Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Základní pojmy a otázky ohledně Havarijního pojištění


Recommended Posts

Co to vůbec je

Havarijní pojištění kryje rizika na Vašem vozidle. Tam kde rozsah pojištění Povinného ručení končí, začíná plnění Havarijního pojištění.

Lze uplatnit bonus/malus

Stejně jako u Povinného ručení i zde se uznává bonus/malus. Lze si na požádání od stávající pojišťovny nechat vystavit bezeškodní průběh. V nynější době je však hodně populární a nabízí to téměř každá pojišťovna a to převod bonusu z POV na HAV.

Jaká rizika lze pojistit

V rámci toho pojištění lze pojistit základní rizika havárie, vandalismu, odcizení či živelních událostí. Rozdílné pojištění, rozdílné rozsahy, některé umožňují libovolnou kombinaci, některé zase jen pevný rozsah

Pojistné částky

Každé auto má individuální hodnotu. Ta je možna stanovit buď fakturou o koupi, případně z různých serverů, kde se dá vyfiltrovat konkrétní auto a stanovit odhadní částku na pojištění vozidla. V některých kalkulátorech pojišťoven jsou zahrnuty i kalkulačky na výpočet hodnoty vozidla.

Spoluúčast

Je to částka, která je automaticky odečtena od pojistného plnění. Ta se pohybuje v rozmezí od 0% min. 2000Kč, 1% min. 1000Kč přes 3%, 5% až spoluúčast s hranicí kolem 20%. Čím nižší je spoluúčast, tím je vyšší pojistné. Ve výsledku je však lepší volit spoluúčast spíše nižší. Rozdíl ceny není zas tak velký ale v případě pojistné události je částka, nutná uhradit pojistníkem v nepoměrně vyšších částkách. Jsou i možnosti zvolení různé spoluúčasti u rizik havarijního pojištění.

Zánik pojistné smlouvy

Pojistná smlouva zaniká podobně jako u POV několika možnostmi. Výpověď 6 týdnů před výročím smlouvy, do 3 měsíců od pojistné události, změnou vlastníka, totální havárií, případně odcizením vozidla a samozřejmě nezaplacením předpisu pojistného.

Změna pojišťovny

Pokud se klient z jakéhokoliv důvodu rozhodne v průběhu pojištění změnit pojišťovnu, nic mu v tom nebrání. Musí jen dodržet zákonem stanovenou výpovědní lhůtu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...