Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Pomalu pečený bůček


Kurt

Recommended Posts

Protože jsem příznivcem pomalého vaření, čas od času se (pomalu) pustím do vaření. Dnes jsem se pustil do pečení bůčku.

Suroviny:

bůček (množství akorát, aby se vešel do pekáče a pekáč do trouby) - můj měl dnes 1,25kg

sůl - lžička

sádlo nebo olej - tři lžíce stačí, dnes jsem použil olivový, někdy dávám sádlo

barevný pepř - lžička (celý, rozdrtit v hmoždíři)

cibule - asi půl kila, nicméně záleží opět na velikosti nádoby (cibule musí pokrýt dno)

voda - přiměřeně, dává se na dno pekáče

Postup:

kůži na bůčku nařežeme cca do hloubky půl centimetru:

1img2282.jpg

a vrazíme ho na pánev, kde jej krátce ze všech stran osmahneme, aby se maso zatáhlo - mezitím si v misce smícháme rozdrcený pepř se solí a olejem:

1img2284.jpg

maso vyndáme z pánve a do nařezané kůže směs vetřeme.

Takto připravené maso položíme do pekáče na cca dvoucentimetrové plátky cibule a mírně podlijeme vodou - maso se nesmí vody dotýkat!

1img2289.jpg

Potom to celé vrazíme do trouby předehřáté na 90°C a pečeme alespoň 5 hodin. :)

Pokud máte rádi vypečenou kůrku, po 5 hodinách maso odkryjte a zvyšte teplotu na 110°C - takto dopečte do zlatova:

1img2293.jpg

Podávat lze s knedlem a zelím, nebo s chlebem.

Dnes byl s chlupatým knedlíkem a zelím:

1img2294.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

takový žrádlo, Mňammm:D:D:D

No to mi povídej! :aut:D

Když to tak čtu, ještě pár věcí na doplnění: protože obecně solím méně, stačí lžička soli - kdo solí víc, doporučuji kromě té lžičky, která se vetře do bůčku, přidal další sůl do vody pod něj (jinak bude maso stále mírně slané a kůže přesolená). Další věc - zapomněl jsem napsat, že ten bůček je s kostí - vzhledem v tomu, jak dlouho se peče, není problém kost poté jednoduše rukou odstranit, pustí sama. No a v neposlední řadě - bůček shánějte co nejlibovější a nejčerstvější. :)

Koho bůček nezaujal, tomu mohu nabídnout kupříkladu polévku z červené řepy:

crpv.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Odzkouseno upeceno a tosku modifikovano.

Chutove super - v troube to bylo cca 6hod a od papani z poledne zbylo trocha vina tak se tam pridalo vino ....

Malicko se to pak muselo prisolit ale to je dle chuti.

Moc pekne a zajimave tema - kulinarsky koutek :papa

[upravil dne 18/2/13 06:18 od Lihous]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 měsíc později...
  • O 1 rok později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...