Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Rány od podlahového topení


MilanF1

Recommended Posts

V bytě máme instalované teplovodní podlahové topení (chodba, koupelna, WC a obývák) + klasické radiátory. 

Zkoušeli jsme podlahovku a asi po 90 minutách provozu se od v obýváku (samostatný okruh) v nepravidelných intervalech ozývají rány. Velmi hlasité praskání. Jako kdyby praknul beton/dlažba ... ale na povrchu dlažby nic není vidět. 

 

Kde může být problém? Je okruh zavzdušněn? 

 

Zítra budeme volat developerovi, ať se na to podívá. Ale ještě dnes bych rád věděl, kde může být problém. 

 

Díky moc za reakce.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Podlahovka by neměla tuším topit víc jak na 35°C.

Záleží taky jak je zapojena. Jestli máš někde rozdělovač na podlahovku, nebo je to chytané natvrdo z okruhu topení a hlídají to na výstupu ventily.

Může lupat beton. Snad do něj přidlali ve správným poměru chemii, která zajistí pružnost betonu při tepelným pnutí. Klasickej beton jinak popraská.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je tam anhydrid. 

Jsou tu ventily, ale jak přesně to funguje to nevím, ale nemělo by to pouštět moc vysokou teplotu do podlahy. Je dost možné, že to bere prostě vodu z okruhu, jenom s tím, že ventil nepustí vyšší teplotu. 

 

Radiátor + podlaha jsem nezkoušel ... to nyní není téměř možné (teplo venku), to bych v bytě chcípnul teplem, protože radiátor místnost během chvíle místnost vytopí. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Toto je stavěno na klíč a já nebyl investor, nekontroloval jsem stavbu krok po kroku (bohužel, ale za to já nemohu). 

Domnívám se však, že diletační spáry nebyly, avšak obývák s kuchyní má necelých 20 m2. Podlahovka je poté ještě v chodbě, na WC a v koupelně (dohromady cca 12 m2). 

 

Zda byla provedena topná zkouška, netuším. 

 

K té podlahovce jsem našel tohle, zda to pomůže: ovládání- omezovač teploty vratné vody RTL

 

Zítra budeme podlahovku reklamovat ... uvidíme.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Také se domnívám, že tam budou bubliny. Také z toho důvodu, že po těch cca 90 minutách není podlaha zcela teplá, některá místa jsou jen vlažná (pocitově na povrchu dlažby).

 

Byly jsme upozorněni, že náběh na plný výkon podlahového topení trvá cca 3 hodiny. Tomu bych věřil, dle rozložení teplot na povrchu. Takže regulace bude asi OK. Druhý okruh (chodba, koupelna a WC) nabíhá rychleji, ale tam ten šnek nebude tak velký (ale bohužel jsem ho neviděl), z této části podlahovky se však rány neozývají (zvuky se zdají být jen z obýváku).

 

Je tam nějaká možnost odvzdušnění? Ale něco takového by tam být mělo ... uvidíme, co nám zástupce developera řekne. Je to samozřejmě v záruce, nic s tím dělat nebudeme a bude se to reklamovat. Rozbourání podlahy by bylo velmi nevhodné, již je nastěhován nábytek včetně kuchyně...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Volali jsme stavbyvedoucímu, ten nás odkázal na reklamaci formou e-mailu. Ten jsme odeslali, ale zatím se nikdo neozval. 

Pokud by to bylo, jak píše Fusion, pak by se to mohlo vyřešit samo, což by bylo nejlepší řešení. Případně prostě někde ručně upustit tlak (vzduch), jako se to dělá u radiátorů.

Pod kotlem (plynový) máme nějaký červený kohoutek (asi 20 cm nad zemí), ale netuším k čemu slouží. Zda je tam kvůli podlahovce nebo kvůli okruhu radiátorů. 

 

My se do ničeho hrabat nebudeme, protože je to v záruce. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 roky později...

Dobrý den Milane, řešíme podobný problém- rány v podlahovém topení- již při topné zkoušce (taky na tom máme anhydrid, diletační pásy jsou). Topenář nám řekl, že se s tím u podlahového topení ještě nesetkal (jde o velmi zavedenou a doporučenou firmu). Můžete mi napsat, jak vám to tehdy dopadlo- na netu jsme toho bohužel moc nenašli.

díky. Vaňura

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přes firmu jsme nic neřešili, s největší pravděpodobností příliš vysoká teplota v okruhu.

Naše podlahové topení má jen zavírací ventil na konci soustavy, pokud zde je již vysoká teplota, okruh zavře, ale nic nereguluje vstup. 

Od prvopocatku byl nastaven kotel na 90°C! Pak je jasné, že to bublá... i radiátory zbytečně horké. Po první zimě jsme to změnili.

Vzhledem k tomu, že na vytápění stačí podlahové topení ve dvou místnostech, nastavili jsme teplotu na 40°C a prodloužili délku běhu čerpadla po vypnutí kotle že 2 minut na 5. Tím je zaručena cirkulace po delší dobu. 

Náběh topení je pozvolnejsi, ale vůbec to nevadí, v zimním období stačí, aby kotel běžel 2 hodiny denně pro udržení požadovaného komfortu a podlaha je stále vlazna. 

Zásahem do teploty a délky čerpadla se snížila spotřeba plynu z 90 kubíků měsíčně na 60. (ohřev vody bere cca 15 kubíků mesicne). 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dovolim si tvrdit, ze instalacni firma jsou debilove. Uz par let je limit vykonu kotle 85 stupnu. Dalsi veci je, ze udelat takovy system bez vstupniho regulatoru je zase a jen prasivina od developera. Postavit to co nejlevneji, vse vosulit, a pak to prodat se ziskem a za takovy prachy, ze normalni clovek bude calovat jak mourovatej az do duchodu. A to vse za kvalitu, ktera neodpovida cene. 

Krasny priklad bydleni Na Fialce, Ricany....... podlaha z ASKO Uhrineves v nakupu za 89Kc/m2, prodej stavebni firme 130 Kc/m2, prodej zakaznikovi 390 Kc/m2 :D Polska kvalita zajistena :D 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky, snad to bude tak i v našem případě a půjde to nějak takto vyřešit. Hlavně jsme se vyděsili, že někde něco popraskalo...ale voda tam nikde není a kotel funguje- teď už je tedy vyplý, protože to udělalo na konci topné zkoušky, když se snižovala teplota

pěkný den a díky za reakci

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Scratch, topnou zkoušku určitě dělali, měli jsme na plynomeru v době převzetí natočeno asi 150 kubíků a sousedi skoro nic (nemají podlahovku). 

Když jsem si našel těch 90, úplně jsem se zhrozil, kdyz je standard 60. 

Staví se co nejlevněji, ale nás objekt je relativně OK ... nestavěl se z Itongu v prosinci, kdyz sněžilo a pršelo... v březnu na to šla vata a polystyren (štítek "A"). Na tohle jsem koukal cestou do práce... bylo to 1 km od toho našeho a o 30% dražší. :D

Pokud jde o podlahu,  mám 3 vrstvou lamelu Magnum. Standardní materiál v ceně 1000 kc/m (maloobchodní cena), pokud chcete jinou, tuto bylo možné odečíst v ceně 400 kc/m a jen čistou plochu ... novou podlahu za maloobchod, množství včetně prorezu. :D takhle to asi dělají všichni...

Upraveno uživatelem MilanF1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Z 90 bytů 6? :D U nás prakticky všichni, včetně dispozice. A taky dveře, ty ve standardu opravdu vypadaly lacine, ty nejlevnější od Cagu. 

Ale třeba sanitu a obložení jsme vůbec nezměnily, standard na velmi dobré úrovni (obklad za 500 kč/m). Baterie Grohe atd. 

Jinak by to zmenama hodně naskocilo,  však to znáš. :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...