Jump to content

Bliká kontrolka motoru

zavovi

Recommended Posts

Zdravím. Tak semi před nedávnem podařilo vyřešit jeden problém a nastal nový. Nastartoval jsem, auto kuckalo a klepalo se. Trochu jsem přidal plyn a objevily se tyto hlášky

1. CATALYTIC CONVERTER FAULT

2. ANTIPOLLUTION FAULT

Zkoušel jsem několikrát nastartovat znovu ale nic.

Četl jsem tady na foru spoustu poznatků. Mám nově vyčištěnou škrtící klapku a ujel jsem od té doby asi 1500 km. Benzín jsem bral nedávno a ujel jsem na něj 250km.

Hlavně mě zajímá. Můžu s autem jet, když bliká kontrolka motoru? Máme jet k rodině na silvestra a nevím jestli najdu někoho, kdo se mi na auto podívá zrovna teď...

Jedná se o Peugeot 307, benzín 1.6, 16V rv2001.

Díky za pomoc.

Nebudu tady psát doslovný překlad chyby označené č.1 CATALYTIC CONVERTER FAULT ale škrt.klapkou to není, je problém v jedné z lambd, to si myslím já a hádám to bude ta první = blíže ke katu. Bez diagnostiky nic nezmůžeš ale jako první bych zkontroloval kabely od lambd (jsou dvě u téhle motorizace).

Katu to až tak neublíží, pokud denně nenatočích 1000km. Ale je já bych s tím nejezdil, max do servisu a tam už to nechal.

Díky všem. Tak jsem byl dneska v servisu. Jak na potvoru kontrolka zhasla a auto jede dobře. Servisák jko obvykle říkal, že je to hledání jehly v kupce sena. Na diagnostice se objevilo vysazení 1.válce. Po vymazání už ne. Zkoušel jsem projet.i hodně v otáčkách a dobré. Rozhodl jsem se pro výměnu svíček (zvolil jsem NGK). Stejně už byl čas.

Akorát tohle auto mě asi nepřestane překvapovat. Nechci tady psát, že je to nejhorší auto, jako už někdo psal. Je perfektní, když jezdí. Snažím se pravidelně vyměňovat, co je potřeba a stejně se každou chvíli něco najde.

1. Mizí olej. Tak půl litru za 2 měsíce.

2. Mizí chladící kapalina.

3. Dnes jsem měnil žárovku v osvětlení SPZ a svítí jen někdy. Ta svorka je moc roztažená. Našel bych způsob, jak to opravit, ale nevím, jak celé světlo vytáhnout. (Už jsem si opravoval špatné kontakty na blinkry ve předních světlech)

No je toho spousta. Bojím se technické. Mám ji v dubnu a pořád je něco. Nehledě na to, že mi v servisu posledně řekli, že mám špatný rozměr pneumatik.

No asi začnu šetřit na další opravy.

:(

ad2) někde ti uniká, záleží kolik kapaliny mizí, zkontroloval bych chladič a všechny hadice, zda nejsou mokrý. mě to třeba unikalo přes netěsnící komoru termostatu.

ad3) u kombajnu to světýlko drží jen na packách, mě se to podařilo zlomit, ale náhrada v AK myslím do 100,-

technický se neboj, buď projdeš, nebo neprojdeš a budeš vědět co opravit.

Pokud mizi jak olej i chlad.kapalina tak bych dukladne prozkoumal prostor pod hlavou, zda neni zgychany motor, to by znacilo tesneni pod hlavou.
Ta packa v osvetleni spz je roztazena, staci vzit malinke ploche kleste a secvaknout packy blize k sobe. Zarovka se pak nebude viklat. Neni potreba menit hned cele svetlo. Tohle jsou prkotiny, ktere se daji lehce vyřešit. A co ze tam lijes za olej? 10w40 by tam mel byt.

Edited by Tony Stark

Olej dávám 5W-40 Total. Ten jsem k tomu dostal. A ten mi tam dali i v servisu,když jsem měnil.

To osvětlení spz není až takový problém, jen přástup k tomu venku na ulici před barákem :).

A to těsnění asi doma jen tak nezjistím. Až budu dávat měnit olej, tak jim v servisu řeknu.

Díky :) mám to auto rád a nechci ho měnit :)

No takže plná syntetika tam opravdu nepatří, do obsahu 2.0i to pochopím ale do modelu před FL s motorizaci do obashu 1.6i patří opravdu 10W40 a je to předepsáno i výrobcem (aspoň tak to mám v knížce napsáno já a mám tentýž motor). To, že ti to tam někdo v servise nalil neznamená že to tak má být. Nejspíš i proto se ti ztrácí olej, je to řídká srajda a troufnu si říct, že pokud nemáš fouklé těsnění pod hlavou a nikde nic nekape tak to bude tím že to někde prosakuje, A pokud máš tesnění pod hlavou v pořádku tak se ti přestane při přechodu na hustší 10W40 ztrácet olej ale jestli to bere i chlad.kapalinu tak nevím nevím, chyba bude jinde.

To osvětlení je snadné, sundáš ten krycí plast, na zem igelitku/ručník/cokoliv měkkého, kleknout si na zem, vytáhnout žárovky, přihnout patice, nastrčit a je klid. Udělal jsem to jednou a drží to už přes 3 roky.

Edited by Tony Stark

Klekat netřeba, stačí otevřít dveře a dát si je s SPZ do výše očí pro pohodlný přístup ;) Nebo otevřít na max a vzít si štafle :D Olej podle toho, jak jezdíš, nejčastěji jsou tu na fóru doporučení 15 tis km nebo jeden rok :myslim

Edited by Veverka