Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

rychlosti


Ladis

Recommended Posts

Jestli můžu přispět do diskuze....

Pokud jsou táhla a všechno do převodovky OK (vizuální kontrola + pomoc někoho kdo s tím zakvedlá), tak pak si myslím a to dost přesvědčivě, že je problém s aretačním mechanismem v převodovce. Respektive, může být pouze prasklá pružinka dotlačující kuličku táhla která zajistí rychlost v záběru. Délka tahu při zařazení tím z venku nezmnění, pouze se to projevuje při jízdě a to tak, že vyskakuje napřed rychlost do rychla a pak ty menší. Je to větším tlakem mezi ozubením (stromeček verzus kolečko zvolené rychlosti), jsou šikmo fézovaný (vytvářejí axiální sílu, která se snaží ozubená kola dostat ze záběru) a jediný co je drží v záběru je aretační mechanizmus s vydličkou a pak hlavně negativní frézování na převlečným prstenci a kolečku dané rychlosti, co přenáší hnací moment.

Pokud se tento zápozrný úhel používáním omele, tak rychlost tam moc nedrží a pokud se to opotřebuje ještě víc, dochází k nárustu axiální síly na ozubené kolo dané rychlosti a vyvýjí se tlak na zajiš?ovací aretační mechanizmus na vodících hřídelích. Většinou pružinka je víc předepjatá a praskne. Pak už tam tu rychlost udržet, je někdy problém. Hlavně když je motor v záběru. Když ho lechtáš, tak to jakš takš jede, přidáš a rychlost letí ven.

To že je to na 2 a současně 4 je myslím víc než určující. Taky někdy pomůže vyhodit jednu z podložek, pokud na vodící přídeli jsou. Je to věc výrobní přesnosti výrobce.

Todle všechno jsou mechanický záležitosti, ale řešení bývá většinou ve vyhození převodovky z auta. Líp se do toho leze, skoukneš rovnou i lamelu spojky. Pokud je prasklá pružinka, tak se to dá opravit vcelku rychle, pokud jsou omletý zoubky na převlečným prstenci, tak je to na výměnu za nějaké jiné. nejsem v tom až tak veliký specialista, ale mám za to, že by mohly i pasovat z jiných převodovek (4 a 5 rychlostních) Stejně jako i sinchronní kroužky. Potvrdí mi někdo tuto moji doměnku, protože bych potřeboval sehnat sinchrony na 5ti kvalt za motor 1,8 (původně na motoru 1,9 D z 309)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

dost poucnej pokec....... :) asi si jen tak cvicne rozeberu Mi16 transmission :cool:

Ty kolecka by pasovat urcite mely.... cetl jsem, clanek na http://www.205gti.com/ ta je jak skladali prevodovku z 1.9D, 1.9GTi a 1.6 GTi - jsou paradne kompatibilni a daji se s tim podle vseho delat pekny kejkle....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

TO voštík: ČUS, nechce se mi věřit že u převodovek z 1,9D, 1,9GTi, 1,6GTi jsou stejné převodové poměry (stejné počty zubů na hnacím a hnaném hřídeli). Já osobně jsem rozebral svou převodovku z 405 1,9GLD s převodovkou ( 1/5BE-2 DS 2), měl jsem špatné sinchrony mezi 4/5. Byl jsem nucen zakoupit převodovku (jelikož jeden sinchro stojí 2.800Kč)z 205 1,9D. Když jsem jí hodil na auto tak ta převodovka byla sestavena do rychla(měla dlouhé převody). Při jízdě jsem třeba podřadil s 1,9GLD z 5ky na 4ku ve 130km/h, což pro Diesla je dost. Pak jsem koupil ještě jednu z 405 1,9D COMBI. Tato převodovka byla dělaná naopak do \"tahu\" ( do síly), byly tam krátke převody. Proto jsem byl nucen jednotlivé převodovky rozebrat a vyndat jen sinchrony, (a jak jsem předpokládal tak každe ozub. kolo jak na hnacím tak na hnaném hřídeli bylo s jiným počtem zubů u jednotliv. druhů. P.S. takže si myslím že když vrazíš převodovku s 1,9D do 1,9GTi tak ten motor se bude dost přetáčet. Možná to jsou blbosti ale je to můj názor. :D ČUS MAXIM:cool:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Poskládat si převodovku podle svých představ už mě taky napadlo. U těch dieselů bych např. ocenil trochu delší pětku... Na CD-čku jsou vypsané převodové poměry jednotlivých převodovek, ale není tam ani zmínka o diferáku. Nevíte někdo, kolik je typů diferáků (stálých převodů)?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no to by sice byl mazec, ale mam pocit, ze 6ti kvalty jsou delane tak, ze pokryvaji tou 6kou jen o neco delsi 5ku (jakoby) a ty zbyle prevody jsou zase jinak odstupnovany, takze dejme tomu pri sprintu na 1/4mile se musi radit 4, kdezto u 5ti qaltu staci za 3......

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...