Jump to content

HDi- repas turba

Tombass93

Recommended Posts

Zdravím,mám čerstvě po repasu turba... postupně ho nechávám zajet,jak je uvedeno v instrukcích,ale spíš mi jde o jinou věc... Před repasí mi turbo dost houkalo... teď po repasi to houká taky,i když ne tak moc... nevím,jestli mám počkat,než si to sedne nebo je někde chyba...Oprava byla prováděna v odborném servisu,kde si dávám auto dlouhou dobu a za celou dobu jsem neměl jediný problém...  Díky za odpovědi.

• 2 months later...

Tak od repase už jsem ujel několik tisíc kilometrů a zvuk je furt stejný,za studena houká víc,za tepla míň... podobně jako je na videu,ale ne tak výrazně,každopádně v kabině s vyplým rádiem nebo s otevřenýma oknama je to slyšet dobře:

Může na to mít vliv i diravý nebo neutěsněný výfuk? Díval jsem se pod auto a bylo tam pár dírek a mezi sponama to bylo profoukané od sazí.

Mně to takhle píská od koupi auta, takže už pár desítek tisíc km, pár lidiček ti tady řekne, že to nemáš řešit, otázkou max. je, proč to dělá i po repasi....to turbo asi není originál, co? :myslim

Moje HDi taky trochu píská, ale rozhodně ne tak jako ten Opel. Slyším to v autě, hlavně, když je studené. Což je zvláštní, takže bych měl asi kouknout na netěsnosti a možná i něco najdu. Vím, že na sání - za hlavou, jak je to kolínko - nemám 100% funkční těsnění.

Ale co bych chtěl od motoru, který má 370 tkm.

Nicméně pískání po repasi je divné. Já bych do toho servisu zajel a sdělil jim své dojmy ...

Mechanik říkal,že tam je turbo ze 406 HDi 80 Kw a že tam nejspíš není sériový tlak... je fakt,že líné to není,nejel jsem se sériovou 306 HDi,tak to nemám jak porovnat.U mě to je taky právě nejvíc slyšet,když je to studené,jak se ohřeje na provozní teplotu,tak buď utichne nebo houká míň... což by mohlo mít spojitost s těsněním... Co jsem se díval do papírů od opravy,tak se neměnilo těsnění mezi hlavou a svodama.Možná bych taky mohl napsat tu firmu,co dělala repas... Byl to TURBO REPAS Lichnov u Krnova,nějaký pan Bulava.

Z 80 kW (RHZ) motoru turbo místo 66 kW? (RHY) 

Nejsem tak technický znalý, ale to turbo je podle mě jiné, mělo by už mít natáčecí lopatky a bude řízené elektronicky. Navíc 80 kW motory měly intercooler. 

Rád si počkám ale na vyjádření znalejších, zda lze jen tak bez ničeho okolo dát turbo z RHZ na RHY. 

Jestli jde jen tak přehodit nevím, to jsem nikdy neřešil, minimálně bude mít jinak vývod, když jde u RHZ spodem do IC a u RHY rovnou nahoru do sání. Zbytek nevím, poslední RHY motor s turbem ode mě odjel včera, a ještě ho budou následovat ta dvě turba z RHZ, co mám v regálu, a bude uklizeno...

RHZ má podtlakovou regulaci průřezu na vstupu, ventil je ovládaný z ECU elektromagnetem. ECU je pro RHZ i RHY stejná-EDC15. Výstup dolu je u 406 po FL stejný, RHY to mají nahoru vyvedené plastovou trubkou. Jinak ano, jde to přehodit, v rámci tunningu RHY se to dělá, ale většinou někdo použije už něco s větším potenciálem, než je turbo z RHZ.

Takže nejspíš je chyba ve výfuku... včera jsem měnil sponu,co je u středového tlumiče a když jsem měl výfuk odpojený,tak jsem ze srandy zkusil,jak to zní... Po houkání ani stopy,jen to krásně svištělo... Kdyby to tak neřvalo,tak bych s tím takhle jezdil furt... :D