Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

406 - stahování oken


Butchi

Recommended Posts

Přestalo mi fungovat stahování oken některými směry (dolů jde, nahoru ne). Tak jsem to rozebral a vyčistil kontakty. Stahování mi funguje na předních oknech teď v pohodě, ale přestaly mi svítit diody na tlačítkách na zadní okna a ani nefungují. A ještě jedna zvláštnost, když podržím tlačítko na okna na zadních dveřích okno se sice nestahuje, ale rozsvítí se mi diody na pčedních tlačítkách. Ha a teď jsem v koncích. nemá někdo schéma zapojení řívodního kabelu apod?

Díky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No to tlačítko na vypnutí jsem zkoušel mačkat, ale nejsem si jistý jestli vůbec funguje. Nemá někdo foto rozebraných tlačítek, zdá se mi že tam něco chybí, nebo mi není jasný princip tohoto tlačítka, nenašel jsem žádné kontakty které se spínají.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 5 let později...

Zdravím přátelé a opět prosím o radu.

Na straně řidiče se zbláznilo stahování okna. Prvotně se při dojezdu dolů ozval zvuk jako když přeskakuje ozubení - jakoby nezareagoval spodní doraz a motor to přetáhl. Nahoru sice vytáhnout šlo, ale s rachotem už zmíněných ozubených kol (tedy pokud tam nějaká jsou - to nevím) a vysunutí okna do horní polohy šlo po etapách zhruba po 5-ti cm. Je jedno zda spínač jen přizvednu a pustím - okno by mělo dojet až do horní polohy, nebo spínač v poloze sepnuto držím. Vždy popojede jen o oněch zmíněných cca 3-5 cm. Při dojezdu do horní polohy se opět ozve rachot přeskakujících zubů. Tak tomu bylo ještě včera. Dnes už jde jen po etapách stáhnout, směr nahoru už jen rachotí - musím mu pomoct rukou.

Hledal jsem v příručce "Jak na to"  bohužel jen rada jak celý mechanizmus vymontovat - nějaký popis funkce "0" V AK o podobném dílu ani zmínka. 

V Service Boxu jsem sice něco našel, ale vhledem k tomu, že francousky umím jen "Žrát a házet šutrama" tak z toho taky nejsem nějak moudrý viz obrázek.

post-19069-0-73771300-1436081017_thumb.j

Upraveno uživatelem FrantaCV
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A to poskakování po 5cm je nenastavená (resetovaná) ochrana přiskřípnutí. Normalně se nastaví tak že vyskačeš oknem nahoru a pak vypneš kliček asi na 30sec, nasledně sjedeš oknem dolů a opět nahoru, mělo by to fungovat, to přeskakování asi nebude problem v samotné stahovačce ale v elektronice dojezdu okna. prostě to při odporu okna nevypne, což by normalně mělo, s tím nejspiš souvisí teda i ten reset přiskřipnutí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tomu bych rozuměl. Problém tedy spočívá v tom, že:

normální funkce je, že jednom zmáčknutí tlačítka směrem dolů či nahoru by okno mělo sjet do dolní (horní) polohy bez zastavení. V libovolné poloze se dá zastavit stiskem tlačítka v opačném směru.

Současný stav je, že pro stažení musím držet tlačítko po celou dobu a při dosažení dolní meze začne přeskakovat. Vytažení pak už jde  jen za pomoci rukou jinak přeskakuje trvale. Zpočátku se, sice s rachtáním, rozjelo, ale po oněch zmíněných cca 5 cm. Pokud je okno v dolní nebo horní dojezdové poloze a tlačítko zmáčknu ve stejném směru, tak se opět ozve rachtání.

Domnívám se, že by tam měl být nějaký dojezdový kontakt (spínač), který zapnutí motoru špatným směrem vyloučí resp. při dosažení koncových poloh motor zastaví. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Spinač tam není, je tam elektronika která když zjistí zvyšený proud při dojezdu na doraz tak vypne motor. U motoru je převod, šnek a větší ozubené kolo, pokud to takhle přeskakuje je to v háji a na vyměnu

 

Navic, tlačitko je dvoupolohové, v první poloze jede jen pokud ho držíš a puštěním ihned stojí, v druhé poloze (domačknutí na doraz) jede až na konec samo a dá se zastavit jak pišeš. Některý vybavy toto měly jen u okna řidiče, u některých vybav je možné že je to i na spolujezdcovo okno.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tady je to jen u řidiče - tedy to třípolohové. 

Podařilo se mi to celé vybagrovat - pravda, žádné "koncáky" tam nejsou. Motor a ani tu kladku jsem raději nesundával (nerozebíral). Nemám představu jak to drží pohromadě a kdyby se mi ta lanka rozběhla, asi bych to už nesložil. Ale asi budeš mít pravdu, nespíš budou v háji převody. Předpokládám, že to soukolí je plastové. Pokud mechanizmus není zatížen sklem tak to chodí relativně normálně tedy až na to, že při dojezdu do koncových poloh vždycky zarachtá. Ostatní okna dojedou bez pazvuků, ale to může mít na svědomí právě poškozené soukolí. Jakmile mechanizmus zatížím sklem (mimochodem sklo v rámu chodí zcela volně) a vodící lišty jsem promazal silikonem, tak zvednout nejde, jen když mu dost pomůžu rukou.

 

To mě přivádí na otázku do pléna: Nemáte někdo doma, v garáži, na půdě či kdekoli jinde volně ložený, nevyužitý a funkční mechanismus stahování okna levých předních dveří pro P406 a byl by ochoten se ho za nějaký "Obolus" vzdát?   

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...