Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

el.schéma - zapojení přepínače ventilátoru


jede

Recommended Posts

Má někdo link na el.schéma P107? Nebo už někdo rozebíral ten přepínač a ví, jak tam jsou ty měděné přepínací plíšky správně poskládané? - viz foto. Možná, že by mi pohlo vědět, jak jsou zapojeny kontakty konektoru (z druhé strany - dva široké kontakty a pět tenčích)

post-50629-14109632588649_thumb.jpg

post-50629-1410963258895_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za reakci. S tím voltmetrem mě to taky mohlo napadnout, ale byl jsem na sebe tak rozčilený, že jsem neuvažoval. Ten tip je dobrý, ale teď to mám zase smontované - ventilátor běží na nejmenší otáčky. Rozeberu to tak za více jak měsíc v tom parnu to stejně stojí jen v garáži.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To jsem psal z tabletu, tak jsem byl strohý.

Samozřejmě si musíš opatřit papír a schema si kreslit.

Dva kontakty budou podsvit a kostra žároviček. Takže kde se objeví +12V po zapnutí podsvitu, tam to je. Kostru najdeš ohmmetrem.

+12V přes klíček půjde na běžec přepínače. Najdeš voltmetrem, objeví se po zapnutí klíčku. Podívej na konstrukci přepínače, najdeš, který kontak je neustále spojen s běžcem - bude to protáhlý kontakt anebo bude uprostřed.

Další 4 kontakty budou polohy přepínače 1 až 4. Poznáš tak, že budeš +12V připojovat postupně na piny konektoru anebo kablíky a ventilátor se rozběhne postupně na různé rychlosti - na 4. rychlost naplno. Možná to bude dělané tak, že 1. je odpor, 2. je jiný odpor a 3. jsou tyto odpory paralelně. K propojování můžeš použít žárovku 12V 60W ze světel - kdyby ses spletl, tak nenastane zkrat.

Promiň, že píšu tak podrobně. Pro elektrikáře je to samozřejmé, ale protože se ptáš, tak ti to asi samozřejmé není.

[upravil dne 5.8.2013 21:17 od P607Olda]

[upravil dne 5.8.2013 21:17 od P607Olda]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 týdny později...

Takže na každý pád díky! Je to dost nápomocné - \"prověření\" kontaktů je logické, nicméně zůstal problém s přesným polohováním plíšků. Předevčírem mi prdly nervy a dojel si na šroťák pro použitý přepínač. Ten jsem zabudoval a vše je OK. Jsem sice o 800 KČ lehčí, ale originál by byl 4x dražší.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hm. Přepínačů se mi už v životě rozpadlo (vystřelilo) moc, o to větší dobrodrůžo je hledání. No tak teď slož ten původní a zkus jim ho prodat na vrakáč.

Tady v tom je jen jeden paket (patro), to je běžec a 3 kontakty, anebo běžec a dva složité kontakty.

Kdybys nafotil detaily, tak se pokusíme složit ho přes internet. (jako virtuální šachy).

[upravil dne 22.8.2013 09:23 od P607Olda]

[upravil dne 22.8.2013 09:23 od P607Olda]

[upravil dne 22.8.2013 09:24 od P607Olda]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdravím! Mno je to prima myšlenka - přes i-net zkusit spravit ten přepínač. Měl jsem za to, že je tam více těch plíšků, ale je tam prakticky jen jeden. na té plastické hřídeli, kolem které se to otáčí není žádná zarážka nebo drážka (ani stržená) pro ten plíšek. Jen dole pod ní je malá dírka - nezdá se, že by tam mělo něco zapadat. Tem plíšek má na druhé straně takový malý stříbrný bobek - jako u kontaktů nějakého relé - je to protistrana k tomu malému měděnému bobku vlevo - přesně na tomto místě. Jinak jsou tam ještě dvě malé prolákliny v tom měděném plíšku. Tyto tři body - tvoří vrcholy rovnostranného trojúhelníku. Na snímku je vidět jen ta jedna - vpravo.

Ale moc nadějí si nedělám. Jak říkám nový přepínač tam je - jde jen o pokus to dát dohromady.

post-50629-14109632936445_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ještě chybí fotka toho otočného plastu.

Tak zkusím popisovat a ty mi napíšeš, co je pravda:

1. vyndej pružinu i aretační bílé čudlíky s pružinkami.

2. Otočný plast nasaď do přepínače vo poloze 0. Při pokusu o otáčení bys měl nalézt dorazy, které vymezují pohyb v rozmezí 0 až 4. Takže v nějakém rozmezí jde otáčet.

Pak ho vyjmi.

3. Na otočném plastu musí být nějaký výstupek, který bude otáčet měděným kroužkem.

Na obrázku jsem bíle vyznačil - buď bude výstupek ten v kroužku, anebo ten v obdélníku. Zkus nasadit měděný kroužek na otočný plast, spolu je vložit do přepínače, zkusit otáčet.

4. Takže po těchto krocích už by mělo být jasné, v jaké pozici má být otočný plast a jak je na něm unášen měděný kroužek. Vzájemná poloha by měla být jednoznačná - jinak spojit nejdou.

5. Pak bys mohl zkusit znovu vlořit otočný plast s měděným kroužkem, ale teď už i s pružinou. Potřeboval bys 4 ruce - teď bys měl propískat kontakty, jestli postupně spínají (i když necvaká, protože nemáme nasazeny aretační čudlíky).

A pak už boj s pružinkami, tzn. nasadit aretační čudlíky s pružinkami i velkou pružinu a snažit se to spojit. Někdy bývá potřebné pomoci si nějakým přípravkem, kterým udržíš roztažené aretační čudlíky (nit, drátek, který se potom vytáhne), anebo tam ty aretační čudlíky zasuň až v poslední chvíli tak, že otočný plast pustíš trochu ven a škvírou tam vsuneš čudlík i s pružinkou.

[upravil dne 23.8.2013 20:38 od P607Olda]

post-3499-14109632937043_thumb.jpg

[upravil dne 23.8.2013 20:43 od P607Olda]

[upravil dne 23.8.2013 20:43 od P607Olda]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky dobrá duše! Tak jsem to opět zkoušel a znovu vyfotil. Plastová hřídelka/unašeč má na konci osazení, které se asi musí zamáčknout do domečku přepínače, což jsem ještě nedotáhl do konce (nějak to jde ztěžka). Ten měděný plíšek je focen ze strany, která se vloží na kontakty v domečku. Na něm jsou i tři záhyby (vidět jsou jen dva) a tyto zapadnou do unašeče. Tento má tři segmenty, tudíž jsou jen tři pokusy/omyly. Navíc je tu otázka, jakou polohu má mít unašeč v domečku. Zde nelze nic najít, co by se jaxi zaaretovalo - to se bude dát vyřešit ohmetrem.

post-50629-14109632942631_thumb.jpg

[Edited on 24/8/13 09:23 by jede]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokusím se sem dát dvě fotky. Takže 1-ní foto: V této poloze je unašeč v poloze NULA. Při otáčení ve směru hodinových ručiček (ještě 4x) lze vidět další aretační polohy. Další varianty - a) unašeč může ještě být pootočen o 180° a taky b) ten zatracený měděný plíšek má kromě této polohy, ještě evtl. dvě další. Pak je to logická hra pro ohmmetr a jasnou hlavu - zde je třeba propískat všechny kontakty v té jedné řadě :bacha 2-hé foto: Konektor - zde jsou definitivně horní dva kontakty určeny pro napájení těch dvou satelitních žároviček.

[Edited on 24/8/13 10:26 by jede]

post-50629-14109632942905_thumb.jpg

[Edited on 24/8/13 10:28 by jede]

post-50629-14109632943187_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vnější ovládací knoflík (hmatník) se dá na unašeč nasadit jediným způsobem? (je tam výstupek?) Tak bys určil, v jaké poloze má být unašeč. V podstatě má dvě možnosti, protože ty aretační zoubky po stranách musí být proti čudlíkům s pružinkami.

Měděný plíšek se opravdu dá nasadit 3 způsoby? Nejsou ty tři pacičky v nestejných úhlech, takže tam lze nasadit jen jedním způsobem? (konstruktéři to často dělají jak píšu, nic je to při výrobě nástrojů nestojí a při kompletaci to zrychlí práci, když to jde sestavit jediným způsobem).

Velice pravděpodobně bude měděný plíšek nasazem tak, že stříbrný kontakt se má dotýkat (postupně) těch tří (malých) kontaktů, ale nemusí tomu být tak.

Dej ještě co nejvíc fotek. Celý přepínač má ještě kryt?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dorazy otáčení tam nějak nevidím. Hledal bych je možná uvnitř ovládacího knoflíku, tedy výstupek na čelní stěně panelu a prohlubeň v knoflíku.

Není taky jasné, jak je unašeč zajištěn proti vytržení, tedy proti pohybu k obsluze (kam ho taky tlačí pružina). Zajištění bude možná na konci, kde je mírné osazení, ale spíše někde vepředu u panelu, u knoflíku, což ještě není na fotkách.

Měděné kontakty v přepínači by mohly mít stopy od běžce, koukni lupou, jestli je neuvidíš.

Anebo to všechno dej do krabičky a pošli mi to - ale fakt všechno, i s panelem a knoflíkem. Ve které Rudné bydlíš?

[upravil dne 25.8.2013 07:03 od P607Olda]

[upravil dne 25.8.2013 07:03 od P607Olda]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Prohlubeň v otáčecím knoflíku tam je - ale asi jen pro lehčí vysazení z hřídele šroubovákem. Černý plast/hřídelka se otáčí s malými zádrhely kolem dokola. Tato hřídelka s aretačními zoubky se tlakem zasadí do těla přepínače a to malé kruhové osazení jí drží.

Dnes mě šíleně bolí zub a tak musím konstatovat, že dnes nebudu s tou serepetičkou experimentovat. Na šroťáku jsem koupil starší díl a do panelu zasadil (a funguje) a nechce se mi to zase vyndávat a testovat tento opravený. Podle motta NEVER CHANGE RUNNING SYSTEM. Mám v úmyslu to zdarma (nebo za přispění malého obulusu do kasy tohoto klubu) někomu nabídnout i se zbylejma dvěma servo pro CZ, které mi tu zbyly. Vše zdarma - jen profi handlíř to dostane za úplatu ;-). Tím CZ se mi zlepšila nálada. No a ten prosvětlený panel viz foto nemohu poslat - auto je čas od času používáno. Vím, Rudných je v ČR více, tato je u Prahy, jinak bych to přivezl osobně ;-) Jinak to ale mohu poslat. Jo a na každý pád díky za podporu!!!

post-50629-1410963294911_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...