P607Olda Posted December 8, 2015 Share Posted December 8, 2015 Cena (Kč): 200 Stav: PoužitýTelefon: 737286244 Email: filip@gdf.cz Souhlasím s pravidly inzerce Koupím uvedený počítač, pro aplikaci, která na novějších strojích nefunguje ani pod emulátorem. Požadavky: seriový port COM. Na rychlosti ani velikosti HDD nezáleží. Pozn: počítač, na kterém funguje jakýkoli Windows, nenabízejte, je to marné, ta aplikace nejede. Dopravu v regionu Olomoucko zajistím, přijedu si. Děkuji předem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FrantaCV Posted December 8, 2015 Share Posted December 8, 2015 O co Ti Oldo kráčí? Trochu nechápu Tvojí poznámku pod čarou. Windows počínaje verzí 3.1 chodily už na PC AT tedy 286. Stačí tedy jen i na novější mašině smáznout OS (naformátovat HDD) a nainstalovat DOS např. 6.22. Někde bych i vyškrabal originál diskety i s externí mechanikou. Ostatně 90% základních desek má i dnes FDD konektor. Dala by se připojit i interní. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doctor Who Posted December 8, 2015 Share Posted December 8, 2015 Pokud by ti stačila jen deska, po něčem můžu kouknout. Celou bednu tady asi mít už nebudu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
P607Olda Posted December 8, 2015 Author Share Posted December 8, 2015 Copak já vím, ty přechodné detaily, že na 286 fungoval W3.1 - natáhnout ho z 12 disket byl nadlidský úkol a zaměstnávali a platili jsme pracovníka, který celou dobu jen instaloval a přeinstalovával Windows znovu a znovu. Nerad na to vzpomínám. Konkretně: mám doma regulaci topení z roku 97 a ta běží jen pod MS DOS. Pod Windows hlásí chybu, což přiznal i její tvůrce. A rád by mi prodal novou regulaci, i s novými čidly, odhadem za 20 až 30 t. Kč. Takže to ovládám starým PC, který může jednoho dne havarovat. Upřesním: regulátor běží autonomně, ale změny programu zadávám pomocí PC. DOS jsem kdysi uměl kopírovat - je to skoro 20 let - musel bych vzpomenout, jak jsem ho dostával na disketu a jak ho nahrát. Nejraději bych celý počítač. S řídícím systémem komunikuje pomocí seriového portu. Pod emulací Windows na novějších strojích se program nepodařilo spustit ani odborníkům a tvůrce programu to potvrzuje, že je tam chyba. Pokud chcete, mohu vám program zaslat k vyzkoušení. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punkac Posted December 8, 2015 Share Posted December 8, 2015 měl bych tady nějaký pentium z roku 1999, na tom určitě dos rozchodíš, je to deska s procesorem, ramkou a nějakou agp grafikou, má to i isa sloty Bednu se zdrojem nemám, ale ta je i do dnešních dní pořád stejná. HDD za 50 korun najdeš na aukru, asi by měl být pouze do velikosti 32GB Mechaniku bych taky někde vyšťoural, dos 6,22 se myslím kopíroval příkazem diskcopy nebo sys Kdybys někde nenašel ms-dos6,22 tak existuje freedos nebo dr-dos, nebo nainstalit windows98 a pak bootovat jen do dosu... získáš tím ms-dos7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Milan+ Posted December 8, 2015 Share Posted December 8, 2015 Copak já vím, ty přechodné detaily, že na 286 fungoval W3.1 - natáhnout ho z 12 disket byl nadlidský úkol a zaměstnávali a platili jsme pracovníka, který celou dobu jen instaloval a přeinstalovával Windows znovu a znovu. Nerad na to vzpomínám. Konkretně: mám doma regulaci topení z roku 97 a ta běží jen pod MS DOS. Pod Windows hlásí chybu, což přiznal i její tvůrce. A rád by mi prodal novou regulaci, i s novými čidly, odhadem za 20 až 30 t. Kč. Takže to ovládám starým PC, který může jednoho dne havarovat. Upřesním: regulátor běží autonomně, ale změny programu zadávám pomocí PC. DOS jsem kdysi uměl kopírovat - je to skoro 20 let - musel bych vzpomenout, jak jsem ho dostával na disketu a jak ho nahrát. Nejraději bych celý počítač. S řídícím systémem komunikuje pomocí seriového portu. Pod emulací Windows na novějších strojích se program nepodařilo spustit ani odborníkům a tvůrce programu to potvrzuje, že je tam chyba. Pokud chcete, mohu vám program zaslat k vyzkoušení. A to ta bedna PC m usí zároven běžet s tím topením? Není v dnešní době jednodušší prostorový termostat a hlavice? Link to comment Share on other sites More sharing options...
P607Olda Posted December 8, 2015 Author Share Posted December 8, 2015 Díky za informace. Nějaký pentium mám ve sklepě taky. Takže kdybych nakopíroval DOS přes disketu, tak to pojede? Zítra zkusím. HDD tam mám taky, 7,8 GB - z něj se mi neadří rozjet windows, je to poškozený. Ale komunikuje. Zítra si budu hrát. Link to comment Share on other sites More sharing options...
P607Olda Posted December 8, 2015 Author Share Posted December 8, 2015 Milan+: trvale běží pouze tzv. "kalkulačka" (tak to nazývá dodavatel), je to malá krabička s displejem a záložními baterkami, která komunikuje mnohažilovým vodičem s multiplexery a ty ovládají triaky. PC zapínám jen když chci změnit program vytápění, tehdy komunikuje s "kalkulačkou" pomocí seriové linky. Systém ovládá asi 16 místností, možno zadat asi 14 programů pro řízení teplot v čase, a libovolně přiřazovat. Pro mne je nejjednodušší a nejlevnější udržet systém v činnosti, protože funguje docela dobře. Akorát to PC je většinou vypnuté, několik měsíců, tak potom trnu, jestli nastartuje - nehavaruje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Driver Posted December 8, 2015 Share Posted December 8, 2015 Jinak určitě tam bude nějaké DOSovské omezení velikosti disku nebo oddílu, se kterým umí pracovat, ale vzhledem k tomu k čemu to potřebuješ ti to může být jedno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
P607Olda Posted December 8, 2015 Author Share Posted December 8, 2015 Je tam nějaký nestandartní skok ke grafice nebo k tomu portu. Dnes už ne, ale zítra mohu poslat program, nebo aspoň printscreen jak to hlásí tu chybu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FrantaCV Posted December 9, 2015 Share Posted December 9, 2015 Aha, takže Ti jde o kompletní funkční mašinu s nainstalovaným DOSem. Ta poznámka o WIN mě zmátla. Snad tady ještě něco "vyškrábnu". A Tvoje obavy z kolapsu toho co máš docela chápu, obzvlášť pokud ho zapínáš jednou za půl roku. Baterie podporující nastavení BIOSu má taky svoji životnost a snadno může dojít k tomu, že zapneš PC a ono NIC. U novějších MB stačí vyměnit "Knoflík", ale u těch starších byly pájené a netuším zda se ještě dají sehnat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MotoMoto Posted December 9, 2015 Share Posted December 9, 2015 Jinak MS DOS zkopíruješ tak, že dáš format diskety s parametrem. Myslím že to je FORMAT A: /s A tím vznikne systémová disketa na kterou nakopíruješ obsah adresáře DOS A pak obráceně. Link to comment Share on other sites More sharing options...
P607Olda Posted December 9, 2015 Author Share Posted December 9, 2015 Díky za rady, kousek jsem se posunul: připravil jsem si disketu, i s aplikací, a počítač (asi pentium,asi tak z r. 2005) jsem rozjel pod DOSem, pak jsem spustil aplikaci a funguje, neseká se. Bez HDD. Bohužel, nekomunikuje s "kalkulačkou". Chvilku (2 sekundy) čeká a pak hlásí "Přenos paketu přerušen". Port COM1 žije, protože v aplikaci je položka "Test portu, připojte myš a hýbejte" a opravdu, na obrazovce se objevují nějaké kódy, když hýbu. Máte tušení, v čem by se mohl lišit seriový COM1 port starého PC (286) a Pentium? U starého jsem nic nenastavoval, postupně jsem to kdysi ovládal asi ze tří různých starých počítačů. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FrantaCV Posted December 10, 2015 Share Posted December 10, 2015 Čistě teoreticky. Chyba by mohla být v určení COM portu na který se obrací ovládací program regulace topení. Otázka je zda v tom programu je možnost volby COM 1 - XX. Pokud ne, lze přizpůsobit adresaci v PC. Standardně COM 1 = 378 a COM2 = 278 a je možné toto nastavit. Ale to vařím z tzv. "Vody na čisto". To, že myš reaguje sice ukazuje, že je COM funkční, ale není řečeno, že bude komunikovat se zařízením, které má nastavené nějaké fixní parametry. P.S. Další parametry, které mohou přenos ovlivnit je : Rychlost, Parita atd. Zkus se podívat jak je nastaven COM port na funkčním PC a podle něj nastavit ten nový. Takto na dálku se jen těžko radí, ale snad Ti to trochu pomůže. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hafity Posted December 10, 2015 Share Posted December 10, 2015 Kdyby bylo nejhůř, tak tu mám kompletní a funkční bednu s P III .... Ale je to dost z ruky.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
P607Olda Posted December 10, 2015 Author Share Posted December 10, 2015 Adresy portů jsou nastaveny stejně, 378 (myslím). Předpokládám, že rychlost, paritu atd. si aplikace nastaví při spuštění. \\problém by mohl být v tom, že komunikace je extrémně pomalá, asi stovky BD, aby to chodilo po jakýchkoli drátech. A tak pomalou možná moderní počítač neumí. P III je moc nové, díky. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FrantaCV Posted December 11, 2015 Share Posted December 11, 2015 PIII není příliš nové zvládne tvůj problém bez problémů. A přenosová rychlost je právě jedna z veličin, kterou je možné a lze nastavit na PC = přizpůsobit zdroji informací. Link to comment Share on other sites More sharing options...
P607Olda Posted December 11, 2015 Author Share Posted December 11, 2015 Teď jsem si něco sehnal, večer dám vědět, zda vyřešeno. Neumím nastavovat COM, ale i kdybych to uměl, tak nevím, jak ho nastavit, protože to zařízení je silně nestandartní. Protože já potřebuju ten počítač rozjet pod DOSem (pod W aplikace havaruje) a nevím, jak pod DOSem nastavovat parametry COMu. Na starých počítačích jsem v tomto případě nic nenastavoval, aplikace si to zřejmě nastaví sama. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hafity Posted December 11, 2015 Share Posted December 11, 2015 Je to tak dva roky, co jsem věnoval 286, 386 a 486 jednomu retro nadšenci.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
FrantaCV Posted December 11, 2015 Share Posted December 11, 2015 To Hafity: Mám tady ještě funkční ZX Spectrum+ To Olda: Nastavit parametry COM portu jde i pod DOSem, jen je to trochu náročnější. Vše se musí zadávat z "DOS promt" příkazového řádku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.