JakubkoSK Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 (edited) Zdravím viem že to nieje peugeot ale rodičia majú tento motor v Kii a či za studena či za tepla to zdochína mám podozrenie na vodu vo filtri a tak chcem opítať ako ju vypustiť a kde ak teda niekto vie A ak vás napadá iný problém prečo zdochína tak napíšte prosím. Nafta zo slovnaftu skoro plná nádrž. ďakujem Edited January 3, 2016 by JakubkoSK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakubkoSK Posted January 3, 2016 Author Share Posted January 3, 2016 Inu máme tu -12st. Celsia asi tam zmrzla voda tak preto ta otazka... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pe.Tr Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 a nezamrzla spíš nafta? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakubkoSK Posted January 3, 2016 Author Share Posted January 3, 2016 To prave neviem tak som povedal ocovi nech kupi aditivum do nafty na benzinke + išli do obchodneho centra tak to bude v podzemnej garaži teraz tak sa uvidi či to pomôže. Ale ak nie tak by som asi skusil ten filter neviem na 100% či bol meneny keď to bolo v autorizaku nebol som pri tom A mam otazku keďže s tym autom nejazdim ako dlho to pri tej teplote cca -12 žhavi? Mam podozrenie že neako veľmi skoro naštartovali to auto ( neviem kto šoferoval asi mama). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vena garážmistr Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 (edited) Předpokládám že když je plná nádrž tak je tankováno v průběhu posledních dnů? A že od konce letní nafty bylo tankováno několikrát aby se dalo vyloučit smíchání letní nafty se zimní naftou. Budeš muset prohlídnout nádobku toho naftového filtru. Někde na dně nebo blízko u dna bude hlava šroubu nebo drážkované kolečko a tím se bude nechat vypustit nafta z filtru a jak ji vypustíš tak by jsi se měl zbavit i vody pokud tam nějaká je. Nebo druhá možnost pokud si nejsi jistý jestli je filtr vyměněný tak vyměnit filtr a při té příležitosti odsát obsah nádržky filtru a nádržku trochu vytřít hadrem ale aby hadr nepouštěl chlupy. Hele sice to je od hyundae ale jsou to sourozenci jako Peugeot a citroen http://forum.cars.cz/hyundai/viewtopic.php?f=116&t=26058&hilit=filtry+1%2C7CRDi&start=15 tak třeba by to mohlo bejt něco takového. Edited January 3, 2016 by Vena garážmistr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakubkoSK Posted January 3, 2016 Author Share Posted January 3, 2016 tankované v piatok a išli nanom až dnes resp pred 2 hodinamy cca. Tankujú až keď zasvieti rezerva takže nafta tam bude zimna aspoň dufam že už mali zimnu na benzinke. No a čo s týka filtra tak ten neviem ani kde na tom aute je budem musieť pohľadať... S tým žhavením nevieš ako to je? Ak nie vyskúšam keď auto bude studene... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozzy56 Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 kdysi platil předpis, že třeba od 1.12. se na čerpačky musí dodávat zimní nafta, platí to ještě? osobně dávám jednou tolik VIF a zatím to startuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vena garážmistr Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Mělo by to být DLE ČSN EN 590 ale nedaří se mi najít odkaz na znění této normy, tohle jsem vyštrachal z ropáckého sešitku co mi zbyl z vojny kde jsem dělal kurz obsluhy čerpacích stanic. Letní motorová nafta třída " B " v distribuci od 15.4 do 30. 9 Přechodová motorová nafta třída " D " v distribuci od 1.3 do 14.4 a od 1.10 do 15.11 s filtrovatelností nižší než -10°C Zimní motorová nafta třída " F " v distribuci od 16.11 do 28.2 s filtrovatelností nižší než -20°C Tato distribuce je povinná. Kontroluje ČOI Pokud je pokles teplot větší nejsou prodejci povinni zajištovat odolnější naftu. Arktická motorová nafta má filtrovatelnost nižší než 32°C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakubkoSK Posted January 3, 2016 Author Share Posted January 3, 2016 Tak tieto predpisy niesu nadarmo a malo by niečo podobne platiť myslim; No rodičia prišli domov už bez problémov necukalo ani nič podobne. Auto stálo v meste v teple podzemná garáž a otec tam dolial jednu plechovku aditíva cca 2,5 deci. Zajtra vyskušam studeny naštartovať ja že čo a jak... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakubkoSK Posted January 4, 2016 Author Share Posted January 4, 2016 No tak cez noc vychladlo auto a zasa nechyta. Resp ani na voľnobeh sa to neudrži a zdochne. Auto sme teda museli odtiahnuť do servisu na noc nech sa zohreje. Musí sa roztopiť všetko a zajtra na vymenu palivoveho filtra uvidime či to zaberie... Mám otázku palivový filter je v Kii Sportage 2013 niekde pri motore? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozzy56 Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 ano, filtr paliva u diesel motorů je vždy u motoru, resp. pod kapotou motoru Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakubkoSK Posted January 4, 2016 Author Share Posted January 4, 2016 Ok takže teoreticky keď by sa zohrial motor tak by mala povoliť vplyvom tepla aj tá kaša vo filtri ? Akurát že on sa neudržal ani na voľnobeh tak by som si nepomohol... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozzy56 Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 ve filtru by žádná kaše neměla být, protože pak zamezí průtoku nafty...,aby se kaše nevytvořila, je třeba před zimou filtr odvodnit, nebo vyměnit vložku filtru...,hlavně pak používat v mrazech zimní naftu, nebo naftu aditivovat přípravkama k tomu určenýma, jenže pokud nafta ve filtru zparafinuje, protože je letní a prostě není na mrazy stavěná, nebo když zmrzne kondenzovaná voda ve filtru, protože ho nikdo neodvodnil, je pozdě dávat zimní aditiva do nafty, auto se musí dát do tepla, vložku filtru vyměnit, potrubí nafty profouknout vzduchem a naftu dát zimní, nebo nalít do nádrže zimní aditivum, pak systém odvzdušnit a mělo by to jet... je to jako mít v ostřikovači letní směs a ta zmrzne--pak taky nepomůže jen nalít směs zimní Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakubkoSK Posted January 4, 2016 Author Share Posted January 4, 2016 To chapem preto je auto teraz v servise v teple v nafte je od včera aditivum ale už bolo neskoro tak sme to museli odtiahnuť do tepla cez noc sa zohreje vymenia filter a bude ok dufam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts