Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Jak sem po delší době lakoval aneb opravy laku "do ztracena"


Fusion

Recommended Posts

Od minulýho pátku sem se pustil do opravy jednoho hnusnýho šrámu na lemu, kterej sem tam měl už asi 2 roky a byl způsobnej pádem cedule na auto (taková ta 70cm vysoká pro blokové čištění). Ceduli sem táhl po autě ještě asi 15cm než sem si toho všimnul a vnikl z toho šrám jak kdyby někdo vzal nůž a táhl ho po tě hraně, až na plech.

Tenkrát sem to jenom zastříkl černou a nechal být.

Prvním úkolem bylo místo připravit na kitování. To protože vrstvy původních barev jsou dost hluboký a přišlo mě to jednodušší, než stříkat základovku na několik vrstev.

Nalepil sem lepící pásku asi 2mm kolem poškozené oblasti tak, aby byla ve tvaru rovnýho hranolu. 500 šmirglem sem odstranil černou dočasnou barvu a co nejvíc bince ze šrámu, ale zároveň se snažil zachovat co nejvíc původního tmavě šedýho metal. laku. Pak sem to pěkně vyčistil lihem a pustil se do kitování. Použil sem tmel s hliníkem (takovej stříbrnej) co se povaloval po dílně. Tmeloval sem to asi na dvakrát, dokud sem nechytil správný zaoblení lemu.

Pak sem pásku odlepil, nalepil novou asi další 2mm dál a tmel sem odšmirgloval do ztracena, aby nebyla nikde hrana. Pak ještě jednou 1000 a pod vodou. Tím se samozřejmě zbortila lepící páska, tak sem odlepil, nalepil novou a zase +2mm. Na to hned přišla základová barva.

Po uschnutí základovky a odlepení pásky zůstala hrana, takže sem zase nalepil novou pásku +2-3mm a hranu základovky vybrousil do ztracena 1200šm.

Vypadalo to perfektně, bylo to krásně hladký ale neměl sem metal. lak. V pondělí sem to nestihl, v úterý svátek, takže sem ho sehnal až dneska. Zjistil sem kde míchají matel. laky v Brně a okolí, u jednoho sem neuspěl vůbec ale pak v Bosonohách sem našl malinkou prodejničku s míchačkou atd. Problém ale byl zjistit jaká tam je vlastní barva. Pan majitel měl perfektní vzorníky, jenže moje auto nemělo původní lak a ten co tam je teď byl lakýrníkem "míchanej z poličky" podle jeho slov. Tak mě namíchal co nejbližší barvu Glasurit do 0,5l plechovky za 400kč. Takovou cenu sem předpokládal.

Tak hurá zpátky domů lakovat. Místo sem musel očistit protože za těch pár dní už bylo špinavý, a opět sem nalepil pásku kolem +3mm (bylo vidět kde byl odšmirglovanej průhl. lak, takovej matnej rámeček). Pár vrstev nové barvy, chvilka čekání a opět sem odlepoval pásku. V tuto chvíli sem si všiml, že odstín barvy nebude 100% echt, ale moc velkej rozdíl to nebyl. Opět sem oblepil +3mm, opatrně odšmirgloval hrany 1200, odlepil pásku a místo vyčistil pro konečný průhl. lak. Opět a naposledy sem oblepil +2mm, párkrát šplíchnul klarlakem a čekal než pořádně uschne.

Po odlepení pásky tam byla zase hrana tak sem chvilku dumal jak ji odstranit a nakonec vyhrálo opatrný odškrábnutí nehtem. Pak sem to ještě nechal schnout a potom asi dvakrát přejel točivýma pohybama s hadříkem a leštěnkou NuFinish. Průhledná hrana se "sjednotila" s tou původní a výsledek je naprosto hladkej, krásnej povrch. Bohužel je trošku vidět nová barva, ale s tím sem více méně počítal a s výsledkem sem nadmíru spokojenej.

Kdyby se někdo pouštěl do podobných oprav, rád poradím :super

Tady je ještě zhruba řez vrstev barev a tmelu pro představu:

post-0-14109595557528_thumb.gif

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Fotku udělám a zkusím se mrknout jestli nemám fotku jak to bylo předtím.

Škoda že sem to nefotil během práce, ale byl sem tak špinavej že bych zacpal foťák :D

Tady stará fotka, akorát je tam prd vidět co s tím bylo, jen ten černej pruh na vrchu lemu.

kola5.jpg

[upravil dne 3/5/2007 Fusion]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

už je to offtopic ale i tac dost drahý většinou se plní do 400 mml spreju a do nich se dává max deci barvy zbytek je ředidlo a tužidlo + ostatní přísady.:super stejně spreje su fajn ale na opravdový drobosti na kterých moc nezáleží hodně lakyrníků mi říká že sprejem prostě neuměj stříkat. Nemá takový tlak a lkovat známému něco malinkýho do metalízy navíc je za trest a pro ostudu.le to už sem někdo mimo ak hodně štěstí...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 měsíc později...
Původně zaslal: peugeot 306

Čau no asi takhle u mě stojí deci acrylu s ředidlem a tužidlem 150 Kč metalíza 180Kč ale nejdříve se podívej za kolik deci to bylo. Ale počítám tak max 2 decka na celej blatník;)

Ahoj, to je nějak drahý, já si nechal ve Znojmě míchat barvu do spreje, 4 deci za 350,-kč. Ta tvoje cena by vylezla za stejný množství na 600,-kč. Pak jsem měl k tomu zvlášť lak a tužidlo dohromady za 180,- kč. Lak 1 deci, do toho ředidlo a tužidlo bokem 0,5 deci.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...