Nemesis Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 Ahojte, Práve sme sa vrátili z výletu v CZ. Pri ceste domov som natankoval na shellke v Česku do 1. cvaknutia pištole, lebo som si povedal že chcem si len overiť o koľko PP kecá, resp. či vôbec kecá. ďalšie tankovanie takmer prázdnej nádrže prebehlo v Prešove na shellke taktiež do 1. cvaknutia pištole. Po prepočítaní som ostal zarazený: PP kecá o 0,6l na 100km! Len pre dokumentáciu: urazená vzdialenosť: 617 km Natankovaný objem: 45.25 L Priemerná spotreba na 100km podľa PP: 6.7L / 100km Vypočítaná priemerná spotreba (ak počítam správne): 7.33L / 100km WTF? už ste sa stretli s takouto odchýlkou? Je to vcelku rozdiel ak sa človek aspoň trocha zaujíma o spotrebu. Pri plnej nádrži sa tak PP sekne o 3.88 litra. Napadlo mi, že nakoľko to neboli rovnaké čerpačky, môžu byť rozdielne nastavené hodnoty, kde pištoľ vypne ale neverím že rozdiel by bol taký obrovský. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Havlicek.Lukas Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 jo jinac nastavene vypinani pistolekdyz uz chces merit spotrebu tak na stejnem stojanu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nemesis Posted January 2, 2016 Author Share Posted January 2, 2016 to mi tiež napadlo, merať na rovnakom stojane. hneď pri ďalšej nádrži sa do toho pustím. Myslel som si však, že plus mínus jeden výrobca (shell) bude mať nastavené pištole rovnako. Pri 50L nádrži je 4L rozdiel "plnej" nádrže celkom dosť. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozzy56 Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 když měřím, tak po hrdlo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Havlicek.Lukas Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 i na stejne cerpaci stanici muzou byt pistole jinac nastavenedale staci i jiny sklon silniceatd.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nemesis Posted January 2, 2016 Author Share Posted January 2, 2016 hmm. nevšimol som si, žeby som stál nakrivo A merať po hrdlo, t.j. až tesne pred tým než začne pretekať? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Havlicek.Lukas Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 ne staci jen jeden stojan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MJSytic Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 Stačí, aby byl benzín víc naředěný a víc to pěnilo - pistole pak vystřelí dřív Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nemesis Posted January 2, 2016 Author Share Posted January 2, 2016 Zaujímavé info, vďaka za všetky odpovede. Na akom princípe vlastne pištoľ meria? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozzy56 Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 hmm. nevšimol som si, žeby som stál nakrivo A merať po hrdlo, t.j. až tesne pred tým než začne pretekať? ano, v hrdle mám záklopku, aby tam nebylo možné strčit pistol s benzínem (tankuju naftu) a přesně vidím, kdy je nádrž úplně plná, pak vynuluju kilometry a můžu počítat... tankuju na pumpě, která je od domova cca 10 km, takže pak o něco nafta v hadici klesne a nehrozí, že by v horku vytekla ven z hrdla Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
celda1970 Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 Se ani u dnešních nových aut nedivím.....výrobci okecávají se spotřebou i softem kterej to měří....aby to lépe vypadalo.....viz třeba můj služební T5 2.0 CDi 103kw.....dle knížky kombinovaná spotřeba 7.4....!!! už to je totální nesmysl............dle PC ukazuje běžně 7.8-8.2.........skutečná několikrát ověřená u stejného stojanu....8.7-9,1. Tak si to přeberte..... Já mám u 307sw 1.6hdi rozdíl oproti PC 0.2-0.3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ajap Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 Mně ukazuje počítač většinou o cca 0,5l míň, než je reálná spotřeba. Čím vyšší spotřeba, tím je ten rozdíl větší. Ze začátku byl rozdíl 0,2-0,3l, mám pocit, že se to zvedlo při nějakém updatu softwaru. A taky bych řekl, že čím víc courání po městě, tím je rozdíl větší (ale to už je jen o pocitech). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Veverka Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 Rozdíl 0,6 litrů je (bohužel) celkem běžná odchylka. Ono ty palubní počítače spíš počítají (bůhví co a bůhví jak) než aby "měřily" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P607Olda Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 Jak měří pistole, nebo stojan? Někdy mívám pochybnosti, vejde tam podezřele moc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Veverka Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 Já psal o palubním počítači, na to zněl dotaz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agrafik Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Ta odchylka je úplně normální.Většinou PP podměřuje, závisí to na stylu jízdy. Do dálkové se docela trefuje, po couračkách ve městě a kolonách kecá více. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paulz Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 Mě PP od koupě auta dělá odchylku -0.25 l. Co se mě stalo nejhumornějšího s palivem, na půl dne zaparkuji v poměrně prudkém kopci. Odpoledne se vrátím, zapnu klíček a hle s půlky nádrže zbyla pouze rezerva. Říkám si kurva co to je, vyskočím s auta žádná stopa po naftě. Zkontroluji zátku nádrže, kouknu pod auto, žádné stopy, že by naftu někdo ukradl. Na dojezdu dle PP taky přepočítané kilometry zhruba na rezervu. Dojedu domů, volám do servisu a tam mě přijímací technik s klidem /a nepřekvapený/ řekne-to se občas stane až dotankujete ono se to srovná...A skutečně, po pár dnech dotankuji a půl nádrže se vrátilo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nemesis Posted January 4, 2016 Author Share Posted January 4, 2016 tak to je sranda, to by som nepovedal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Davis Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 (edited) Odchylka PP je možná. Na druhé straně nelze brát měření podle vypnutí pistole a ještě u jiné pumpy jako vstupní hodnoty pro přesný výpočet. A domnívá se, že nelze brát přesně ani údaje na účtence - kolik litrů je natankováno. Nemůžu si pomoct, stále více pozoruju odchylky ve skutečném množství natankované nafty u různých pump, proto už raději tankuju u jedný, u které se mi zdá, že za stejné peníze (počet litrů na stojanu) mi po natankování poskočí ručička stejně. ČMI tvrdí, že všechny stojany jsou kontrolované, že velké odchylky nejsou možné, ale nějak tomu nevěřim. V létě se mi ještě nerozsvítila kontrolka, bylo těsně před rezervou a do nádrže 60 litrů sem na jedno vypnutí naplnil 63 litrů (nejméně 7 muselo být ještě v nádrži)! Pak jsem tankoval v Chorvatsku, už svítila kontrolka, do nádrže se vešlo asi 57 litrů, což by odpovídalo. Jak je to možné? Prostě mám dojem, že nekde šidí. Podotýkám, že vždy tankuju u prémiových pump. Benzina, OMW, dříve Shell. Před 14 dny tankování u OMW, opět podezření na šizení. 35 litrů, ručka poskočila mírně přes půlku, v nádrži muselo být cca 6 litrů. Máte také podobnou zkušenost/pocity/ apod? Vím, že ukazatel paliva nemusí u téměř prázdné nádrže ukazovat přesně a asi litr dva to prostě nebere, ale někdy se mi zdá rozdíl v množství podezřelý. Edited January 5, 2016 by Davis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozzy56 Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 ty stojany jsou cejchované, mají plomby...,ale nedivil bych se ničemu--český člověk je šikula Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts