Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Ovály v platu u kombíka


tanagy

Recommended Posts

Zdravím pánové

Řeším teď trochu muziky v 307 breaku (zatím jen výměna předních komponent) a došel jsem k tomu, že repráčky do zadních dveří vůbec dávat nebudu a radši pořídím ovály 6x9" a plácnu je do plata.

U brejku je skládací plato, ale repráky se do toho originálního nacpat nedají - tak mě čeká výroba vlastního dřevěného plata (taky skládacího).

Jde mi o to, jestli má význam provádět "naklopení" oválů - viz obrázek a nebo jestli dát ovály do uzavřené ozvučnice (viz čárkovaná část na obrázku). Pokud uzavřenou ozvučnici, tak jak zjistím ideální objem?

post-0-14109599085296_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

objem spočítáš, nebo získáš od výrobce (většinou ale jen u tech lepších) ale obvikle to je cca10-15l což mě příde jako celekm velká krabice...

naklopení smysl má kdež nechceš přijít o výšky v krátkym aute se odráží od skla tady jdou rovnou do střechy kde skončí, naklopit by jsi je musel ale asi víc...

to plato budeš dělat celý dřevěny? to bude dobrá sekerka:D, stačí udělat jen proužek kterej bude napevno a zbytek může být něco jako origo...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jasně, že idealni by bylo, kdyby ty ovaly smerovaly primo na hlavy posluchacu, ale to uz by zase vypadalo dost divne a uz bych na plato nemoh nic dat - ani destnik. Taky pokud chci zachovat moznost skladani plata, tak mi po slozeni zbude na repraky cca 25cm delky - viz obrazek. A pokud chci montovat desky drzaku repraku v pravym uhlu (kvuli zjednoduseni - abych nemusel zkosovat hrany), tak tech moznosti jak vic naklopit reprak moc nezbyva.

Pokud je objem na ozvucnici nejakych 15 litru, tak na to prdim.

Myslel sem, ze udelam cely plato z 18tky MDF-ky, ale pravda je, ze to bude vazit asi az moc. Mozna ty zadni vyklopne casti udelam z neceho lehciho (kus pevnyho lisovanyho polystyrenu se mi vali ve sklepe :D)

Cely plato pak potahnu pruzvucnou potahovkou, tak by ani nemuselo byt videt, ze sou tam repraky - ale na co by ty dva domecky asi byly, ze :roll

Idealni by bylo neco udelat z laminatu, ale s tim sem nikdy nedelal

[upravil dne 19.2.08 tanagy]

post-0-14109599085381_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No ja uz mam ovaly nakoupeny, takze pesek - ale napad s naklapenim vysek neni spatnej. Taky tady byla varianta, ze dozadu koupim druhy kompa (tam by byl problem s vyskama vyresen), ale chtel sem neco na posilen basu, co bude ziveny radiem - takze to nakonec vyhraly ovaly.

Mozna jeste popremyslim nad tou uzavrenou ozvucnici v platu - to mi porad jeste vrta hlavou. V kombiku si muzu dovolit udělat ozvučnici pod plato.

jak psal mk405: nevíte někdo podle ceho se da vypocitat objem ozvucnice pro ovaly? Konkretne se jedna o Hertzy DCX - detaily viz níže

[upravil dne 20.2.08 tanagy]

post-0-14109599093654_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Původně zaslal: tanagy

došel jsem k tomu, že repráčky do zadních dveří vůbec dávat nebudu a radši pořídím ovály 6x9" a plácnu je do plata.

Možná :xvul ale osobně bych si to rozmyslel. Mám 605 s repry v dolních rozích všech dveří a výšky v tapecu a 406 se zadními repry v platu za hlavou a můžu říct, že ty ve dveřích jsou daleko "citlivější" k posluchačům. Ono není moc příjemné, když sedíš vzadu a pár centimetrů od temene ti duní reproduktor. Řešil bych to jako v 605 -hloubky do dveří a výšky na tapec dveří, aby směroval na posluchače. Při jízdě nebude ten nápor na hlavu vzadu sedícího tak razantní. Vadilo to jen v případě, když si dcera vzadu lehla, ale i tak ty reproduktory pak měla stejně od hlavy, jako by byly vzadu na platu a ona seděla.

[upravil dne 20.2.08 Kdo]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kdo: Chápu co myslíš, ale v 80procentech u mě v zadu nikdo nesedí. Pokud tam někdo bude sedět, tak na rádiu stáhnu zadky. Další plus pro ovály je větší plocha membrány a tím pádem větší šance zahrát basy. V 307mičce js v zadních dveřích prostor jen na 13tky, s velkým úsilím bych tam nacpal 16tky - ale i tak by to nehrálo jako ovály. Pokud člověk nechce v autě subwoofer, tak ovál je asi nejlepší možnost jak přidat basům.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

například DLS má v manuálu toto:

SPEAKER ENCLOSURES

If you want to install the speaker in an enclosure the normal

size for a sealed type is:

4” (10 cm) speakers : 2-4 liters

5,25” (13 cm) speakers : 6-8 liters

6,5” (16,5 cm) speakers : 10-12 liters

8” (20 cm) speakers : 15-20 liters

6 x 9” speakers : 15-20 liters

7 x 10” speakers : 20-25 liters

These volumes are only a guideline. The volumes can

vary between different speakers. Contact your local DLS

dealer for more exact information about your specific

speaker.

nejlepší ale samozdřejmě bude napsat dovozci a on ti to zjistí u výrovbce....

[upravil dne 20/2/08 mk405]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

myslim ze vyrobca pocital u ovalov ze budu montovane do plata, ratal teda z objemom kufra, a urcite nepocital z tim, ze nekoho napadne taka blbost, ako robit pre ne ozvucnicu.

tak myslienka na ozvucnicu pre oval bude asi zcestna...

ked uz chces obetovat cast kufra, obetuj ju na ozvucnicu pre wofer, to je ovela prinosnejsie.

ak chce nekto smerovat vysky u ovalov dopredu, mozno kupit ovaly komponentne - viz sinuslive, spominane 240-tky v pevedeni komponentnom.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

maro: Ozvučnice pro ovály není častý řešení - uznávám, ale až takový nesmysl to není. Nesmysl je to, že výrobce počítal s objemem kufru, protože by se k žádnýmu číslu nedostal - každý auto má jiný kufr. Navíc kufr s platem nemůže nikdy tvořit hermeticky uzavřenou ozvučnici. Tady by se hodila u oválu konstrukce typu free-air, ale nic takovýho sem v reálu neviděl.

Takže závěr? Ovál je reproduktor jako každý jiný, funguje na stejném fyzikálním principu a proto se pro něj dá zpočítat rozměr ideální ozvučnice (myslím opravdové ozvučnice - hermeticky uzavřené). myslel sem, že je na to nějaký vzorec a podle parametrů, který sem vyvěsil se to dá zpočítat. Ve výsledném zvuku bude stejný rozdíl, jako když dáš subwoof z komponentů do zatěsněných a do nezatěsněných dveří - čili dost veliký.

Ještě v jednom případě by se mohl ovál dát do ozvučnice - když chceš mít v kufru jak ovály, tak subwoofer - je jasný proč, ne?

Proč tam nedám subwoofer a budu se pižnit s oválama? Protože to je rodinný kombík a subwoofer sem si zatím neprosadil :D Naklopení oválů bude takový experiment. Pokud bych je nenaklopil, tak bych asi přišel o zadní výšky uplně a možná o část středů. Možná zkusím obě varianty jeden ovál dám do naklopenýho domečku a druhý nechám v platu vodorovně - poslechnu a pak to dokoncim upne cele.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky řeším stejný problém ve 406 kombi, nacpal jsem repra do zadního plata a hraje to dost mizerně, tak řeším jestli udělat uzavřenou ozvučnici. Ten subwoofer do kufru cpát taky nechci protože pořád něco vozím. Přemýšlím, že ho dám do víka kufru, 20cm by se tam vešel, nemáte stím víkem někdo už skušenost? Jinak na 20cm woofer uzavřená ozv. je např. pro toto repro 8,5L. http://www.exa.cz/subwoofer-jbl-gto804-p-3031.html

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No podla mojich skusenosti, ovaly hraju perfektne v sedane = tam sa da skutocne urobyt ozvucnica taka ako ma byt,dokonale utesnena.Ovaly su skutocne vyrabane bna pouzitie v batozinovom priestore = pocitaju z velkym objemom = radove 250 az 500 litrov.

v ostatnych autach je ovela lepsie pouzit komponenty do dveri = vzadu mozu byt aj len 13cm a k tomu subik. mam tes kombik, je v nom dost placu, a ked treba cely kufor,jednoducho odpojim konektor,a cely wofer aj z zosikom vyhodim von.Urcite do kombika najlepsie riesenie.urcite lepsie ako davat pevne plato.Ono totizto ked treba vela priestoru,povecine staci vyhodit plato,a nalozit veci do vacsej vysky.

a kombinacia wofer + ovaly je uplne spatna.

tot moje skusenosti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

maro: mas pravdu vies ale tanagy nechce menit 13 vzadu pretoze to by bolo aj tak onicom a woofer mu nedovolia takze musi hladat aj ine riesenia ako spravit dobry zvuk...popripade zvacsic diery v zadnych dverach a napratat tam nejake 16,5 cm kompa...ale u 307 je to problem...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

maro: 307mička neni moje auto :D Oficiálně je mojí manželky :D Jen v něm semtam jezdím a momentálně se snažím tam udělat nějaký kompromisní zvuk - originální repráky mě fakt znervózňovaly. Navíc je to výzva - zase něco novýho. Reproduktor konstruovaný pro ozvučnici 250 a 500 litrů bych chtěl opravdu vidět - ale rozhodně bych ho nechtěl vozit v autě :D Subwoofer místo rezervy je dobrá věc - pokud nepíchneš a pokud nemáš 307break, který má rezervu zespodu auta. Jediný prostor využitelný pro ozvučnici jsou dvě přihrádky v podlaze za zadníma sedadlama - ale to je tak 20x11x100 cm - musela by se na to dát zvrchu deska a vnitřek udělat minimálně z laminátu.

Já mám 206tku a tam se můžu co se zvuku týče vyřádit dosytosti. Měl sem tam subwoofer přes půl kufru (šel z domu) a teď tam jsou ovály - basy samozřejmě neporovnatelné, ale je to o dost lepší než samotný kompa ve dveřích.

Fusion - pěkná zástavba, ale s laminem sem nikdy nedělal a začal bych s něčím menším. Nebo to je jen tlustější potahovka přestříknutá sprejem? každopádně to vypadá velice dobře.

numeros77 - pokud ovály na rádio (ne na zesilovač), tak Hertz dcx není špatná volba. V 206 mám základní Helixy, 307ma bude mít tu čest s Hertzama. S Helixama sem spokojenej, ale chtěl jsem zkusit i něco jinýho - a nelituju. Ty Hertz dsk 165 sou dost jiný jak Helix DBlue - takový agresivnější. Uvidím jak dopadnu s oválama

Jo, tady sou ty schránky za sedadlama - možná by se nad to nějaká 25tka vešla

[upravil dne 22.2.08 tanagy]

post-0-14109599171858_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nekedy je zabavne sledovat,co vselico dokazu vymysliet nektory ludia.nekto spekuluje zo starymy teslackymi repro (ARN 5604,6604 apod), nekto sa nechce vzdat papierovych \"sirokopasmovych\" origos repro, a pridava k nim zufalo vyskace,dalsi chce subik napajat priamo z radia a podobne.Pritom existuje v podstate najjednoduchsie a prakticky najlacnejsie jedno riesenie : dopredu kompa 16cm za cca 3-4000, dozadu najlepsie nic,eventualne neco podobne,moze byt aj lacnejsie - 2000 az 4000sk, toto napajane z radia za 3 - 4000, a k tomu subwofer- kocka z 30cm reprom a samotny koncak.Nehovorim ze vysledok je totalna spica, k tej ma daleko, ale je to najlepsi pomer medzi vynalozenou investiciou, a vyslednym zvukom.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...