Ducatista Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 potřebuju radu, dnes při jízdě po zmrzlé silnici jsem si několikrát všimnul, že na dvojku při prudším přidání se mi protáčí kola, ale ESP se nerozbliká a nepřibrzdí je. Přitom na palubce kontrolka chybné funkce nesvítí, ani na displeji to nic nepíše, DIAG mi ukázala že krom nějaké prkotiny u autorádia je auto absolutně čisté a bez chyb. Funguje nebo nefunguje mi teda ESP? U Coupe totiž při snaze proklouznutí kol se rozbliká kontrolka a kola se neprotočí. Myslel jsem, že ESP je automaticky i kontrola prokluzu. Díky Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P607Olda Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 (edited) Pokud se roztočí obě stejně, tak ASR nezabere. Zkus to s jedním kolem na ledě a druhým na asfaltu. Krom toho, nejsem si jist, zda u toho blikne kontrolka. U nás se to projevuje jen tím, že náš kopec vyjedem s jistotou, a rozdíl od minulých aut, kdy se kola častěji protáčela a bylo to umění. (Porovnávám 5 let s ASR u manželky i mne s předchozími cca 10 lety). Edited January 3, 2016 by P607Olda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ducatista Posted January 3, 2016 Author Share Posted January 3, 2016 no ještě jednu zajímavou věc jsem zjistil - když jsem mačkal pod volantem tlačítko ESP, tak to vůbec nijak nereagovalo... přitom ESP v autě určitě je, potvrzeno i servisákem (mladým Nečasem) viz. tohle téma http://www.peugeot-club.com/topic/90547-206-16-hdi-cvaknuti-a-kopnuti-do-plynovyho-pedalu-vyreseno/?hl=kopnut%C3%AD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xbata Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 (edited) Já jsem si s tím taky "hrál" když napadlo.. já teda u 407 když přidal plyn, tak to klouzlo a pak to vždy jakoby udusily brzdy nebo elektronika.. ale primární funkce ESP je zvládnutí smyku v zatáčce například.. když se ti auto utrhne.. tim bych začal.. najít nějakej plac se sněhem a volantem to jakoby poslat do smyku a sledovat jestli to auto samo srovná.. je to i citelné, jak kola různě brzděj.. Ten prokluz je spíš ASR.. Je možný že 407 na displayi zabliká ESP ikdyž jde o ASR a na 206 ho nemáš.. Edited January 3, 2016 by xbata Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aluška Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Mně se občas na mokru stává, že mi hrabou kola, když na to trochu víc šlápnu v prudkým kopcu, to je OK? Jsem myslela, že by to dělat nemělo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ducatista Posted January 4, 2016 Author Share Posted January 4, 2016 volal jsem do Peugeotu a bylo mi řečeno, že 90% aut který mají ESP mají i ASR, ale že je možné, že moje kára je v těch 10%, který ASR nemají. Nicméně je prej divný a nejspíš špatně, když se mi po zapnutí/vypnutí nerozsvítí/nezhasne tlačítko ESP, kterým by se funkce měla dát zapnout/vypnout. Tak fakt nevím Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xbata Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 S tím já neporadím.. Jediné, co vím, že za jízdy to občas vypnout nejde.. chce to aby auto stálo.. U mě na 407 to vypnout jde, ale člověk to musí chvíli mačkat než se to povede.. možná mi to už taky blbne.. Každopádně zkusil bych to s tím smykem.. pak poznáš, jestli ti ESP funguje.. P.S. neni možný, že je jen prasklá pojistka od ESP/ASR? Určitě se k tomu nějaká pojí.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmartinkovic Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 Esp sa da vypnut,do rychlosti 30km/h.myslim Asr pokial ho nemas vyslovene uvedene,v detailoch auta,tak sa davali len do novsich aut. A dalo sa tiez vypnut tlacitkom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ducatista Posted January 6, 2016 Author Share Posted January 6, 2016 (edited) podíval jsem se do SB a tam je tohle, tzn. to chápu tak, že opravdu to auto má ESP, ale nemá ASR: PROTIBLOKOVACÍ SYSTÉM ABS - PROTIBLOKOVACÍ SYSTÉM KOL ABS ŘÍZENÍ - POSILOVAČ ŘÍZENÍ BEZ PROMĚN ÚČINKU PŘEDNÍ ZKRUTNÝ STABILIZÁTOR - ZKRUT TYČ PŘED PRŮM 22 HLAVNÍ BRZDA - ELEKTRONICKÉ ROZDĚLENÍ BRZ TLAKU BRZDA TYP - PŘED KOTOUČE S CHL DRÁŽKAMI/ZAD KOTOUČE ODPRUŽENÍ / ZAVĚŠENÍ - NORMÁLNÍ PÉROVÁNÍ DYNAMICKÉ ŘÍZENÍ STABILITY - SE SYSTÉMEM ESP PŘIDRUŽENÁ VARIANTA BRZDOVÉHO SYSTÉMU ABS - TEVES MK60 ŘÍZENÍ (FUNKCE) - ELEKTROHYDRAULICKÉ ŘÍZENÍ S POSILOVAČEM PEDÁLOVÉ ÚSTROJÍ (TYP) - HLINÍKOVÉ PEDÁLY Ještě jsem se podíval do rozkresleného schémata a tam se tlačítko pod volantem jmenuje PŘEPÍNAČ ESP - tzn. dá se vůbec to ESP vypnout? Proč ale to tlačítko nic nedělá a auto na to nijak nereaguje, to mi není jasný. Edited January 6, 2016 by Ducatista Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roman Bazi Posted January 6, 2016 Share Posted January 6, 2016 Pokud nemáš ASR, tak při přidání do kopce se Ti ESP nerozbliká a ani auto nijak reagovat nebude. Být tebou, zajel bych na větší prázdné zasněžené parkoviště, pokusil se uvést auto do smyku. Třeba i cuknutím za ručku. Jestli ESP funduje poznáš. V kolech bude chrupat a auto nepůjde do smyku. Pak zmáčknout tlačítko a pokus opakovat. Tak poznáš, jestli ESP funguje, a jestli funguje i po zmáčknutí tlačítka. Pokud je chyba v tlačítku, kontrolce, nebo jinde, by z tohoto pokusu mělo jít vyvodit. Takhle bych postupoval já. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agrafik Posted January 6, 2016 Share Posted January 6, 2016 U mě, Při prudkém rozjezdu blikne ESP mezi budíky bez nějakého citelného omezení. Při zklouznutí na sněhu svítí ESP mezi budíky, je citět jak šahá na brzdy. Při jízde na sněhu do kopce při ztrátě adheze ESP mezi budíky, ztráta výkonu motoru než se chytnou kola. Vypnuté EPS - při překročení 50km/h se zapne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roman Bazi Posted January 6, 2016 Share Posted January 6, 2016 (edited) Ta ztrata výkonu do kopce, a bliknuti kontrolky při rozjezdu bude ASR, a to on nemá. Edited January 6, 2016 by Roman Bazi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P607Olda Posted January 6, 2016 Share Posted January 6, 2016 (edited) ASR bych zkusil tak, že najdu zamrzlou kaluž, postavím se jedním kolem na kaluž a druhým na asfalt a zkusím akceleraci, na větší plyn. Pokjud tam ASR není, tak se kolo značně protočí a auto se v podstatě nepohne, pokud tam ASR je, tak se rozjede skoro normálně. Edited January 6, 2016 by P607Olda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmartinkovic Posted January 6, 2016 Share Posted January 6, 2016 (edited) Asr by mal fungovat nanakomkolvek povrchu,myslim trava,blato,strk.staci teda pridat viac plynu pri rozbehu,a mal by si citit ako presmykovanie,tak zabrzdenie ASR. Asr bola ako mimoriadna vybava, a ci v 206 vobec boli, nedal by som ruku do ohna. Edited January 6, 2016 by mmartinkovic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charlie 607 Posted January 6, 2016 Share Posted January 6, 2016 ASR je cítit při prokluzu kol i na suchém asfaltu. Teď jak je nasměženo tak mi v kopcích zasahuje každou chvíli - u nás na vesnici se prudký kopec jen protahuje. ESP jsem si vyzkoušel ve dvoře firmy, je tu jen ujetý sníh, stačí volantem auto rozhodit a už je slyšet že zasahuje, zrovna tak když to pošlu do hodin ručkou. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ducatista Posted January 8, 2016 Author Share Posted January 8, 2016 Včera jsem měl telefonát kvůli zadní nápravě s mladým Nečasem v Peugeotu Zábřeh, což jsou pro mě jedni z nejlepších lidí na Peugeoty. Při té příležitosti jsem se ho krátce poptal i na to moje ESP, říkal že 206tek s ESP je strašně málo a že je klidně možný, že to ESP má, ale ASR ne (kola mi kdykoli hrabou). K tomu tlačítku pod volantem mi řekl, že už se setkali s auty, kde tlačítko bylo, ale funkce ESP se stejně vypnout nedala, protože byla natvrdo nastavená v řídící jednotce, tzn. že tlačítko bylo vlastně falešný. Dnes ráno malinko nasněžilo, tak jsem zajel na parkoviště k Hypernově a začal tam jezdit, abych to teda vyzkoušel. Parkoviště není moc velký, jsou tam ostrůvky a pár zaparkovaných aut, tak jsem tam nějak extra velký smyky dělat nemohl. Nicméně auto prakticky nejde dostat do smyku (jsou tam široký 205mm gumy), když jsem to zkoušel přes ručku anebo prudkým trhnutím volantu, tak se zepředu jakoby z palubky ozvalo takový zvláštní vrnění nebo bzučení, buď přerušovaný, nebo souvislý, přesně podle toho, jak dlouho jsem cítil že kola ujížděly bez adheze. Tak nevím, jestli to teda bylo zasahující ESP, nebo třeba servo...? Zvláštní ale je, že ta kontrolka ESP se na palubce nerozblikala, znovu jsem zkoušel mačkat tlačítko ESP pod volantem a to je jakoby úplně mrtvý, nic nedělá. Přitom podle manuálu by kontrolka měla být vlevo vedle palivoměru. Tak jsem z toho jelen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charlie 607 Posted January 8, 2016 Share Posted January 8, 2016 Pokud to ve smyku chrčí, tak by mělo ESP zasahovat. A je i cítit jak se přibržďují kola. U té kontrolky, nerozsvěcuje se náhodou jen při závadě ESP ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmartinkovic Posted January 8, 2016 Share Posted January 8, 2016 Ked si volal s p. Necasem,preco si si rovno nedal overit Vin,aby ti presne povedal co tam mas? Je pravda ze stabilne auto tazko dostanes do smyku,a este na malom priestore. Na mojom mam ESP,a podarilo sa mi ho dostat do smzku tak 4x.a to jazdim kopcovym terenom kazdy den. Ale auto mam nedotacave,preto jenproblem za beznej premavky spravit pokusy.ale Esp sa zaplo a auto stabilizovalo. To hrcanie mohlo byt len suchanie pneu do smeru mimo smer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts