Jump to content

Starter??

longstarr

Recommended Posts

Ahoj. Mam takovy problém se startovanim u 405ky 1,6 GL. Ted v zime prijdu cca po tydnu do auta a chci nastartovat a starter ani neskrtne. Tak si rikam vybita baterka, ale svetla svitily, tak jsem to zkusil natocit jeste jednou. Starter zacal tocilt, sice pomalu(auto stalo tyden a baterka uz ma par let), ale auto naskocilo... V lete je to v pohode. Muze to byt starter? Kdyby to byla baterka, tak preci z niceho nic nenaskoci, ne? Diky za rady..

• 2 weeks later...

Tak  jsem zkoušel po týdnu zase nastartovat. Starter točil v pořádku cca 2 vteřiny a pak už zase jen pomalinku. Než jsem nastartoval, naměřil jsem 12,5V. Po cca 2 vteřinách spadlo na 11,9V :( Ale i když startér točil pomalinku, motor naskočil. Dojel jsem cca 2 km a hodil baterku na nabiječku. Baterka byla nabita za cca 1hod. :( Z čehož usuzuji, že bude v háji baterka. Má za sebou už 3-5 let a nějaké to nabíjení.Takže to vidím na novou baterku a pak budu řešit startér :) Dá se nějak proměřit baterie, jestli je OK nebo KO ?

este si premeraj dobijanie  pri nastartovanom motore a pozapinani vsetkeho mozneho elektrickeho v aute ti to musi drzat napetie od 14-14.5 volta

dalej by mohol byt problem s odberom z baterie na prazdno to je ked autom nejazdis a je v klude   

na baterku su take zatazove testery urobi ti na baterke skrat a zaroven na nej nej meria napetie a podla toho  na kolko voltov klesne(pri teste) ti povie ci je vybita dobra aebo po smrti ,, uz to napisal ozzy

tiez by moho byt problem este v startezi ze ma vybite  puzdra a pri toceni motorom odobera nadmerne prudy z baterky vtedy sa to chova tak ze starter toci spomalene ako pri vybitej baterii ale toto to asi nebuje ked problem je az po tyzdni

Edited by krtek 2

Zkontroluj baterii zátěžovým ampérmetrem a změř dobíjení. Pokud je obojí OK, tak bude na vině asi startér. Rozeber ho a uvidíš, jestli je jen suchý a proto se netočí-vyčistit a namazat futra. Koukni na uhlíky a komutátor, jak na tom jsou. Věci do alternátorů a startérů beru tady http://www.elancar.cz/ . Jsou ochotní a ceny rozumné.

Tak po dvou dnech jsem proměřil nabitou baterku v klidu, v bytě, v teple. Hned po nabití měla cca přes 13V a za 2 dny klesla na 12,4 :( Což jsem se dočetl na netu, že je to asi 50% kapacity.

Takže je asi opravdu kaput. Jinak auto mi žere kolem 30mA, což je taky OK. V létě jsem řešil špatně zapojené autorádio. Alternátor taky nabijí OK. Takže nová baterka už je objednaná a pokud budou problémy dále, půjdu po startéru :) Vypadá to, že bude to je kombinace startéru a baterky, protože občas jen slabě točí (baterka) a někdy jsem otočil klíčem a nic, což asi dělá startér, ale jen při velké zimě pod nulou, což se letos asi nedočkáme :D Díky moc za rady...

kludne to moze byt kombinacia., 30ma je trochu viac ale malo by to byt este ok hodnota do 10 ma je super  nemas nahodou domontovane lpg? preto lebo rj  lpg maju odber cca 20ma  v kludovom stave

a dobijanie ? drzalo to nad 14V?

jednoduchsie by bolo baterky prehodit ak mas dve auta nez hned kupovat novu

Edited by krtek 2

Jj, je to s LPG :) Jinak už by Máňa byla na vrákači s tou spotřebou :) Ten odběr 30mA na rozsahu kolísá někde mezi 0,2 a 0,3, takže to bude v pohodě. Jinak alternátor při veškeré zapnuté elektrice dává 13,5 V.když vypnu vše, dává kolem 13,8V... Jinak když jsem zhasnul motor, Nápětí bylo 12,4V a během 30 vteřin bylo na 12,1V, takže je asi opravdu kaput :( Jinak nová baterka mi dnes přijela, tak to tam hodím a uvidím :mrk

Jinak dvě auta právě nemám.

Ten 3.0V V6 je od tatíka, takže jsme vzali silnější baterku, kterou si vezme on a já si vezmu jeho, která je cca rok stará a o náklady se podělíme.

Takže mu nemůžu vzít na týden baterku :) jinak bych to samozřejmě přehodil a vyzkoušel ;)

no tipol som dobre to lpg  :)   dobijanie je trochu slabe malo by to mat tych 14 voltov v zimnom obdobi s tymi 13.5 voltami bude trochu problem dufam ze baterku si volil podla knizky respektive ku vykonu alternatora aby to stihalo dobijat nema vyznam kupovat s velkymi amperhodinami ak to altik nestihne dobijat

No, origo tam má být 50 - 54Ah. Budu tam dávat 60Ah, kterou má teď tatík v Autě. Uvidím, jak to dnes přehodíme a zkusím to celé znovu proměřit. Ještě mně napadlo, že jsem měřil altík jen na volnoběh  :mad:  Asi bych to měl zkusit v záběru cca kolem 2k otáček??? Navíc moje žárovky 80/100W tomu asi taky nepomáhájí :) Alespoň že mám denní svícení a nemám vzadu 4 x subwoofery :roker