Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Jaký anténní zesilovač pro zesílení signálu HD?


OK406

Recommended Posts

Měl bych prosím dotaz, zdali se tu někdo nevyzná v nastavení antény, respektivně v anténních zesilovačích. Máme problém s příjmem signálu HD. Týn nad Vltavou je město rozprostírající se v dolíku. Rodiče bydlí na kopci a signál se bere z tv vysílače Kleť, který má multiplex 4. Televize jsou nové LED LG. Chytnou se všechny české udávané programy, které vysílá vysílač Kleť, ale bohužel, vysílání v HD není kvalitní. Buď není signál a nebo obraz je přerušovaní, trhaní a dělají se kostičky. Televizní anténa LP 45F logaritmicko-periodická-Fracarro.  Z tohoto důvodu, bych chtěl dát anténní zesilovač, aby se zlepšil příjem v HD. Co jsem koukal, tak jsou anténní zesilovače bez napájení, pouze se našroubují. Vedení televizního kabelu je přerušeno kovovou šroubovací spojkou.Věděl by někdo poradit, jaký typ anténního zesilovače pro zesílení příjmu HD koupi? Děkuji

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

U digi signálu není až takový problém vlastní síla signálu, jako jeho kvalita. Ta je ovlivněna mnoha, byť malými např. odrazy. Zelisovač krom užitečného signáu zesílí všechno, tedy i ten parazitní. Zesilovače tedy nejsou příliš efektivním řešením v případě, že signál je dostatečně silý, leč vlivem okolí - odrazů nekvalitní. Řěšením bývá více směrová anténa, případně systém na eliminaci odražených signálů (což už je docela věda). Žádný zesilovač nefunguje bez napájení. To snad dá selský rozum. Spíše máš na mysli napájení po svodu - koaxiálním kabelu. Jinak ještě doplním, že reálně antény speciálně pro přříjem DVB-T neexistují, přes to, že to výrobci často uvádějí. Přenos prostřednictvím vysokofrekvenčního vlnění není ovlivněn obsahem. Je tedy fuk jestli je přenášen analogový, nebo digitální obsah. Podstata je v té čistotě signálu, což v první řadě zajistí směrovost (odolnost vůči signálům přicházejícím z nesprávného směru), nikoli zisk systému.

 

Tedy.. spíše, než po zesilovači bych se pídil po směrovější anténě. Ona se mj pozná vyšším vlastním ziskem. Což není její účel, ale spíše veldejší - důsledkový parametr.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

prizivim se na tematu
Kolin antena asi neco podobneho jak dotazovany vyse
kdyz to mam nasmerovane na Hradec Kralove jede jen to zakladni Multiplex 1 a 2
nasmeroval sem to na Prahu - chytal sem cca to same

 

nahodil sem zesilovac (prosim nekamenujte)
post-45527-0-31081400-1422688656_thumb.j

 

a na Prahu uz chytam vsechny soucasne multiplexy jenze staci aby projel nakladak okolo a signal hrozne kostickuje na Smichove,Telce atd.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak tohle bych opravdu nedoporučil ani svému nepříteli. Ono to sesiluje, to jako asi jo... Ale... úplně všechno a všemi směry. Dost často tyhle věci z šajny produkujou vlastní rušení. Jinak u nás poříditelný podobný zesilovače už dost často ty filtry na GSM a LTE obsahují.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Řešil jsem podobný problém - něco málo o tom vím 20 let praxe v oboru radiokomunikací mi něco dalo:

1. Šíření EMV je opravdu věda a navrhnout anténu pro příjem je docela vysoká matematika

2. Neexistuje rozdíl mezi anténou pro příjem digitálního a analogového signálu (ten se detekuje a dekóduje až v přijímači) rozdíl je jen v přijímaném pásmu resp. kmitočtu. Tomu pak odpovídá i konstrukce antény, primárně zářiče, directory a reflektor pak jen určují směrovost, potlačení zadního a bočních laloků (nežádoucí interfernece) a zisk.

3. Zásadní význam má potom také umístění antény = pasivní odrušení nežádoucích vlivů (rušení od projíždějících vozidel, přímý výhled na BTS, jiný vysílač atd.)

4. 99% nabízených a prodávaných antén a anténních systémů je nějaký kompromis mezi výkonem (ziskem) a šířkou přijímaného pásma. 

5. Zesilovač - to je otázka. Zesílí, ale bohužel všechno co anténa přijme = pokud je např. poměr S/Š (signál/šum) 1:2, tak je je výsledek tragický, šum parkticky dvojnásobně převýší užitný signál a ve finále je obraz ještě horší než bez zesilovače.

 

Ve tvém případě bych:

1. Zvolil jinou anténu - např. http://dvb-t-anteny.heureka.cz/tv-antena-asp-30-db-vhf-uhf/galerie/ 

2. Vybral vhodné umístění vzhledem k nežádoucímu rušení - zdaleka už neplatí, že čím výš, tím lépe. Větší pozornost věnuj umístění vzhledem k výhledu co možná v nejužším směru k vysílači. 

3. Pozor na "Zeleň" Stromy a obecně porost (zeleň) především v letním období, fungují jako docela dokonalá clona. 

 

Dalo by se na tohle téma napsat mnohem víc, ale už tak jsem to natáhl na malou slohovou práci. Pokud máš zájem o podrobnější info. tak se ozvi sem nebo do SZ.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děkuji všem za odpovědi=rady. Jen dodám, že anténa je umístněna na komíně u střechy. Bohužel, v ulici jsou vzrostlé lípy. Jak jsem psal, rodiče bydlí nad městem a vysílač je Kleť, který má multiplex 4.

 Jak to tak čtu, tak by anténa ( typ antény: logaritmicko-periodická) stačila. Jen je problém s vysílání v HD :( . Domníval jsem se, že by stačil antenní zesilovač pro kanál 32. Co se týká napájení zesilovače, tak jsem měl namysli z kabelu =koaxiálním kabelem.

 

FrantaCV, tvá rada je asi pro člena Havlicek.Lukas.  Věděl by si mi prosím tě poradit v mém případě a podle popsaních věcí (vysílač Kleť, anténa-Týn nad Vltavou)?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Logáro bych odpískal hned. Je to přecijen hodně širokopásmová anténa a není ani příliš směrová. Zejména, pokud jse o příjem jen několika sousedících kanálů, nebo jen jednoho, klonil bych se k nějaké klasické osstře laděné yagi se síťovým reflektorem. Jednokanálový zesilovač by pak mohl pomoci a ty slušnější fungují i jako preselector, tedy ostatní kmitočty spíše potlačují. Další zásada je když zesilovač, tak těsně k anténě.

Upraveno uživatelem Edison
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jj, souhlas. Volil bych spíš směrovou anténu Yagy typu "COLOR" s laděným zesilovačem, ale to už je o jiných penězích. A co se zesilovače týká - čím dál od antény, tím hůř. Jinak zesiluje i to se naindukuje na svod od antény. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

K tomu zesiku u ANT... Ono je to spíš tak, že Jak má svod nějaký útlom, snižuje se odstup S/Š. V případě, že se dá zesik k ANT, zesílí se užitečný signál, výrazně stoupne odstup S/Š a pak dojde k útlumu z poměrně silného signálu. Pokud se dá zesik za svod, tak se utlumí užitečný signál a zesilovač pak zesílí směs šumu, rušení a užitečného signálu. Což v důsledku znamená, že je silné všechno, ale nic kvalitního. Tak asi tak...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přiznám se, že nevím, o čem se řeč. Nerozumím :( . Takže to chce jinou anténu? Pokud ano, můžete prosím doporučit? A v čem je současná (viz fotky) anténa špatná? Takže by zde nepomohl žádný anténní zepsilovač či předzesilovač?

Udělal jsem dneska několik fotek antény + její směr. Bohužel, v ulici jsou lípy. Takže to bude mít vliv na příjem signálu.

post-4390-0-28102900-1422738301_thumb.jp

post-4390-0-67206200-1422738313_thumb.jp

post-4390-0-14877600-1422738325_thumb.jp

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem si udělal profil terénu od přijímací antény (podle zaslaných souřadnic se jedná o ulici Alej míru 392) 

tj. 385 m/nm proti TV vysílači Kleť 1085 m/nm.

Vzdálenost 54 km, viditelnost přímá. K odrazům může docházet ve vzdálenosti cca 5 - 8 km od přijímací antény kde je mírné převýšení a signál tzv. "líže terén" čímž vznikají odrazy a interferenční rušení. (U analogového signálu by se to projevilo tzv. duchy v obraze)

Druhý problém mohou způsobit vzrostlé stromy (lípy na fotce), ale to snad jen v době kdy jsou zelené a i tak jsou od přijímací antény dost vzdálené, takže ovlivnění příjmu je docela sporné nikoli však vyloučené.

Pro příjem DTV a obzvlášť HD je kvalita signálu zcela zásadní - i drobné výpadky či kolísání způsobují od tzv. "kostičkování" až po úplnou ztrátu obrazu. Vzhledem k tomu, že u HD kvality je přenášen více jak dvojnásobný objem dat, je pak dekódování daleko náchylnější na chyby i při nepatrném kolísání signálu. Tady už může poruchy způsobit i např. hustý déšť.

Řešením je tady jen opravdu výkonná směrová anténa = čím vyšší zisk v samotném základu, tím lépe. Zesilovač ano, ale i tady platí, že méně je někdy více. 

Anténa, kterou používáš vzhledem k parametrům sice vyhovuje pro standard digitál, ale HD už nepobere (nedostatečná kvalita signálu)

Takže:

1.  Zkus zvednout elevaci o cca 5° nahoru - nastav anténu přímo proti vysílači - jsou to minimální náklady, ale asi to nepomůže

2.  Zkus otočit anténu na vysílač Javořice, vzdálenost je sice 80 km, ale je lepší viditelnost (úhel 90° = přímo na Východ)

3.  Pořídit a instalovat výkonnější anténu např. viz obrázek. COLOR DELTA - umožňuje i instalaci předzesilovače bude-li potřeba

 

P.S. nechci se tady rozepisovat technickými detaily - ona je opravdu poněkud "Vyšší dívčí"

 

 

 

 

  

 

post-19069-0-27155700-1422783331_thumb.j

digimapa_naladte_si_mux123-2013-07-11.pdf.pdf

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jj, jen chvíli vydrž, zabere to trochu času. A mohl bys udělat detailnější foto těch antén? Vyzoomuj to na foťáku a hoď to sem. Ta horní anténa mi podle tvaru a velikosti přijde jako pro rádio a u té spodní nějak není patrný tvar. Je to sice typ YAGY, ale není vidět zda má reflektor a další podrobnosti. :papa

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...