Přejít na obsah
test

Ostrá verze RCZ-R


Supetr
  • Peugeot se vrací do osmdesátých let, kdy nabízel sportovní verze svých modelů. RCZ svým designem vybízí k rychlé jízdě a ta nyní může být ještě ostřejší, ale základní cena je milion korun.

Peugeot se vrací do osmdesátých let, kdy nabízel sportovní verze svých modelů. RCZ svým designem vybízí k rychlé jízdě a ta nyní může být ještě ostřejší, ale základní cena je milion korun.

Základní verze modelu RCZ stojí od necelých 583 500 Kč s motorem 1,6 THP o výkonu 115 kW (156 koní) v kombinaci s šestistupňovou manuální převodovkou. V nabídce je samozřejmě i 200 koňový benzinový agregát. Nebyl by to Peugeot, aby nenabízel HDi - 120 kW (163 koní) - ale stojí 800 000 Kč, protože na něj momentálně neprobíhá žádná akce.

Pro ty, kteří si chtějí užít opravdu sportovní jízdu, je připravena verze RCZ-R. Motor disponuje výkonem 199 kW (270 koní), takto vysokých hodnot nikdy sériově vyráběný Peugeot neměl. Točivý moment také není špatný, 330 Nm. Základem je však 1,6 THP, tedy maloobjemový motor dopovaný turbodmychadlem. Avšak je nutné sáhnout hlouběji do peněženky, a to pro 1 025 000 Kč.

9df36bf13c_96782092_o2.jpg

O vývoj tohoto modelu se staral Peugeot Sport a na mnoha místech je to poznat. O rozdělování síly motoru se na přední nápravě stará samosvorný diferenciál Torsen. Samozřejmostí je tužší podvozek (přední náprava o 14%, zadní o 44%), který je snížen o 10 mm. Na výkonu se jistě podílí kované písty Mahle, které svou slitinou jsou podobné té, jaká se používá ve Formuli 1. Úprav oproti běžnému motoru se dočkaly i pístní kroužky, ojnice a další díly. Laděno bylo i turbo, které je oproti slabším verzím větší a dodala jej firrma Borg Warner.

Vůz se může pochlubit relativně nízkou hmotností 1280 kg (méně než 200 koňová verze). Vůz jedoucí rychlostí, která je elektronicky omezena na 250 km/h, je třeba řádně zastavit. Brzdový kotouč má rozměr 380x32 mm, o samotné brzdění se starají čtyřpístkové třmeny Alcon. Díky této kombinace vůz zastaví ze 130 km/h na pouhých 61 metrech. Brzdy byly vyvíjeny tak, aby vydržely dlouhodobou zátěž a neměly by vadnout ani při ostré jízdě, však také vycházejí z modelu Citroen DS3 WRC. Peugeot chtěl vůz osadit brdami Brembo, ale nevyhovovaly

fccdb7616e_96782094_o2.jpg

Standardem jsou 19“ kola, která jsou obuta do pneumatik Goodyear Eagle F1 235/40. Je překvapením, že Peugeot neobul pneumatik Michelin Pilot Sport. Interiér nabízí sportovnější sedačky, které mají kombinaci kůže a Alcantary. Samozřejmě také prvky, které jednoznačně říkají, že toto je právě verze "R".

Verze R nenabízí za nemalý příplatek jen větší výkon. Vůz má upravené další komponenty, které z něj dělají opravdu sportovní model, se kterým si majitel může užít spoustu zábavy. Otázkou však je, zda si najde mnoho zájemců, protože za milion se dají koupit i jiné zajímavé vozy.

83b08410cb_96782093_o2.jpg



  Hlášení článek



Zpětná vazba uživatelů


Neexistují žádné komentáře



Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Přidat komentář...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


články

články

články

×
×
  • Vytvořit...