Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Základní pojmy a otázky ohledně Povinného ručení


Recommended Posts

Co to vůbec je

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Jak už z názvu vyplývá musí jej uzavřít každý majitel nebo spolumajitel v České republice registrovaného motorového vozidla a ručení napovídá, že z pojistky je zaručena náhrada škody, kterou způsobíme na zdraví a vecné škodě.

Bonus

Zvýhodnění pro majitele vozidla (pojistníka), který v průběhu roku neuplatnil žádnou pojistnou událost a nezpůsobil žádnou nehodu. Bonusy lze i převádět v rámci rodinných příslušníku.

Malus

Je opakem bonusu a je využíván pojišťovnami v případě častého plnění odpovědnosti ke zvýšení pojistného pro takového řidiče. Jeho záměrem není poškodit řidiče nebo majitele vozidla, ale vést k odpovědnějšímu chování na silnici a zabránit zneužívání pojištění odpovědnosti.

Česká kancelář pojistitelů

Je samostatnou organizací pojistitelů, poskytujících povinné ručení. Především spravuje garanční fond, provozuje hraniční pojištění, zabezpečuje plnění úkolů souvisejících s jejím členstvím v mezinárodní Radě kanceláří, vede příslušné statistiky atd.

Pojistné krytí

Pojištění se vztahuje na každou osobu, která odpovídá za škodu způsobenou provozem vozidla uvedeného v pojistné smlouvě. Zákon stanoví minimální výši krytí pojistného rizika u věcných škod do výše 35 miliónů korun a u škod na zdraví do výše 35 miliónů korun.

Pojistné limity

Pojistné limity se pohybují mezi 35 miliony Kč a 100 miliony Kč. V nynější době už jsou k dispozici i pojistné limity až do hranice kolem 150 milionů Kč. Limity jsou uváděny v následujícím formátu 50/50, 100/100 apod. Výše je uvedeno, co limity obsahují.

Jaké limity zvolit

To záleží na spousta faktorech. Lokalita řízení, četnost řízení. Jak je známo i z jiného pojištění, tak v případě přesáhnutí limitu platí rozdíl klient ze svého.

Zánik pojistné smlouvy

Pojistná smlouva zaniká výpovědí podle zákona 168/99 Sb., a to změnou vlastníka, zničením vozidla, jeho vyřazením z evidence, odcizením, nezaplacením pojistného v určené lhůtě. Skutečnosti rozhodné pro zánik pojistné smlouvy je pojistník povinen sdělit pojistiteli písemně.

Změna pojišťovny

Pokud se klient z jakéhokoliv důvodu rozhodne v průběhu pojištění změnit pojišťovnu, nic mu v tom nebrání. Musí jen dodržet zákonem stanovenou výpovědní lhůtu, či využít možností viz výše.

Zelená karta

Je mezinárodní osvědčení o platnosti pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem konkrétního vozidla.

Jaké je nejčastěji uzavírané a proč?

Mezi nejčastější pojišťovny, které uzavírám patří Allianz, Česká Pojišťovna, Česká podnikatelská pojišťovna, ČSOB Pojišťovna, Generali, Kooperativa a Uniqa.

Tyto pojišťovny patří mezi stabilnější, cenová relace je průměrná a i vzhledem ke krácení pojistného plnění (viz níže) patří mezi nejméně „krátící“.

Krácení pojistného plnění

Je to nový trend, jak pojišťovny šetří na pojistných událostech. V případě, že Vás nabourá někdo, kdo bude mít „nevhodné“ povinné ručení, může se předpokládat, že se bude jeho pojišťovna snažit krátit Vaši pojistnou událost. Vy jako poškozený budete pak vymáhat své peníze jak na pojišťovně, tak potažmo přímo na viníkovi. Je pak na zvážení, jestli vybírat určitě nejlevnější pojištění na trhu, které nám nabízejí pojišťovny viz v níže uvedené tabulce. Při prvotní úspoře několikaset korun za rok se při první pojistné události mohou tyto stokoruny lehce proměnit v tisíce někdy i desetitisíce, které budeme nuceni zaplatit ze svého.

Tabulka vychází ze statistiky Nehodové služby.

Jak probíhá krácení

Pojišťovny jsou ze zákona nuceni hradit skutečnou škodu. Musí uhradit takové náklady, které odpovídají „běžné“ ceně konkrétního úkonu nebo náhradního dílů. Pojišťovny takto zkouší při běžných cenách snížit mírou opotřebení pojistné plnění. Jednoduše spoléhají na Váš minimální odpor proti rozhodnutí kolosu jako je pojišťovna.

Cenový rozdíl

V prvé řadě záleží na pojišťovně (velikost, jméno), rychlosti plnění, krácení plnění a v neposlední řadě i spousta připojištění zdarma, jež jsou do pojištění vkomponovány automaticky, nebo formou tzn. \"balíčků\".

post-40711-1410962273962_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 11 let později...

@skuci

Vyhrabal jsem toto staré téma a chci se optat. Googlím, jak to je s uznáváním bonusů a dostávám se k docela rozdílným informacím.

Konkrétně mi jde o uznání bonusů, které si pojistník vyjezdí na motorce, zda se následně dají uznat i pro pojištění auta.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 8. 1. 2024 at 17:41, Péťa napsal:

@skuci

Vyhrabal jsem toto staré téma a chci se optat. Googlím, jak to je s uznáváním bonusů a dostávám se k docela rozdílným informacím.

Konkrétně mi jde o uznání bonusů, které si pojistník vyjezdí na motorce, zda se následně dají uznat i pro pojištění auta.

čau, co vím, tak to uznává jen ČPP

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já dělám na auta pojištění každý rok nové. Přes nějaký srovnávač (nechci dělat konkrétní reklamu, je jich hodně). Tam mi po zadání parametrů vyskočí nejlepší cena. Protože to každý rok zdraží o 200-300 kč. Což při počtu 6 aut je docela znát. Tím, že to jde vše vyřídit přes internet není důvod tomu těch 5 min nevěnovat.

Z mé zkušenosti. Bonusy na auto, motorku, vozík jsou samostatné.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...