Jump to content

jak se správně chovat k automatu

macik.83

Recommended Posts

Ahoj, automat mám v autě prvně. Chci se zeptat, když dojíždím a stojím v křižovatce, mám stát na D, nebo to mám hodit na N a stát na brzdě, či zatáhnout  ruční brzdu? Co je pro převodovku lepší? Pak se chci zeptat, doma spíše parkuju z kopce, je lepší, když parkuju na P, zatahovat i ruční brzdu? Díky za odpověď.

Myslím že to že stojíš na křižovatce a máš zařazeno " D " a při tom stojíš na brzdě případně zatáhneš ruční je dostačující. Ta převodovka je stavěná na ten provoz a když zastavíš a sešlápneš brzdový pedál je to podobné jako by jsi sešlápnul spojku u manuálu zkrátka převody se rozpojí a kola v převodovce se jen unášejí v okamžiku kdy povolíš brzdu a přidáš plyn tak se vše zase spojí a jedeš. S tím parkováním bych řekl že to autu neublíží pokud stojí v kopci když mu pomůžeš ruční brzdou navíc 807 jsou což už zde bylo asi také řešeno na ruční brzdu náchylnější pokud ji nepoužíváš tak zatuhnou lanovody a je to zbytečná práce s obnovením jejich funkce. Omlouvám se pokud to je pro někoho laicky napsané ale myslím si že je to dost názorné pro člověka který se s automatem zžívá.

Ještě doplním, teď jsem si vzpoměl, že nám v práci na školení kladou na srdce že busy zázračné kvality SOR  musí mít pořád zařazeno během jízdy a při stání v zastávce nebo v křižovatce se nemá manipulovat s ruční brzdou protože při " zatažení " ruční brzdy bus přehodí program a rázem se zvedá spotřeba. Při stání u semaforu se sešlápnutou nožní brzdou a zařazeném " D " ukazuje spotřebu cca 2L/ H a když mu přidáš resp. zatáhneš ruční a uvolníš nožní brzdu tak ukazuje spotřebu 4 L/ H při zařazeném " D "

Edited by Vena garážmistr

Na křižovatce nechat "D", nedávat ručku (resp. je to nesmysl). "N" jsem dal snad jen v garáži když jsem potřeboval s autem hýbat.

Při parkování dát "P" a zároveň zatáhnout za ručku (automatu se odlehčí). Ne že dáš "P" sundáš nohu z brzdy a potom zatáhneš ručku  :bojim .

Doporučuji to co jiní ne a to měnit pravidelně olej + filtr (cca co 60t Km)  ;) .

Pokud ma starsi model se 4st automatem tak filtr moc nevymeni bo ten je uvnitr prevodovky a meni se jen pri repasi.

Jinak rucku doporucuji zejmena pokud auto parkuje ve svahu protoze v poloze P se zasune trn do prevodovky a auto svou vahou trochu popojede a opre se o ten trn. Pote kdyz chces zaradit jde to dost ztuha v zavislosti na stoupani. Takze pokud parkuji na rovine davam jen P pokud ve svahu davam rucku.