Jump to content

Dělá tu někdo zateplení domů?

kveton

Recommended Posts

Na starsi zdeny dum je doporuceno pouzit paropropustny system.Casto se stava,ze po aplikaci polystyrenoveho zateplovaku zacne zdivo plesnivet. Tepelne mosty a vyssi vlkost v starsich domech s nedokonalou hydroizolaci pod stavbou.

Za kolik to zalezi na pouzitem materialu a z toho odvozene pracnosti. Dost casto je videt ze se pri zateplovani z duvodu uspory nepouziva mnoho systemovych prvku. Dilatacni listy kolem oken,okapnicove listy na horni hranu spalety a kolem zakladaci listy. Nekvalitni perlinka ktera se po par letech rozsype,levne kotvy s nedostatecnou delkou, spatne provedene spalety kde jsou nevyresene tepelne mosty kolem ramu okna.Nakonec si muzes vybrat mezi akrylatovou, silikatovou a silikonovou omitkou. To vse ovlivnuje cenu a take kvalitu.

Na strankach www.weber.cz najdes doporucene skladby zateplovaku vcetne systemovych prvku.

Oddie:

jako nebráním se ničemu, ale chýši z toho dělat nebudu :)

xaon:

je to starej barák, zdi jsou i kamenný a izolace nulová, takže vlhkost nějaká je, ikdyž to v částech, které budou zateplené tak hrozné nebude. Nechci to zateplení dělat sám, chci někoho, kdo tomu rozumí, poradí a sám to udělá. Šetřit na tom za každou cenu nechci, ne že by se mi nejednalo o cenu, ale ne za každou cenu, radši to budu mít kvalitní než zkurvený ale ušetřenejch pár tisícovek

Ono to kupodivu ani nemusí vypadat jako chýše...

Známí to mají, rekonstruovali asi 100 let starý barák ze šutrů, postavený na místě s tak vysokou spodní vodou, že se dá studna vykopat zahradní lopatkou kdekoliv okolo. Izolace zdí žádná, žádné podřezávání, injektování a podobné nesmyslné kokotiny. Žádné vylití podlahy betonem a zaplácání polystyrenem. Zvenku přizdívka do půl metru vysypaná pěnovým sklem, na tom naskládané balíky slámy. Uvnitř přesně nevím, podlaha je dřevěná, pod tím je štěrk, určitě bude provětrávaná. Zevnitř hlinění omítka, normálně vymalovaná, zvenku rošt a zase hliněná omítka. Vypadá to úplně normálně, chalupa jako všechny okolo.

Když to dělali, taky jsem na to koukal hodně nedůvěřivě, popravdě, já bych to sundal asi celé, než nechat jen 3 stěny... Nicméně výsledek neuvěřitelný. Není to ani trochu vlhké, funguje to perfektně, klima uvnitř je znatelně lepší než barák kolegy splácaný z Ytongu a polystyrenu vybavený rekuperací, větracím systémem a kdoví čím ještě. Sám bych asi neměl koule něco takového udělat, ale když jsem viděl ten výsledek... Ten známý je hydrogeolog, věděl přesně, co dělá. Pokud někdy budu stavět barák, asi bych chtěl komplet dřevo, ale pokud bych měl rekonstruovat starou barabiznu, zvláště kamennou, šel bych se ho nejdřív zeptat... 

100letý barák, zateplený vatou a na tom plastové lamely (systém - http://www.comfort-siding.cz/cz/ )

Křivé zdi se vyrovnaly, oprava snadná, je to omyvatelné (v Ostravě výhoda) a je to odvětrávané.

oddie: Jak dlouho to má zateplené? Moc se mi nechce věřit tomu, že se mu netlačí voda, když má podmáčenou i zahradu. Má sklep?

Zateplené je to možná ještě déle, protože to strašně dlouho lepili dohromady, mezitím se jim narodily dvě děti a tak, jak zrovna zbyl čas po práci. Přišlo mi to šílený, když jsem viděl ten průběh, ale ten výsledek mě fakt hodně překvapil. Kdybych to neviděl na vlastní oči a párkrát tam nespal, nevěřil bych tomu.

Jinak jako jednodušší variantu fasády uváděl nabouchat na ten rošt tenké OSBčko, natáhnout lepidlem a na to normálně tenkovrstvý štuk. Mně to přijde trochu uhozené, ale prej to taky funguje.

No nevím,starý barák,tlustý stěny a na to ještě 40cm slámy nebo jak je balík tlustý,takže okna,dveře šíleně zapadlé. Pak to působí vše tak těžkopádně. A že by to nebylo vlhké se mi ani nechce věřit. Prodával jsem barák ,který byl kousek od potoka a byl řádně podříznutý a stejně se tam vlhko objevilo.  

Ahoj klubáci,

zkusim se poptat i tady, nedělá tu někdo zateplení fasád domů? Potřebuju udělat fasádu a zateplit dům, rád bych prokonzultoval systém zateplení, cenu a samotnou realizaci.

Díky

Já o tom diskutoval v létě  se sousedem,který to dělá,nejlepší varianta asi vata a dodavatelsky to vychází na cca 900-1000 za metr.

Vata mi vychází taky asi jako nejlepší varianta, ale co na to? natáhnout lepidlo a zavřít to omítkou nebo něco skládanýho (to se mi zase moc nelíbí)

Taky kde ten barák máš,aby to tam tak celkově zapadlo,aby jsi nebyl jak pěst na oko. Asi na to omítku.

Nebo ty plastové lamely. Viděl jsem i obkladové desky (něco jako cetris), rovnou nabarvené a s hotovou texturou. Cenově nevím  :myslim . Vypadalo to hezky a za den měli obložený barák :).

Omítka prodyšná je, většinou se mezi zakrytím a vatou dává mezera právě pro odvětrání.

No nevím,starý barák,tlustý stěny a na to ještě 40cm slámy nebo jak je balík tlustý,takže okna,dveře šíleně zapadlé. Pak to působí vše tak těžkopádně. A že by to nebylo vlhké se mi ani nechce věřit. Prodával jsem barák ,který byl kousek od potoka a byl řádně podříznutý a stejně se tam vlhko objevilo.  

Jo, takhle chytrá tam byla půlka vesnice - jak to dělá blbě, jak prej se to "musí" podříznout, a co všechno se tam musí nacpat. Výsledek? Jemu ten barák nakonec funguje podstatně líp než jim. Holt na rozdíl od těch papouškovačů o podřezávání ví přesně, co dělá, a hlavně umí přemýšlet v souvislostech. A to je úplně přesně důvod, proč kdybych něco podobného někdy řešil, půjdu se zeptat jeho, ne "řemeslníků", co to sice "dělají", ale jen jakýmsi nabiflovaným způsobem bez znalosti fyzikálních souvislostí, prostě podle téhle kuchařky se tam musí nacpat všechno tohle a hotovo.

Tak jako proč by to nefungovalo? Starý dědkové a jejich dědkové byli fachmani vezmi to jenom tak že dřívejc se stavělo z "buchet" a ty baráky stojí a fungují dodnes pokud do něj někdo nezasáhl moderníma metodama. A když se půjdeš projít po satelitech tak polovina 5-7 letech baráků má problém s vlhkostí nebo tomu praská omítka to v lepším případě v tom horším praská celí barák. A je to jenom vo tom že si někdo myslí že sežral Šalamounovo ho.no a s ním všechen rozum světa. Proč ještě do nedávna se postavila hrubá stavba a přes zimu se to nechalo odpočívat a druhý rok se to dorazilo. Protože přes tu zimu to hezky všechno vymrzlo a sedlo si a co bylo špatně se na jaře ukázalo a předělalo se to. Dneska začnou stavět barák na velikonoce a na konci prázdnin už se tam lidi stěhujou. A když si u stavitele stěžujou že je tam vlhko tak jim stavitel odpoví že jsou z paneláku a že neumí barák používat že málo větrají atd.

Vedle ve vsi rekonstruovali starou chalupu no takový trochu podivíni, ale to je vedlejší na střechu dávali takovou tu svazovanou slámu v hospodě se tomu chlapovy smáli skoro všichni až na místního pokrejvače a ten říkal ono se to ukáže a druhý rok přišlo krupobití kroupy jak slepičí vejce a kdo měl na střeše "tradiční " krytinu tašky ať pálené nebo betonové tak ten splakal protože to ty kroupy rozhadrovaly na padrť a tenhle podivín jen vyměnil pár těch svazků a bylo opraveno. Je fakt že chalupa pak vyhořela i dík té slámové střeše.