Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Je vyšší hlučnost LETNÍCH gum 205/55 R16 oproti ZIMNÍM 195/65 R15 skutečně dána jen jejich "nízkoprofilovostí"?


LubošK

Recommended Posts

Tak jsem včera jsem konečně přezul naší 307SW ze zimních GY UG7 195/65 R15 na "originál" letní Dunlop SP Sport 2000 205/55 R16 koupené s novou 307SW.

A opět (stejně jako při stejné příležitosti loni na jaře) jsem byl šokován, oč jsou ty "originál" LETNÍ Dunlopy hlučnější a méně komfortní, než mé oblíbené zimní GY UG7.

To, že jsou "nízkoprofilovější" letní gumy s rozměrem 205/55 R16 méně komfortní, než užší zimní gumy s rozměrem 195/65 R15, je zcela logické.

Avšak že by to, že jsou ZIMNÍ gumy jedné renomované značky o tolik tišší, než LETNÍ gumy jiné renomované značky dodané spolu s novým autem, mě přeci jen poněkud zaráží.

To jsou fakt ty "originál" Dunlopy SP2000 Sport 205/55 R16 skutečně takové šmejdy (čemuž by ostatně nasvědčovalo i to, že když jen trochu zaprší, začíná se naše 307SW s těmito gumami na D1 v důsledku aqupalaningu často chovat jako vznášedlo - což jsem s GY UG7 na 307SW ani s GY UG 7 či s jinými letními i zimními gumami Continental, Barum ani Matador na naší staré OI ještě nezažil)?

Nebo je to fakt jenom tou jejich vzhledově atraktivní "nízkoprofilostí" (která je však z hlediska jejich ceny i z hlediska dalších jizdních vlastností na českých cestách zcela na prd)?

Pokud by totiž tomu bylo skutečně tak, pak si po oježdění těch Dunlopek nechám i v létě raději na naše zimní "15" plecháče přezout nějaké pneu o rozměru 196/65 R15, než vrážet peníze do nějakých o poznání dražších 205/55 R16, a ty docela hezké "originál" lité 16" disky nechám raději hnít v garáži nebo je střelím někomu, kdo dává přednost "sportovnímu vzhledu" před praktičností a jízdním komfortem...

[upravil dne 17.5.07 LubošK]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

... šlo mi spíš o to, jestli kupovat disky další 205/55 R16, nebo ty poměrně atraktivně vyhlížející "origoš" lité disky raději prodat (máte někdo zájem?) a přezouvat na 15" plecháčích ze zimních na letní a zpět.

A to mj. i kvůli spotřebě, neboť to, že mi P307SW žere i při "letních" teplotách na letních Dunlopech SP 2000 Sport 205/55 R16 stejně nebo o maličko více, než na zimních GY UG7, těm Dunlopům zase až tak nevyčítám, neboť to je už holt zřejmě neodmyslitelná daň za širší gumy a jejich vyšší valivý odpor.

Mj. i proto tak uvažuji, zda má smysl jezdit v létě na 205/55 R16, když naše stříbrná P307 vypadá docela pěkně i na těch plecháčích s "origoš" Peugeot-kryty, které mi prodejce, od kterého jsem to auto na konci loňského ledna kupoval, na ty přikupované plecháče přilípnul jako dodatečný bonus k oné více než dvousettisícové slevě, kterou mi na to auto (nové, nejeté!) dal.

Zvláště když rozhodně nejsem žádný závodník, takže u P307 s jeho hodně tvrdým odpružením mi gumy 205/55 R16 připadají jako docela zbytečná frajeřinka - a to nejen kvůli nižšímu jízdnímu komfortu a vyšší ceně gum oproti 195/65 R15, ale také kvůli vyšší spotřebě a větší náchylnosti gum 205/55 R16 k aquaplanningu v důsledku jejich širšího profilu.

Jinak na letní gumy samozřejmě přezouvám bez ohledu na rozdíly v šířce profilu zimních a letních gum co možná nejdříve, jakmile průměrné venkovní teploty stabilněji přesahují oněch uváděných 5 - 10 Celsiusů. Jen letos jsem se k tomu dostal jaksi později, neboť na to pořád nějak nezbýval čas a navíc se už blížila další servisní prohlídka spojená s dlouho odkládanou garanční opravou výrobní vady v podobě šoupajícího se čumáku, takže jsem to nakonec vzal všechno při jednom...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...