Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Partner - dodělání palubního PC a teplotního čidla místo hodin


martincikanek

Recommended Posts

Informace o autě:


 


Peugeot Partner 1,6HDi, rv2007, BSI E02-00 MG, MUX verze


 


Bod 1) - BSI - povolení údajů 


V BSI jsem musel povolil přítomnost teplotního čidla, pak jsem měnil ještě nějaké údaje ohledně displeje, ale to nevím, zda to bylo potřeba, nebo ne. 


 


 


Bod 2) - Displej typ B - montáž


Mechanická část:


Kryt displeje se demontuje takto 

, samotný displej lze oddělat pomocí 2 torx šroubů po stranách displeje. Potřeboval jsem pak ještě přístup ke konektoru na přístrojové desce. Horní kryt přístrojové desky se vytáhne směrem k volantu, pak se uvolní jeden torx nad přístrojovou deskou a pak ji vysuneme směrem nahoru, je to trošku ztuha, ale jde to. Napodruhé to půjde líp, když už člověk ví jak na to.

 


Elektrická část:


Budete potřebovat displej i s novým konektorem a ideálně i svazkem kabelu tak 50 cm dlouhým.


Ze starého konektoru od hodin jsem vytáhnul kontakty z pinu 1 (30 - stálé napětí 12V) a pinu 2 (31 - uzemnění). Při vytahování si dejte pozor, pokud nemáte odpojenou baterku a propojíte tyto kontakty při nejlepším odpálíte pojistku (taky se mi to stalo).


Tyto kontakty přijdou do nového konektoru zapojit do pinu 9 (30 - stálé napětí 12V) a do pinu 8 (31 - uzemnění). Dále je třeba do nového konektoru zapojit nové dráty od přístrojové desky a to na konektoru displeje z pinu 7  do pinu 1 na přístrojové desce, tady byl pin obsazen, připájel jsem dráty k sobě. Další dráty do nového konektoru jsou už asi data, takže propojit na konektoru displeje pin 18 do konektoru přístrojovky pin 13 a pak ještě  na konektoru displeje pin 4 do konektoru přístrojovky pin 11.


Ve stručnosti:


konektor hodin pin    ---------------- konektor přístrojovky


pin 7 -------------------------------- pin 1 (připájel jsem se na drát, který vedl od tohoto pinu)


pin 18 ------------------------------ pin 13


pin 4 -------------------------------- pin 11


konektor hodin pin --------------------použít ze starého konektoru hodin pin


pin 8 -------------------------------- pin 2


pin 9 -------------------------------- pin 1


 


Po zapojení displeje, mi začaly fungovat hodiny a teploměr (ten jsem musel povolit v BSI, jinak tam byly pouze dvě čárky "--°C"). Palubní počítač začal fungovat až s přepínačem na páčce stěračů.


 


Bod 3) - přepínač displeje


Zde bude práce rozdílná pro auta se zadním stěračem a bez zadního stěrače. Rozdíl je v osazení pravé páčky elektroinstalací.


Demontáž vrchní části pravé páčky(přepínač palubního pc) v tomto videu https://www.youtube.com/watch?v=WY-Zg6MHLfE


 


Se stěračem:


Pokud máte v verzi se stěrači bude postup dodělání tlačítka stejný jao v sekci http://www.peugeot-club.com/topic/23991-p206---montaz-palubniho-pocitace---fotopopis/


 


Bez stěrače:


Postup je takový, že je třeba dodělat do pravé páčky nějaký mikrospínač, který bude propojen s elektrickou desku páček pod volantem a bude tak přepínat údaje na palubní desce.


 


Mechanická část:


demontáž COMU:


sundání airbagu https://www.youtube.com/watch?v=csImwnYGvyU


sundání volantu jeden TORX šroub, vysunutí volantu Pozn. Volant vrátit zpět do původní pozice na tisícihranu


sundání COMU - jeden šroub M6 na objímce na hřídeli volantu, pak sesunutí z hřídele volantu (ještě jsou tam dvě západky) a samozřejmě odpojit konektory.


Rozdělání COMu bylo asi pro mě specifické, protože se v tom už přede mnou někdo vrtal a nebylo to úplně originál složeno, tak nebudu popisovat.


 


Elektrická část:


Na desce COMu, jsem našel konektor, do kterého jsem se měl připojit (bývá tam zapojen svazek od pravé páčky), zapojil jsem na správné pozice dva dráty (tuším, že to byl PIN 1 a PIN 2 od spodní strany COMu. Při zapojování jsem používal věci ze starých PC (části koenktoru, kablíky, mirkospínač). Kabely jsem portáhnul pravou páčkou směrem k vršku páčky (páčka je dutá), kde bude mikrospínač. Vykuchal jsem mikrospínač ze starého počítače (tlačítko reset), vykuchal jsem opatrně vršek páčky, do které jsem mikrospínač vložil, tyčinka páčky byla celkem krátká, musel jsem ji nadstavit malým válečkem.


 


Bod 4) - teplotní čidlo


 


Mechanická část:


Demontáž tapecu - odšroubovat 2 šrouby pod krytkou madla dveří, oddělat krytku ovládání kliky zevnitř, vysunout tapec z plastových cvočků směrem ode dveří, pak odpojit konektor reproduktoru.


Demontáž zrcátka - oddělat na vnitřní straně dveří plastovou krytku u zrcátka tahem směrem od dveří, povolit zevnitř tři šrouby zrcátka, odpojit el. kontakty oddělat zrcátko, v držáku zrcátka byla zespodu krytka, do které jsem vyvrtal díru a nasunul do ni teplotní čidlo (díru jsem vrtal o trochu těsnější, aby tam čidlo drželo natěsno).


Demontáž konektoru - odšroubováním převlečné matice konektoru jsem ho rozpojil, pak je tam směrem od pantů další matice, kterou jsem odšrouboval a konektor jsem vysunul směrem dovnitř.


 


Elektrická část:


 


Ve dveřích jsem neměl žádnou přípravu pro teplotní čidlo. Naštěstí v konektoru ve dveřích jsou to PINY 21 a 22, kabely od BSI bílé barvy 6433, 6434. Na tyto piny jsem do konektoru ve dveřích přidělal další konektory s dráty, které jsem propojil s teplotním čidlem. Mezi čidlo a konektor dveří jsem udělal ještě jeden propoj, kdyby bylo potřeba zrcátko demontovat, ať to lze rozpojit. Konektor ve dveřích byl zalit, asi kvuli vlhkosti, tak to byla trochu drbačka, ale taky to šlo. Opět jsem to zalil tavnou pistolí.


 


 


Tot vse, palubní počítač ted funguje. Spokojenost


 


Kdyby někdo potřeboval detailnější informace, tak mi klidně napište do SZ. 


Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 roky později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...