auto se v podstatě nepohne, pokud tam ASR je, tak se rozjede skoro normálně.

Edited by P607Olda

Asr by mal fungovat nanakomkolvek povrchu,myslim trava,blato,strk.staci teda pridat viac plynu pri rozbehu,a mal by si citit ako presmykovanie,tak zabrzdenie ASR.

Asr bola ako mimoriadna vybava, a ci v 206 vobec boli, nedal by som ruku do ohna.

Edited by mmartinkovic

ASR je cítit při prokluzu kol i na suchém asfaltu. Teď jak je nasměženo tak mi v kopcích zasahuje každou chvíli - u nás na vesnici se prudký kopec jen protahuje.

ESP jsem si vyzkoušel ve dvoře firmy, je tu jen ujetý sníh, stačí volantem auto rozhodit a už je slyšet že zasahuje, zrovna tak když to pošlu do hodin ručkou.

Včera jsem měl telefonát kvůli zadní nápravě s mladým Nečasem v Peugeotu Zábřeh, což jsou pro mě jedni z nejlepších lidí na Peugeoty. Při té příležitosti jsem se ho krátce poptal i na to moje ESP, říkal že 206tek s ESP je strašně málo a že je klidně možný, že to ESP má, ale ASR ne (kola mi kdykoli hrabou). K tomu tlačítku pod volantem mi řekl, že už se setkali s auty, kde tlačítko bylo, ale funkce ESP se stejně vypnout nedala, protože byla natvrdo nastavená v řídící jednotce, tzn. že tlačítko bylo vlastně falešný.

Dnes ráno malinko nasněžilo, tak jsem zajel na parkoviště k Hypernově a začal tam jezdit, abych to teda vyzkoušel. Parkoviště není moc velký, jsou tam ostrůvky a pár zaparkovaných aut, tak jsem tam nějak extra velký smyky dělat nemohl. Nicméně auto prakticky nejde dostat do smyku (jsou tam široký 205mm gumy), když jsem to zkoušel přes ručku anebo prudkým trhnutím volantu, tak se zepředu jakoby z palubky ozvalo takový zvláštní vrnění nebo bzučení, buď přerušovaný, nebo souvislý, přesně podle toho, jak dlouho jsem cítil že kola ujížděly bez adheze. Tak nevím, jestli to teda bylo zasahující ESP, nebo třeba servo...?  Zvláštní ale je, že ta kontrolka ESP se na palubce nerozblikala, znovu jsem zkoušel mačkat tlačítko ESP pod volantem a to je jakoby úplně mrtvý, nic nedělá. Přitom podle manuálu by kontrolka měla být vlevo vedle palivoměru. Tak jsem z toho jelen.

Ked si volal s p. Necasem,preco si si rovno nedal overit Vin,aby ti presne povedal co tam mas?

Je pravda ze stabilne auto tazko dostanes do smyku,a este na malom priestore.

Na mojom mam ESP,a podarilo sa mi ho dostat do smzku tak 4x.a to jazdim kopcovym terenom kazdy den.

Ale auto mam nedotacave,preto jenproblem za beznej premavky spravit pokusy.ale Esp sa zaplo a auto stabilizovalo.

To hrcanie mohlo byt len suchanie pneu do smeru mimo smer.