Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Peugeot 205 1.1i "Šalát"


573v0

Recommended Posts

Peugeot 205 - v mojich očiach najkrajšie auto, aké kedy Peugeot vyrobil. Už keď mi v 18tich priateľkin otec povedal že jeho známy sa zbavuje starého Peugeota ale nie je si istý, či to je 205 alebo 106 som si po vygooglení obrázkov prial aby to bola 205ka. Nakoniec to bola 106ka, no užili sme si spolu i tak, potom prišla druhá 106ka, potom 405ka, potom druhá 405ka a teraz konečne nadišiel ten čas keď mám aj ja svoju 205ku :D Začal som ju zháňať, keď mi žena povedala že bude musieť praxovať celé leto a tým pádom sa nebude konať žiadna dovolenka a mám si na leto spraviť program. Uvedomil som si že celé leto je dlhá doba aby som ho strávil len s mojou 405kou, tak som sa začal obzerať po niečom malom do mesta a pre ženu, lebo zo stláčania spojky na 405ke ju bolí noha :D Pôvodne som chcel niečo typu Daewoo Tico, aby tá spotreba bola fakt minimálna, ale potom som si povedal že zbytočne budem investovať do auta ktoré sa mi vyslovene nepáči.

Po uvedomení si tejto skutočnosti mi bolo jasné že treba zohnať jedine 205ku, tak som začal obzerať bazáre- chcel som niečo lacné a v obstojnom stave aspoň čo sa týka karosérie, ale muselo mať 5 dverí, facelift, nie monoblok. Nechcel som auto do ktorého stačí sadnúť a jazdiť, to by neriešilo môj problém so stráveným letom :D Tak som našiel túto 205ku- krásny lak, aj keď miestami sa objavuje hrdza a pravý blatník kvitne (no nebolo by to moje auto keby som ho nekúpil s oklepaným pravým blatníkom- viď 405ka aj 106ka :D ). Keďže boli moje požiadavky dosť minimálne, o to väčšie bolo moje prekvapenie ako krásne to jazdí za tú cenu. Po rokoch strávených v dieselovej 405ke je to pre mňa pocit ako v nebi jazdiť v niečom takom tichom a nerozklepanom. V interiéri neklepe jediný plast, motor takmer nepočuť keď beží. Proste balada.

Teraz niečo k závadám:

-blbne potenciometer šprtiacej klapky

-vadné tesnenie strešného okna- okno je zasilikónované ale keďže všetky moje doterajšie autá mali strešné okná, bude to treba fixnúť :D

-vadný zámok na kufri (opravené hneď po polodine čo som ho doviezol domov, stačilo vymeniť servomotor centrálu)

-vadné servomotory na dverách pravej strany- predné aj zadné (nie je problém, mám doma komplet sadu zo 405ky)

-hrdzavý PP blatník

-hrdzavý ľavý prah

-čapy ramien bude potrebné vymeniť- čím skôr, tým lepšie

-nefunguje tá klapka čo reguluje prívod vzduchu z vonku alebo od zvodov (mám celý systém funkčný zo 106ky)

-vraj to žerie čosi oleja

To by bolo k závadám- najvážnejší je asi ten potenciometer ale mám náhradný zo 106ky tak ho vymením a bude pokoj. Čo mňa najviac trápi je asi tá hrdza prahu- hrdza to je rakovina auta, dúfam že sa mu ju podarí nejak skrotiť lebo bez prahu sa blbo žije. Ten blatník by som najradšej vymenil ale modrozelená farba nie je práve devízou 205tiek, takže vo farbe ho asi nezoženiem. I tak si budem musieť dať namiešať farbu lebo je tam viac miest čo bude treba streknúť. Inak ostatné závady sú len drobnosti ale samozrejme je v pláne to dať celé dokopy.

Mám v pláne si teda zohnať náhradný motor, kľudne aj s roztrhnutým rozvoďákom ale nech mám aspoň základné náhradné diely. Potom primárne (ešte dnes) fixnem to centrálne zamykanie a skúsim na to pripojiť môj starý centrál na diaľkové zo 106ky.

Čo sa týka dlhodového plánu- chcem vymeniť čím skôr ten potenciometer kým začne zas blbnúť, ale je napevno pripájkovaný ku káblom takže potrebujem najprv zohnať konektor, prípadne ak zoženiem celý motor ak je po probléme. Ďalej chcem zohnať sedačky z GTi alebo XS, poriešiť strešné okno, dorobiť denné svietenie, dať čierne fólie na zadné okná, vymeniť PP blatník, vystriekať spodok a dutiny, nejakým spôsobom (bohužiaľ asi len vyvarením) spraviť ten prah, vymeniť zadný tlmič a vrhnúť sa trocha na podvozok- minimálne čapy ramien a možno aj tyčky riadenia. Brzdy boli menené a brzdia luxusne. Menená bola tiež zadná náprava.

Inak mám trocha problém s riadením - v strednej polohe sa mi volant točí ľahučko ale keď chcem vytočiť na max, do krajných polôh ide ťažko- na 405ke mám posilňovač a točí sa mi vo všetých polohách rovnako. Tu posilňovač nie je...pozoruje niekto rovnaký úkaz? Keď som v tom šiel prvý krát, otočil som volant cca o 3/4 otáčky ľahučko a potom šiel ťažšie, že som to podvedome vyhodnotil ako krajnú polohu volantu a ďalej som ani netočil, čo malo za následok že som skoro trafil stojan na pumpe :D Len dodám že som pri točení nestál na mieste, pohyboval som sa rýchlosťou kroku cca

[upravil dne 4/8/14 11:44 od 573v0]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 týdny později...
  • O 3 týdny později...

Dnes mi prišiel návod na použitie 205ky :D Ak by mal o to niekto záujem, tak to nafotím a spravím z toho PDF, lebo dlho som to zháňal na nete a v češtine som to nikde nenašiel. Teraz sa mi naskytla príležitosť na kúpu za dobrú cenu tak som neváhal :D

post-23633-14109631283812_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 měsíc později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...